Skip to main content
Μελάνωμα: Η «αθώα» δερματική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο
Μελάνωμα: Η «αθώα» δερματική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο
Μελάνωμα: Η «αθώα» δερματική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο
Μελάνωμα: Η «αθώα» δερματική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο
31 Μαΐου 2024

Μελάνωμα: Η «αθώα» δερματική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο

Η ερυθρότητα και τα εξανθήματα στα μάγουλα, το πηγούνι, τη μύτη και το μέτωπο αποτελούν μια καθημερινότητα για τα άτομα που πάσχουν από ροδόχρου ακμή. Η χρόνια αυτή δερματική πάθηση μπορεί να φαίνεται αθώα και επιφανειακή, όμως, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, θα μπορούσε να συσχετιστεί με διαφορετικές επικίνδυνες παθήσεις, ανάμεσά τους και το μελάνωμα. Στην πρόσφατη αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οι ερευνητές διερεύνησαν αν η ροδόχρους ακμή δεν αποτελεί μόνο ένα αισθητικό ζήτημα, αλλά θα μπορούσε να σχετίζεται με διάφορες συννοσηρότητες, ανάμεσά τους τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την πλατφόρμα TriNetX και συγκεκριμένα έκαναν μια σύγκριση μεταξύ 132.388 ασθενών με ροδόχρου ακμή και 122.444 ατόμων χωρίς τη νόσο στα οποία αντιστοιχούσε η ηλικία και το φύλο τους. Όπως διαπίστωσαν και σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, η ροδόχρους ακμή σχετιζόταν σε σημαντικό βαθμό με αυξημένο κίνδυνο οπτικών διαταραχών, μεταβολικών διαταραχών, προβλημάτων στις αρθρώσεις και διαβήτη τύπου 2. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που διαπιστώνεται μια τέτοια συσχέτιση.

Όσον αφορά το μελάνωμα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυξημένος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισής του στους Καυκάσιους. Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% των καρκίνων του δέρματος παγκοσμίως, τα κακοήθη μελανώματα ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρματος ετησίως, καθιστώντας τα τις πιο θανατηφόρες και επιθετικές μορφές αυτών των ασθενειών.

Αν και η παρούσα μελέτη έχει αξιοσημείωτους περιορισμούς λόγω του αναδρομικού σχεδιασμού της, δίνει το έναυσμα για περαιτέρω μελέτες σχετικά με την παθολογία αυτής της συχνής αλλά ελάχιστα κατανοητής νόσου. Παρότι έχουν αναφερθεί πολυάριθμες αιτίες για την πρόκληση της ροδόχρου ακμής, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ζέστη, η άσκηση, το ψυχολογικό στρες και, κυρίως, η γενετική, καμία από αυτές δεν έχει επικυρωθεί επιστημονικά. Διαφορετικές μελέτες έχουν αντίστοιχα υποδείξει ότι η ροδόχρου ακμή σχετίζεται με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αυτοάνοσες διαταραχές, στεφανιαία νόσο και παρόμοιες χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα 2025 της ΔΥΠΑ για όσους είναι στο Ταμείο Ανεργίας. Πληρωμή με πρ…
Κατάμεστο το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου Εκδήλωση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης ο…
Τη σημασία της καλής υγείας των νεφρών μας αναδεικνύει η διεθνής εκστρατεία που γίνεται στο πλαί…
Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα στις 6 το απόγευμα η σορός του – Στις 26 Απριλίου 2004 εξελέγη Μη…
Η φετινή μας εκπρόσωπος, Klavdia, συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη συμμετοχή της στην Eurovisi…
Τα νέα δεδομένα από την αυτοψία στο «Κουλούρι» και πιθανόν ένα νέο τυπικό «εμπόδιο» στην έρευνα …

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

13 Μαρτίου 2025
Παρακολουθήσαμε σήμερα το απόγευμα ένα εξαίσιο μουσικό μαθητικό φεστιβάλ που διοργάνωσε η Διεύθυ…
12 Μαρτίου 2025
Με μεγάλη χαρά και περηφάνια, σας παρουσιάζουμε την αφίσα της παράστασης της θεατρικής ομάδας “θ…
12 Μαρτίου 2025
Το Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου με την προσφορά της Ελπίδας Αλυσανδράτου διοργανώνει εργαστήρι ενηλίκω…
12 Μαρτίου 2025
ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ : Mercredi – Τετάρτη 20.00  ο μη κερδοσκοπικός …

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού της Σερβίας μιλά στο kefalonitis
1 Μαρτίου 2025
Ονομάζεται Lea Marković και είναι η Βασίλισσα του Καρναβαλιού στο Šabac της Σερβίας, την πόλη με…
Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2025
14 Φεβρουαρίου, ημέρα γιορτής για τους ερωτευμένους και δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος για να εκφ…
Στο κατάστημα «Voskopoula All Day Bistrot» θα βρείτε τα πιο λαχταριστά γλυκά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2025
Καθώς η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει τι πιο ωραίο δώρο από λαχταριστά γλυκίσματα για τον…
Πρωτότυπες ιδέες δώρων για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «DMK» στο Αργοστόλι
12 Φεβρουαρίου 2025
Στο κατάστημα DMK θα βρεις τα κατάλληλα είδη για να εντυπωσιάσεις τον σύντροφο ή την σύντροφο σο…