Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Σαν σήμερα: Οι Σοβιετικοί «πατούν» στην Αφροδίτη
Οι Σοβιετικοί, είχαν κερδίσει πολλές από τις παρτίδες που παίχτηκαν στο «τραπέζι« του Κόσμου, με έπαθλο την κατάκτηση του Διαστήματος· βασικά ήταν οι πρώτοι που έστειλαν άνθρωπο στο Διάστημα και που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη!
Τώρα, πώς δεν κατάφεραν να πατήσουν στον δορυφόρο του πλανήτη μας οι Σοβιετικοί και το πέτυχαν οι Αμερικανοί, αυτή είναι μια ιστορία που κάποιοι την συγκρίνουν με εκείνες που είχαν να κάνουν με τους χαρτοκλέφτες της Άγριας Δύσης… Η Ιστορία έγραψε 20 Ιουλίου του 1969: πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη και οι θεωρίες συνωμοσίας ακόμα γράφουν…
Πέρα από αυτά, μια μέρα σαν σήμερα, 15 Δεκεμβρίου του 1970, το σοβιετικό διαστημόπλοιο Venera-7 ήταν το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που (ταξίδεψε περίπου 38 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο Διάστημα και…) προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Αφροδίτη! Λόγω της ομοιότητας της στη μάζα και στο μέγεθος, η Αφροδίτη χαρακτηρίζεται και «αδελφός πλανήτης» ή «δίδυμος πλανήτης» της Γης. Ωστόσο, οι συνθήκες στην επιφάνεια της Αφροδίτης διαφέρουν σημαντικά από αυτές της Γης, λόγω της εξαιρετικά πυκνής ατμόσφαιράς της και της σύστασής της.
Το Venera-7 είχε εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν στις 17 Αυγούστου και τέσσερις μήνες μετά θα γινόταν το πρώτο διαστημόπλοιο που θα έφτανε σε άλλον πλανήτη! Το Venera 7 είχε σχεδιαστεί για να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, να ανοίξει ένα αλεξίπτωτο για να επιβραδύνει την πτώση του προς την επιφάνεια, όμως, το αλεξίπτωτο σκίστηκε και το σκάφος γκρεμίστηκε στην επιφάνεια της Αφροδίτης· Για τα επόμενα 23 λεπτά εξέπεμπε σήμα μέχρι να εκπνεύσει.
Οι ανιχνευτές του Venera-7 πρόλαβαν να ενημερώσουν τη Γη ότι εκείνες τις ώρες στην Αφροδίτη επικρατούσε θερμοκρασία 475° C, ατμοσφαιρική πίεση 92 bar και ταχύτητες ανέμου που έφταναν τα 2,5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή περίπου 2 Μποφόρ (σχεδόν άπνοια δηλαδή). Το Venera- 7 μπορεί να μην έκανε την ομαλή προσεδάφιση, έστειλε, όμως, κάποια σημαντικά στοιχεία για το πώς ήταν η επιφάνεια της Αφροδίτης και έθεσε τις βάσεις για ακόμη πιο φιλόδοξες αποστολές όπως το Venera-13, που προσεδαφίστηκε στην Αφροδίτη την 1η Μαρτίου του 1982 για να τραβήξει τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του πλανήτη από την επιφάνειά του.
Πηγή: https://www.ethnos.gr/