Skip to main content
Υποαλλεργικές γάτες – Αυτές οι ράτσες δεν προκαλούν αλλεργία στον άνθρωπο
Υποαλλεργικές γάτες – Αυτές οι ράτσες δεν προκαλούν αλλεργία στον άνθρωπο
Υποαλλεργικές γάτες – Αυτές οι ράτσες δεν προκαλούν αλλεργία στον άνθρωπο
Υποαλλεργικές γάτες – Αυτές οι ράτσες δεν προκαλούν αλλεργία στον άνθρωπο
29 Φεβρουαρίου 2024

Υποαλλεργικές γάτες – Αυτές οι ράτσες δεν προκαλούν αλλεργία στον άνθρωπο

Θέλετε να υιοθετήσετε μια μικρή κυρία αλλά έχετε αλλεργία στις γάτες;

Ίσως να υπάρχει λύση για εσάς καθώς μερικές φυλές γάτας μπορούν να χαρακτηριστούν ως “υποαλλεργικές”. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι όταν ένα άτομο είναι αλλεργικό στις γάτες δεν σημαίνει ότι είναι αλλεργικό μόνο στο τρίχωμά τους, οπότε με μια γάτα χωρίς γούνα, όπως είναι για παράδειγμα οι Sphynx, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

Όσοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργίες στους μικρούς αυτούς αίλουρους είναι λόγω συγκεκριμένων πρωτεϊνών – συγκεκριμένα Fel d 1 και Fel d 4 – που βρίσκονται στο σάλιο τους, στους σμηγματογόνους και πρωκτικούς αδένες, στο δέρμα τους αλλά και στο τρίχωμά τους. Οι γάτες είναι πολύ επιμελείς με την περιποίησή τους, μεταφέρουν τα αλλεργιογόνα με το σάλιο τους στο τρίχωμα και τα επιθήλιά τους και έτσι αυτά αιωρούνται σε όλο το σπίτι. Επομένως, όλες οι γάτες παράγουν αυτές τις πρωτεΐνες, απλά κάθε γάτα παράγει διαφορετικές ποσότητες αναλόγως τη φυλή της αλλά και την περίοδο του χρόνου. Για παράδειγμα, την άνοιξη μια γάτα μπορεί να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών απ’ ότι το καλοκαίρι.

Αν και απόλυτα “υποαλλεργικές” γάτες δεν υπάρχουν, ορισμένες φυλές γάτας τείνουν να προκαλούν λιγότερο συχνά αλλεργίες απ’ ότι ορισμένες άλλες σύμφωνα με ειδικούς. Θα πρέπει, ωστόσο να λάβουμε υπόψιν μας ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και θα πρέπει να συμβουλευτεί τον/την γιατρό του και να παρατηρεί τα συμπτώματά του αν έχει αλλεργία στις γατούλες.

Ας δούμε, λοιπόν, αυτές τις “υποαλλεργικές” μικρές κυρίες.

Γάτες Σιβηρίας

Παρόλο που οι γάτες Σιβηρίας διαθέτουν μια πλούσια γούνα, τείνουν να παράγουν χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης Fel d 1. Άτομα με αλλεργία στις γάτες έχουν αναφέρει ότι ενώ συμβίωναν με την συγκεκριμένη φυλή ή είχε τύχει να χαϊδέψουν μια γάτα Σιβηρίας, είχαν πολύ πιο ήπια συμπτώματα απ’ ότι με άλλες φυλές. Extra bonus με τις αγαπημένες αυτές γατούλες είναι ότι είναι πάρα πολύ έξυπνες, στοργικές και λατρεύουν τα παιχνίδια.

Γάτα Μπαλί (Balinese)

Οι γάτες Μπαλί μοιάζουν πάρα πολύ με τις γάτες Σιάμ, ωστόσο πρόκειται για δύο διαφορετικές φυλές. Και αυτές οι γάτες παράγουν λιγότερες ποσότητες αλλεργιογόνων πρωτεϊνών και τείνουν να μην μαδάνε τόσο πολύ όσο άλλες. Είναι πολύ γλυκές, κοινωνικές και πολύ “ομιλητικές”. Οι κηδεμόνες τους αναφέρουν ότι έχουν την ικανότητα αν τους φτιάχνουν το κέφι όταν δεν είναι πολύ καλά με τα τερτίπια τους και τα κόλπα τους.

Ανατολίτικη Κοντότριχη Γάτα (Oriental)

Αυτές οι εντυπωσιακές γάτες, με την χαρακτηριστική εξωπραγματική ομορφιά, μπορεί να γίνουν το ιδανικό κατοικίδιο για όσους έχουν ήπια αλλεργία στις γάτες. Και αυτές παράγουν λιγότερη Fel d 1 και δεν “χάνουν” τόσο τρίχωμα όσο άλλες γάτες. Οι Oriental γάτες είναι πολύ περίεργες, θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα, είναι ενθουσιώδεις και αγαπούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Γάτες Ντέβον Ρεξ

Οι γάτες Ντέβον Ρεξ έχουν κοντό και σγουρό τρίχωμα και γι’ αυτό δεν μαδάνε τόσο πολύ. Παράγουν λίγες αλλεργιογόνες πρωτεΐνες οπότε αν έχετε αλλεργία στις γάτες μπορεί να σκεφτείτε να υιοθετήσετε μια που ανήκει στη συγκεκριμένη φυλή. Αγαπάνε τα χάδια, είναι ανθρωποκεντρικές και εξαιρετικά στοργικές με τα αγαπημένα τους άτομα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι χρειάζονται συχνό grooming, παρά το κοντό τους τρίχωμα.

Γάτες Ρεξ της Κορνουάλης

Μοιάζουν αρκετά με τις Γάτες Ντέβον Ρεξ και θεωρούνται και αυτές “υποαλλεργικές”. Έχουν κοντό μεταξένιο τρίχωμα και μαδάνε ελάχιστα. Ωστόσο, χρειάζονται συχνή περιποίηση για να αποφευχθεί η συγκέντρωση αλλεργιογόνων στο δέρμα τους. Είναι πολύ κοινωνικές, τους αρέσει να παίζουν και να τρέχουν και απολαμβάνουν την ανθρώπινη παρέα.

Γάτες Σφιγξ (Sphynx)

Οι γάτες Sphynx θεωρούνται από τις πιο “υποαλλεργικές” γάτες, επειδή φαίνεται να μην έχει τρίχωμα. Στην πραγματικότητα καλύπτεται από ένα πολύ κοντό χνούδι. Χρειάζονται αρκετή περιποίηση και συχνά μπάνια λόγω αυτής τους της ιδιαιτερότητας. Παράγουν χαμηλά επίπεδα Fel D1 οπότε σε συνδυασμό με την κατάλληλη περιποίηση μπορεί να γίνουν ιδανικές για άτομα με αλλεργία στις γάτες. Είναι πολύ κοινωνικές, παιχνιδιάρες και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους.

Γάτες Russian Blue

Μπορεί να λέγονται Russian Blue αλλά προφανώς η γούνα τους δεν είναι μπλε. Στην πραγματικότητα είναι ένα εντυπωσιακό βαθύ γκρι. Το χρώμα των ματιών τους κυμαίνεται από ανοιχτό πράσινο έως μπλε του ουρανού. Αν και έχουν διπλό, πυκνό τρίχωμα, αυτό λειτουργεί υπέρ τους γιατί με αυτόν τον τρόπο οι αλλεργιογόνες ουσίες παγιδεύονται κοντά στο δέρμα τους και δεν εξαπλώνονται στον αέρα, στα χέρια και τα έπιπλά σας.

Γάτες Βεγγάλης

Κάποιοι θεωρούν ότι οι γάτες Βεγγάλης παράγουν λιγότερα αλλεργιογόνα λόγω της κοντής τους γούνας, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι είναι “υποαλλεργικές” λόγω της “άγριας” καταγωγής τους. Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι τέτοιο, ένα είναι το βέβαιο: οι γάτες Βεγγάλης είναι σαν μικρά παιδιά, γεμάτες ενέργεια και όρεξη για παιχνίδι.

Πηγή: www.topetmou.gr

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο ο Υπουργ…
Δύο φυσικές τροφές με παρόμοια συστατικά και σχεδόν ίδιο χρώμα προσφέρει η φθινοπωρινή φύση. Αντ…
Ο Οκτώβρης είναι για τα καλά εδώ. Αν ήταν χρώμα αυτός ο μήνας, θα ήταν σίγουρα το χρώμα της κολο…
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας TRASTOR ΑΕΕΑΠ, η οποία κάλυψ…
Ένα έργο που μιλάει για την απώλεια και τον αναπόφευκτο πόνο, με ειλικρίνεια, χιούμορ και συμπόν…
Αν νιώθεις ότι είσαι μια ζωή στη… δίαιτα, χωρίς να τα καταφέρνεις, δοκίμασε 5 βήματα που μπορε…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

17 Οκτωβρίου 2024
Αγαπημένοι φίλοι, Με απέραντη χαρά και βαθιά ευγνωμοσύνη σας προσκαλώ στην παρουσίαση του νέο…
16 Οκτωβρίου 2024
Δεύτερη μέρα σήμερα για το Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς που λαμβάνει χώρα στον Θαλ…
16 Οκτωβρίου 2024
Με αφορμή τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που αφορούν, τους εορτασμούς για τον Αγ. Γεράσιμο πολιούχο…
15 Οκτωβρίου 2024
Με αφορμή την περίφημη εικόνα του Κεφαλλονίτη αγιογράφου Γεωργίου Στελλακάτου «Ο Άγιος Γεράσιμος…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σπάνιος πίνακας του Μονέ επέστρεψε στους ιδιοκτήτες του 80 χρόνια μετά την κλοπή του από τους Ναζί
12 Οκτωβρίου 2024
Το «Bord de Mer» του Claude Monet, ένας πίνακας του 1865, παστέλ σε χαρτί. US District …
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει να ομορφαίνει
13 Σεπτεμβρίου 2024
Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζει και ο…
Στο κατάστημα DMK Professional στο Αργοστόλι θα βρεις όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι
27 Αυγούστου 2024
Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από όλα τα προ…
Το κατάστημα Paprika Grill House στην καρδιά της Πλατείας Καμπάνας
22 Αυγούστου 2024
Καλοκαιρινό βράδυ Αυγούστου και τι πιο ωραίο από ένα απολαυστικό σουβλάκι στην Πλατεία Καμπάνας….
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU