Skip to main content
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα
5 Νοεμβρίου 2024

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα

Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο κάθετοι όσον αφορά στην κατανάλωση ζάχαρης όμως είναι κρίσιμο οι ποσότητες να περιοριστούν.

Ήμουν ήδη στο δεύτερο κομμάτι κέικ όταν συνειδητοποίησα ότι μάλλον αντιμετώπιζα εθισμό στη ζάχαρη. Δεν ανησυχούσα τόσο για το βάρος μου, όσο για το ότι η ζάχαρη που έτρεχε στις φλέβες μου με έκανε να νιώθω συνεχώς ανόρεχτα και θλιβερά. Όταν πλησίαζε κάποια ιδιαίτερη γιορτή όπως του Αγίου Βαλεντίνου, οι ποσότητες που κατανάλωνα ήταν εξωφρενικές. Τελειώνοντας εκείνο το δεύτερο κομμάτι κέικ, σκέφτηκα ότι πρέπει οπωσδήποτε να «χωρίσω» με τη ζάχαρη. Χρειάζεται όμως πραγματικά να απέχω εντελώς από αυτή;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο κάθετοι όσον αφορά στην κατανάλωση ζάχαρης, εκτός αν φυσικά αποτελεί μέρος κάποιου θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση κάποιας νόσου. Όμως, είναι κρίσιμο οι ποσότητες να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Για παράδειγμα, η απλή ζάχαρη που ξέρουμε δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη. Τρόφιμα όπως τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι και ψωμί, οι σοκολάτες και οι καραμέλες περιέχουν εκείνους τους «κακούς» υδατάνθρακες που φτάνουν στα ύψη το σάκχαρο στο αίμα. Η διαδρομή προς τη μείωση ή τη διακοπή της ζάχαρης είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι φαίνεται.

Πώς να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης με αποτελεσματικό και ασφαλές τρόπο

Κατανοούμε τη διαφορά ανάμεσα στη φυσική και στην πρόσθετη ζάχαρη

Ο στόχος είναι να μείνουμε σε κάτω από 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα για τις γυναίκες και 36 για τους άνδρες. Η λέξη κλειδί είναι η «πρόσθετη». Τροφές όπως τα φρούτα και το γιαούρτι περιέχουν φυσικά σάκχαρα, τα οποία το σώμα μας επεξεργάζεται διαφορετικά λόγω των θρεπτικών στοιχείων που επίσης περιέχονται σε αυτές. Για παράδειγμα, ένα πορτοκάλι έχει φυτικές ίνες που το σώμα μας διασπά, επιτρέποντας στα σάκχαρα να επηρεάσουν με πολύ αργότερους ρυθμούς τον οργανισμό μας. Επίσης, οι φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους, έτσι τρώμε λιγότερο.

Η επιπρόσθετη ζάχαρη κρύβεται σε σχεδόν κάθε επεξεργασμένη τροφή, από την κέτσαπ μέχρι την έτοιμη σάλτσα ντομάτας και τα αγαπημένα σας πατατάκια. Γι’ αυτό βοηθά ιδιαίτερα να γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιες τροφές κρύβεται η ζάχαρη, ακόμη κι αν είναι αλμυρές ή διαφημίζονται ως υγιεινές.

Ενσωματώνουμε περισσότερες ολόκληρες τροφές στη διατροφή μας

Ένας εύκολος τρόπος για να μην αμφιβάλλουμε για την προσλαμβανόμενη ποσότητα ζάχαρης είναι να προτιμάμε ολόκληρες τροφές. Η πιο έξυπνη λύση είναι η αντικατάσταση του γλυκού με ένα φρέσκο φρούτο ή η προτίμηση της φρέσκιας πατάτας από τον έτοιμο πουρέ ή από τα πατατάκια. Επίσης, για να «ξεγελάσουμε» τη γλώσσα μας, μπορούμε να προσθέτουμε σε ένα πιάτο άλλες γεύσεις, όπως βότανα και μπαχαρικά, κάποια από τα οποία αφήνουν και μια γλυκιά επίγευση.

Εντοπίζουμε τις βασικές πηγές πρόσληψης της ζάχαρης

Ίσως να νομίζουμε ότι δεν καταναλώνουμε αρκετή πρόσθετη ζάχαρη, αλλά έχουμε συμπεριλάβει τα αναψυκτικά που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας ή τη ζάχαρη που περιέχεται στο χυμό ή στον καφέ μας; Πρόκειται για τις «κρυφές» πηγές που προαναφέραμε. Ποιες είναι οι δικές σας κύριες ημερήσιες πηγές ζάχαρης; Πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωσή τους έστω στο μισό για αρχή;

Τρώμε αρκετά κατά τη διάρκεια της μέρας

Μια κρίσιμη στρατηγική είναι να διασφαλίζουμε ότι τρώμε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα όλη την ημέρα. Είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσουμε κάτι γλυκό όταν η όρεξή μας παρουσιάζει έντονες αυξομειώσεις.

Να θυμάστε ότι η ζάχαρη δεν είναι απαραιτήτως κακή

Η κοινωνία μας έχει τα τελευταία χρόνια δαιμονοποιήσει τη ζάχαρη. Έχουμε ξεχάσει το μέτρο και συχνά συσχετίζουμε ακόμη και την μικρή ποσότητα με τύψεις και ενοχές. Για να μπορέσετε να εξαλείψετε αυτά τα ενοχικά συναισθήματα, προτείνεται να σκεφτόμαστε τους λόγους για τους οποίους καταναλώνουμε ένα συγκεκριμένο γλυκό. Συνήθως, υπάρχουν 4 λόγοι που τρώμε: οργανική πείνα, βαρεμάρα, στρες ή έντονη επιθυμία (και οι συνδυασμοί αυτών).

Επομένως, όταν αναζητάμε ένα κέικ ή μια σοκολάτα, μπορούμε να σταματάμε για λίγο και να σκεφτόμαστε γιατί το θέλουμε και αν θα μας κάνει να νιώσουμε καλά. Μία τροφή ή ένα γεύμα δεν ακυρώνει τις προσπάθειες να είμαστε υγιείς ή να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Αυτό είναι καλό να το θυμόμαστε, γιατί συχνά όταν «παραστρατούμε», νιώθουμε ότι όλη η πρότερη προσπάθεια πάει χαμένη. Όταν τρώμε μια σαλάτα, δεν περιμένουμε ότι θα χάσουμε απευθείας και ως δια μαγείας κιλά. Γιατί λοιπόν να πιστεύουμε το αντίθετο; Δεν θα βάλουμε μισό κιλό, επειδή φάγαμε μια φορά ένα κομμάτι κέικ, όσο γλυκό κι αν είναι.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/how-to-stop-eating-sugar

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Medusa εισχωρεί κρυφά στους υπολογιστές ξεγελώντας τους χρήστες με ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικ…
Πολίτες και προοδευτικές οργανώσεις καλούν σε ειρηνική συγκέντρωση έξω από την Πινακοθήκη, κόντρ…
Νεκρός είναι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, Αμπντουλάχ Μακί Μουσλέχ αλ Ρι…
Μεγάλες επιπτώσεις στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών έχουν οι ανατιμήσεις των προϊόντω…
Με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη, Χριστόφορου Κατσαδιώτη Με ανακοίνωσή της, η Εθνική Πινακο…
Οι δηλώσεις των νέων μελών της κυβέρνησης Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των ν…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Μαρτίου 2025
Παρευρεθήκαμε σήμερα στο γυμναστήριο Genesis Health Club σε μια παρουσίαση που διοργάνωσε η αγαπ…
14 Μαρτίου 2025
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου από την Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου στο Mouik…
13 Μαρτίου 2025
Παρακολουθήσαμε σήμερα το απόγευμα ένα εξαίσιο μουσικό μαθητικό φεστιβάλ που διοργάνωσε η Διεύθυ…
12 Μαρτίου 2025
Με μεγάλη χαρά και περηφάνια, σας παρουσιάζουμε την αφίσα της παράστασης της θεατρικής ομάδας “θ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού της Σερβίας μιλά στο kefalonitis
1 Μαρτίου 2025
Ονομάζεται Lea Marković και είναι η Βασίλισσα του Καρναβαλιού στο Šabac της Σερβίας, την πόλη με…
Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2025
14 Φεβρουαρίου, ημέρα γιορτής για τους ερωτευμένους και δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος για να εκφ…
Στο κατάστημα «Voskopoula All Day Bistrot» θα βρείτε τα πιο λαχταριστά γλυκά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2025
Καθώς η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει τι πιο ωραίο δώρο από λαχταριστά γλυκίσματα για τον…
Πρωτότυπες ιδέες δώρων για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «DMK» στο Αργοστόλι
12 Φεβρουαρίου 2025
Στο κατάστημα DMK θα βρεις τα κατάλληλα είδη για να εντυπωσιάσεις τον σύντροφο ή την σύντροφο σο…