Skip to main content
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ginger γάτες
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ginger γάτες
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ginger γάτες
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ginger γάτες
23 Ιανουαρίου 2024

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ginger γάτες

Το χρώμα τους, τα μάτια τους, η κίνησή τους, τα πάντα τους είναι αξιολάτρευτα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγαπήσει κανείς αυτές τις μικρές πορτοκαλί κυρίες.

Φυσικά μιλάμε για τις ginger γάτες, οι οποίες βρίσκονται παντού γύρω μας και μας εντυπωσιάζουν με την ομορφιά, την τσαχπινιά και την χάρη τους. Και όχι μόνο στην πραγματική ζωή αλλά και στις ταινίες όπως είναι ο γάτος στο Breakfast at Tiffany’s και στα κινούμενα σχέδια όπως ο Garfield και ο Γάτος σπιρουνάτος, οι πορτοκαλόγατες είναι άξιες θαυμασμού.

Τι είναι αυτό όμως που τις κάνει τόσο υπέροχες; Γιατί έχουν αυτό το χρώμα που τις κάνει να μοιάζουν ακόμα περισσότερο με τους συγγενείς τους τις τίγρεις; Είναι φιλικές ή όχι; Υπήρξε πορτοκαλί γάτα δήμαρχος; Και αν ναι, πού;

Συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που είμαστε σίγουροι ότι θα σας κάνουν να τις αγαπήσετε ακόμα περισσότερο.

Γιατί είναι πορτοκαλί;

Όλα είναι θέμα DNA οπότε και στις πορτοκαλί γάτες αυτό δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Έχουν ένα “ginger γονίδιο”, το γονίδιο “O”, το οποίο βρίσκεται στα φυλετικά χρωμοσώματα και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή φαιομελανίνης που δίνει στις γάτες το πορτοκαλί τους χρώμα. Για να γεννηθεί όμως μια γάτα πορτοκαλί θα πρέπει το γονίδιο πρέπει να μεταφερθεί στο χρωμόσωμα “Χ” – η αρσενική γάτα έχει ένα χρωμόσωμα “Χ”, ενώ οι θηλυκές έχουν δύο.

Υπάρχουν δύο εκδοχές, ο τύπος “Ο” που παράγει φαιομελανίνη και ο τύπος “ο” που δεν παράγει φαιομελανίνη.

Αν η γάτα είναι αρσενική και πάρει τον τύπο “Ο” από τη μητέρα της, θα είναι ginger. Ωστόσο αν πάρει τον τύπο “ο” θα είναι είτε κάλικο είτε ταρταρούγα. Για να είναι μια θηλυκή γάτα ginger θα πρέπει να πάρει το “Ο” και στα δύο χρωμοσώματα “Χ”. Αν πάρουν “Οο” θα είναι είτε κάλικο είτε πορτοκαλί.

Επειδή οι θηλυκές γάτες έχουν περισσότερους πιθανούς συνδυασμούς, είναι λιγότερο σύνηθες να έχουν πορτοκαλί γούνα. Σκεφτείτε ότι μόνο το 20% των πορτοκαλί γατών είναι θηλυκές ενώ αρσενικές είναι το τεράστιο ποσοστό του 80%.

Τι συμβαίνει με τα σχέδια της γούνας τους;

Οι πορτοκαλί γάτες είναι tabby. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διάφορα σχέδια στο τρίχωμά τους όπως κηλίδες και γραμμές. Τα σχέδια αυτά εξαρτώνται από τα γονίδια που έχουν κληρονομήσει και συγκεκριμένα το κυρίαρχο γονίδιο agouti.

Έχουν όντως φακίδες;

Πολλές ginger γάτες έχουν φακίδες. Στην ουσία είναι μαύρα στίγματα που βγάζουν στη μύτη, στα χείλη και στα ούλα και προκαλούνται από μια γενετική κατάσταση (την lentigo) που οδηγεί ορισμένα κύτταρα να παράγουν περισσότερη μελανίνη, δημιουργώντας έτσι φακίδες. Και δεδομένου ότι αυτή η γενετική κατάσταση σχετίζεται και με το γονίδιο που κάνει τα κόκκινα ή πορτοκαλί μαλλιά, οι φακίδες παρατηρούνται αρκετά συχνά στις ginger γάτες.

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την προσωπικότητά τους

Οι πορτοκαλί γάτες θεωρούνται ότι έχουν μια μεγαλύτερη τάση στο να είναι θηρευτές και να τους αρέσει το κυνήγι σε σχέση με άλλες γάτες. Μάλιστα από πολλούς πιστεύετε ότι είναι πιο επιθετικές από άλλες αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί γιατί ο χαρακτήρας της κάθε γάτας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Επίσης, λατρεύουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Αγαπούν τα φώτα της δημοσιότητας και τους αρέσουν οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα παιχνίδια. Μάλλον αυτό βγάζει νόημα αφού πολλές είναι οι πορτοκαλόγατες που έχουν κατακτήσει το Χόλιγουντ.

