Skip to main content
Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες
Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες
Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες
Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες
6 Μαρτίου 2023

Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες

Φιογκάκια ολικής με μπρόκολο και κουκουναρόσπορο, πένες με ντομάτα και τσιπς μελιτζάνας και η συνταγή του σεφ Τόμας Κέλερ.

Φιογκάκια ολικής με μπρόκολο και κουκουναρόσπορο

Υλικά
2 κεφάλια μπρόκολο
1 πακέτο φιογκάκια ολικής άλεσης
2 φρέσκιες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά καρέ
1 σακουλάκι κουκουναρόσπορο (περίπου 50 γρ.)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη ή 1/2 κουτ. γλυκού νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο
Πικάντικο τυρί σε φλούδες (π.χ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, ή κεφαλοτύρι Κεφαλληνίας, ή παρμεζάνα ) για το σερβίρισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι από το νερό της βράσης με τα φιογκάκια

Για να βγουν καταπράσινα τα μπουκετάκια του μπρόκολου βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό έχοντας ρίξει τα μπρόκολα μόνο όταν κοχλάζει δυνατά το ελαφρά αλατισμένο νερό.

Εκτέλεση
Κόβουμε τα μπρόκολα σε μπουκετάκια (κρατάμε τα κοτσάνια για σούπα). Τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε με λίγο αλάτι για ελάχιστα μόνο λεπτά ώστε να τρυπιούνται με το πιρούνι, αλλά να κρατάνε το σχήμα τους. Για να βγουν καταπράσινα, βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό, ρίχνοντάς τα μόνο όταν κοχλάζει δυνατά το ελαφρά αλατισμένο νερό. Σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι 2-3 από τα βρασμένα μπουκετάκια και τα αναμειγνύουμε με λίγες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το τσίλι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι καβουρντίζουμε για λίγα λεπτά τον κουκουναρόσπορο μέχρι να ροδίσει χωρίς να μαυρίσει, γιατί πικρίζει.

Όταν έχουν βράσει τα φιογκάκια τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά με το μείγμα από το λιωμένο μπρόκολο με το τσίλι, προσθέτοντας λίγο από το νερό της βράσης και, αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τα μπουκετάκια του μπρόκολου και ανακατεύουμε ελαφρά. Τα σερβίρουμε αμέσως με τις φλούδες από το τυρί.

Η συνταγή του σεφ Τόμας Κέλερ (Betty’s Spaghetti)

(γαλλική δεξιοτεχνία με ταπεινά υλικά για την Τυρινή, που επιτρέπει τα γαλακτοκομικά)

Υλικά
¼ φλ. αλεύρι
1 φλ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγαλούτσικα κρεμμυδάκια για στιφάδο κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμυδάκι για στιφάδο ψιλοκομμένο
½ κ.γλ. ξίδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τα κοτσανάκια από 2 κλαράκια μαϊντανού χονδροκομμένα και άλλα δύο ψιλοκομμένα
230 γρ. σπαγγέτι
2/3 τυρί ρικότα (ή ανθότυρο)
3-4 γεμάτες κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο

Γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα τηγανητά κρεμμυδάκια.

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ, απλωτό πιάτο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι. Αλευρώνουμε σε δύο δόσεις τα κομμένα σε ροδέλες κρεμμυδάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 1-2 λεπτά. Βγάζουμε τα κρεμμυδάκια με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το πολύ λάδι.

Ζεσταίνουμε σε ευρύχωρο τηγάνι (θα προσθέσουμε αργότερα τα μακαρόνια εδώ) λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα υπόλοιπα κομμένα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξίδι και 1 φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3, περίπου 18-20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε αλατισμένο νερό και προσθέτουμε τα χοντροκομμένα κοτσανάκια του μαϊντανού – τα ζεματάμε για μόλις 10 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο βραστό νερό τα μακαρόνια, που τα μαγειρεύουμε μέχρι να βαστάνε λίγο (al dente). Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε στο τηγάνι με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κοτσανάκια μαϊντανού που έχουμε ζεματίσει, το τυρί, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε τα μακαρόνια σε 4 μπολάκια και τα γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα τηγανητά κρεμμυδάκια.

Σερβίρουμε αμέσως.

Πένες με ντομάτα και τσιπς μελιτζάνας

Τα τσιπς μελιτζάνας: Διαλέγουμε τις πιο σφιχτές μελιτζάνες με μικρή διάμετρο και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (1 εκ. περίπου). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να «ιδρώσουν» για 2-3 ώρες. Τις σφίγγουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να βγάλουν όλα τα νερά τους και να αφυδατωθούν – δεν πειράζει αν τσαλακωθούν και χάσουν το σχήμα τους. Σε μια πλαστική καθαρή σακουλίτσα βάζουμε λίγο αλεύρι, ρίχνουμε μέσα τις στεγνές φέτες μελιτζάνας και την κουνάμε καλά ώστε να αλευρωθούν παντού. Τηγανίζουμε τα τσιπς σε καυτό λάδι για λίγα λεπτά. (Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα τσιπς μελιτζάνας ζεστά και τραγανά μέχρι το σερβίρισμα, τα βάζουμε σε ταψάκι και σε προσθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, 50-100 βαθμούς).

Η γρήγορη σάλτσα ντομάτας: Τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μια σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη (ή από βάζο), αλάτι, πιπέρι, ένα ξυλαράκι κανέλλας και 2-3 μπαχάρια ολόκληρα, ένα κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, λίγο άσπρο ή κόκκινο κρασί και θυμάρι, όλα σε μια κατσαρολίτσα να βράσουν 30-40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε τη σάλτσα μας πικάντικη, προσθέτουμε μια πιπερίτσα τσίλι ή νιφάδες μπούκοβο. Της ταιριάζει πολύ και πολτός πιπεριάς ή μελιτζάνας (στα σούπερ μάρκετ). Στο τέλος της βράσης προσθέτουμε ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά).

Η απλή μακαρονάδα με ντομάτα κουκουλώνεται από τραγανά τσιπς μελιτζάνας και γίνεται ένα λαχταριστό νηστίσιμο φαγητό!

Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά). Όταν η μακαρονάδα είναι έτοιμη, την πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, αρκετό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ένα νόστιμο τυρί, όπως η ξερή μυζήθρα Μποζιονέλου από την Καρυά Αργολίδας. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τα τσιπς μελιτζάνας, κουκουλώνοντας τις πένες και χωρίς να ανακατέψουμε.

Πηγή: lifo.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025 και ώρα 10.30 π.μ. έως 13.00 θα παραβρεθεί ιατ…
Η ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ Σας ανακοινώνουμε ότι λόγω εκτελέσεως απαραιτήτων εργασιών ενίσχυσης κ…
Η εταιρία μας «Α. ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» ζητά προσωπικό για πρόσληψη στις παρακάτω θέσεις …
Ζητείται προσωπικό pool bar για το Καλοκαίρι του 2025 Σύντομα στοιχεία: Απογευματινή βάρδια …
Αναζητείται κηπουρός για ενοικιαζόμενα δωμάτια σε κτήμα στην περιοχή των Μηνιών – Κεφαλλονιά. …
Το MediOne Κεφαλονιάς αναζητά έμπειρη Νοσηλεύτρια για άμεση πρόσληψη. Απαιτούμενα Προσόντα: …

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

13 Μαρτίου 2025
Παρακολουθήσαμε σήμερα το απόγευμα ένα εξαίσιο μουσικό μαθητικό φεστιβάλ που διοργάνωσε η Διεύθυ…
12 Μαρτίου 2025
Με μεγάλη χαρά και περηφάνια, σας παρουσιάζουμε την αφίσα της παράστασης της θεατρικής ομάδας “θ…
12 Μαρτίου 2025
Το Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου με την προσφορά της Ελπίδας Αλυσανδράτου διοργανώνει εργαστήρι ενηλίκω…
12 Μαρτίου 2025
ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ : Mercredi – Τετάρτη 20.00  ο μη κερδοσκοπικός …

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού της Σερβίας μιλά στο kefalonitis
1 Μαρτίου 2025
Ονομάζεται Lea Marković και είναι η Βασίλισσα του Καρναβαλιού στο Šabac της Σερβίας, την πόλη με…
Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2025
14 Φεβρουαρίου, ημέρα γιορτής για τους ερωτευμένους και δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος για να εκφ…
Στο κατάστημα «Voskopoula All Day Bistrot» θα βρείτε τα πιο λαχταριστά γλυκά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2025
Καθώς η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει τι πιο ωραίο δώρο από λαχταριστά γλυκίσματα για τον…
Πρωτότυπες ιδέες δώρων για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «DMK» στο Αργοστόλι
12 Φεβρουαρίου 2025
Στο κατάστημα DMK θα βρεις τα κατάλληλα είδη για να εντυπωσιάσεις τον σύντροφο ή την σύντροφο σο…