Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.


Ο σεισμικός κίνδυνος από τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, του Γιάννη Πρωτονοτάριου
Γιάννης Πρωτονοτάριος Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). με ειδίκευση στην Εδαφομηχανική – Σεισμική Μηχανική στο ΜΙΤ.
Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από την ομιλία του Γιάννη Πρωτονοτάριου στην εκδήλωση της Μετωπικής Δράσης στην Λευκάδα το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου
Όπως είναι γνωστό οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, καθώς και πετρελαϊκοί διεθνείς κολοσσοί, προγραμματίζουν έρευνες για την ανακάλυψη και στη συνέχεια εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου και σε γειτονικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης και νότια αυτής.
Είναι όμως επίσης γνωστό ότι περιοχές των νησιών του Ιονίου, καθώς και γειτονικές χερσαίες περιοχές (π.χ. Πρέβεζα, Κυλλήνη κλπ) είναι οι περισσότερο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, οι περιοχές αυτές έχουν διερευνηθεί ενδελεχώς από χρόνια τώρα, από τους ειδικούς έλληνες επιστήμονες σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα.
Στις περιοχές αυτές έχουν καταγραφεί πολλοί σεισμοί μεγέθους από 6,0 έως 7,0 R, αλλά και ορισμένοι σεισμοί περί τα 7,5 R. Ο λόγος που σημειώνονται εδώ τόσο μεγάλοι σεισμοί, είναι ότι την περιοχή διασχίζει ο δυτικός κλάδος του αιγαιακού τόξου, του τόξου δηλαδή κατά το μήκος του οποίου η αφρικανική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την αγαιακή πλάκα και καταδύεται κάτω από αυτήν.
Έτσι στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, έχουν σημειωθεί σεισμικές εντάσεις πάνω από 9 της κλίμακας Mercalli, ορισμένες φορές ακόμη και 10+.
Οι εντάσεις αυτές αντιστοιχούν σε κραδασμούς για μέγιστες επιταχύνσεις της τάξεως 0,70 έως 1,20 g. Για το λόγο αυτό οι περιοχές αυτές κατατάσσονται στην ζώνη 4 στο σεισμικό χάρτη του Νέου Αντισεισμικού Κανονισμού (ΝΕΑΚ) για την οποία προβλέπεται ενεργός επιτάχυνση σχεδιασμού 0,36g.
Οι κραδασμοί αυτοί έχουν μεγάλες δεσπόζουσες ιδιοπεριόδους (ακόμη και πάνω από 1.0 sec). Οι υψηλόκορμες όμως κατασκευές όπως οι πλατφόρμες έρευνας και εξόρυξης έχουν επίσης μεγάλες ιδιοπεριόδους, με αποτέλεσμα να αποκρίνονται σε
τέτοιους κραδασμούς με ιδιαίτερα έντονο τρόπο λόγω φαινομένων συγχρονισμού.
Είναι λοιπόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση σεισμού, δε θα μπορέσουν να αντέξουν τόσο ισχυρές εντάσεις με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν δημιουργώντας τεράστια ρύπανση στις γύρω θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές. Εξ’άλλου οι σωληνώσεις των γεωτρήσεων και οι αγωγοί μεταφοράς των υδρογονανθράκων θα διαρραγούν εκλύοντας υπό πίεση μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για αντίστοιχους λόγους δεν έχουν εγκατασταθεί ποτέ πλατφόρμες στον κόλπο του Μεξικού, κοντά στο Μεξικό από την πλευρά του
Ατλαντικού ή του Ειρηνικού Ωκεανού, παρά τα διαπιστωμένα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Δεν αποκλείεται ακόμα να σημειωθεί το φαινόμενο blowout, όπως έχει γίνει στον κόλπο του Μεξικού αλλά και στην πολιτεία της Οκλαχόμα όπου όταν επιχειρήθηκαν σχετικές γεωτρήσεις σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,7R.
Αντί λοιπόν να επιχειρηθεί άντληση υδρογονανθράκων από πολύ βαθιές γεωτρήσεις, που και οικονομικά είναι αμφίβολο το όφελος τους (ίσως επωφελείς μόνο για τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους που θα τις εκμεταλλευτούν) θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να επιδιωχθούν εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον.
Θεωρούμε λοιπόν ότι εγκατάσταση πλατφορμών για έρευνες ή άντληση υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές είναι παντελώς ανεπίτρεπτη, καθώς εμπεριέχει τόσο υψηλό σεισμικό κίνδυνο.
(*) Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). με ειδίκευση στην Εδαφομηχανική – Σεισμική Μηχανική στο ΜΙΤ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ionian SEA Ferries: Ακυρώνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Ληξούρι – Αργοστόλι
Ο καιρός στην Κεφαλονιά το Σαββατοκύριακο
Διακοπή ρεύματος σε περιοχές του Ληξουρίου – Πόσο θα κρατήσει
Την Τετάρτη θα παραβρεθεί ιατρός στο περιφερειακό ιατρείο Βασιλικάδων προς εξυπηρέτηση των δημοτών
Κεφαλονιά: Οι περιοχές που αύριο δεν θα έχουν ρεύμα για πολλές ώρες
Α. ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. : Ζητείται προσωπικό για πρόσληψη
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου: Μουσική εκδήλωση προς τιμήν του Παναγή Μπαρμπάτη @Kέφαλος [15.03.2025]
Genesis Health Club: Παρουσίαση της ενεργειακής θεραπευτικής τεχνικής του Master Choa Kok Sui Pranic Healing [15.03.2025]
Συνέντευξη τύπου Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου για την συναυλία αφιερωμένη στον Παναγή Μπαρμπάτη [14.03.2025]
2ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ Σχολείων Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας «Με τη Μουσική… σαλπάρουμε!» @Κέφαλος [13.03.2025]
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού της Σερβίας μιλά στο kefalonitis

Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στο κατάστημα «Voskopoula All Day Bistrot» θα βρείτε τα πιο λαχταριστά γλυκά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