Η ομιλητικότητα είναι το δυνατό τους σημείο και όποιος έχει ζήσει με μια ginger γάτα μπορεί να το επιβεβαιώσει. Πρόκειται για πολύ κοινωνικές γάτες που παράγουν μια μεγάλη ποικιλία ήχων και μπορούν να κάνουν τον κηδεμόνα τους να καταλάβει τι θέλουν αφού είναι ικανές να νιαουρίζουν για ώρες προκειμένου να πάρουν αυτό που έχουν ανάγκη.

Αντίθετα με την πρώτη άποψη ότι οι πορτοκαλί γάτες είναι επιθετικές, μια άλλη θεωρία λέει ότι είναι οι πιο φιλικές και στοργικές αλλά ούτε αυτό μπορεί να αποδεχτεί. Όπως είπαμε, ο χαρακτήρας κάθε γάτες διαμορφώνεται από τον τρόπο που έχει μεγαλώσει και τις εμπειρίες της.

Μια πορτοκαλί γάτα ήταν κάποτε δήμαρχος

Το 1998, ένας πορτοκαλί γάτος με το όνομα Stubbs εξελέγη δήμαρχος της πόλης Talkeetna στην Αλάσκα. «Δούλευε» ώρες γραφείου για 19 χρόνια στο Nagley’s General Store και υποδεχόταν τους επισκέπτες ακούγοντας τα νέα που είχαν να του πουν. Στο τέλος κάθε ημέρας του προσέφεραν νερό με catnip, το οποίο του το σερβίριζαν σε ποτήρι κρασιού. Ο αξιότιμος δήμαρχος Stubbs άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον θάνατό του το 2017 σε ηλικία 20 ετών.

Τι ράτσα μπορεί να είναι οι ginger γάτες;

Οι πορτοκαλί γάτες μπορεί να είναι μακρύτριχες γάτες Περσίας, εντυπωσιακές γάτες Μάντσκιν, φιλικές Αμερικανικές Μπομπτέιλ, απίστευτα όμορφες Βρετανικές κοντότριχες, τεράστιες Maine Coon, παιχνιδιάρες γάτες Αβησσυνίας ή φαινομενικά άγριες γάτες Βεγγάλης.

Πηγή: www.topetmou.gr

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ας το παραδεχτούμε: Όλοι αγαπάμε έστω και ενδόμυχα έναν κακό κινηματογραφικό ήρωα. Όσο αυστηροί …
Το Instagram προχωρά σε ορισμένες αλλαγές στα Direct Messages και στα chats, προσθέτοντας νέα χα…
Υλικά  Για τη κοκκινιστή γαλοπούλα 300 γρ. στριφτά ζυμαρικά 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1…
Το φούσκωμα αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα, μια διαταραχή που όλοι βιώνουμε λιγότερο ή περισσότερο …
Υλικά  1 ½ φλ. ρύζι για ριζότο( arborio ή carnaroli) ½ φλ. αποξηραμένα μανιτάρια (po…
Σημαντική επίπτωση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφει η χώρα μας το εφετινό κ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8 Σεπτεμβρίου 2024
Το σημερινό βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι για τον εορτασμό της Παναγίας Λάμιας…
7 Σεπτεμβρίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στον εκκλησάκι της Παναγίας της Θεοτόκου της Ρακατζής όπως κάθε…
7 Σεπτεμβρίου 2024
Παρευρεθήκαμε στην πρώτη ημέρα των δράσεων της περιβαλλοντικής οργάνωση Aegean Rebreath και η AP…
7 Σεπτεμβρίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στην 25η Πανελλήνια Συνάντηση Ναυτομοντελιστών στο Αργοστόλι. Στην συνάν…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα DMK Professional στο Αργοστόλι θα βρεις όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι
27 Αυγούστου 2024
Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από όλα τα προ…
Το κατάστημα Paprika Grill House στην καρδιά της Πλατείας Καμπάνας
22 Αυγούστου 2024
Καλοκαιρινό βράδυ Αυγούστου και τι πιο ωραίο από ένα απολαυστικό σουβλάκι στην Πλατεία Καμπάνας….
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «ΣΟΥΛΑΤΣΟ στα ΕΠΤΑΝΗΣΑ»
5 Αυγούστου 2024
Μετά τις επτανησιακές παρόλες έρχεται « Το Σουλάτσο στα Επτάνησα»… Η Επτανησιακή σκηνή είνα…
Βοσκοπούλα-100 Χρόνια παράδοση
1 Αυγούστου 2024
Το καθιστικό μας… Έντονα στοιχεία του νοσταλγικού παρελθόντος, όπως ακριβώς ταιριάζει στην …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU