Skip to main content
5 Διατροφικά tips για να βελτιωθεί ο ύπνος σου
5 Διατροφικά tips για να βελτιωθεί ο ύπνος σου
5 Διατροφικά tips για να βελτιωθεί ο ύπνος σου
5 Διατροφικά tips για να βελτιωθεί ο ύπνος σου
26 Φεβρουαρίου 2024

5 Διατροφικά tips για να βελτιωθεί ο ύπνος σου

Ο ύπνος δεν θρέφει μόνο… τα παιδιά λοιπόν!

Ο ύπνος αποτελεί το 1/3 της καθημερινότητας μας, γι’ αυτό και είναι βασικό συστατικό της ενέργειας, αλλά και της συνολικής υγείας μας. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, ο καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος. Παράγοντες όπως το άγχος, ο τρόπος ζωής και η διατροφή, πολλές φορές, έχουν σύνδεση σημαντικά με την ποιότητα του ύπνου μας.

Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, το να δίνουμε προσοχή στις διατροφικές μας επιλογές μπορεί να έχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου μας!

Παρακάτω, θα βρεις 5 διατροφικά tips που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σου.

Tip No1: Περιόρισε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ

Όσο κι αν έχεις ανάγκη αυτόν τον 2ο ή 3ο καφέ μέσα στην ημέρα, ξανασκέψου το! Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι δύο ουσίες που μπορούν να έχουν σημαντική επιρροή στη βραδινή σου ρουτίνα. Η καφεΐνη, που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά, ακόμη και τη σοκολάτα, είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο/-α και να διαταράξει τον ύπνο σου αν καταναλωθεί πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Το αλκοόλ, ενώ μπορεί αρχικά να σε νυστάξει, μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σου και να οδηγήσει σε “άτσαλο” μη αποδοτικό ύπνο. Είναι καλύτερο να περιορίσεις την κατανάλωση τόσο της καφεΐνης όσο και του αλκοόλ, ειδικά τις ώρες λίγο πριν τον ύπνο.

Tip No2: Δώσε βάση στα μακροθρεπτικά συστατικά

Η σύνθεση του βραδινού σου γεύματος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά tips, αφού μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου. Ένα ισορροπημένο γεύμα που περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καλές πηγές λίπους μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα  και να προάγει έναν πιο ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο. Προσπάθησε να αποφύγεις τα μεγάλα, βαριά γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να νιώσεις δυσφορία και δυσπεψία. Αντ’ αυτού, επίλεξε ένα ελαφρύ, ισορροπημένο γεύμα λίγες ώρες πριν από τον ύπνο για να εξασφαλίσεις μια πιο ήρεμη νύχτα.

Tip No3: Ενσωμάτωσε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τον ύπνο

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ενισχύσουν τη χαλάρωση και τη συνολική διαδικασία του ύπνου. Σε αυτά βρίσκουμε το μαγνήσιο και η τρυπτοφάνη. Το μαγνήσιο, που υπάρχει σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών σου και στην ηρεμία του νευρικού σου συστήματος. Η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει στη γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στο αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας. Η ενσωμάτωση αυτών των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σου μπορεί να είναι ευεργετική για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Tip No4: Όλα είναι θέμα timing!

Το πότε και το πώς τρως μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ύπνο σου. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ακριβώς πριν από τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και να δυσκολέψει τον ύπνο. Γι’ αυτό είναι καλό να τελειώνεις το φαγητό τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπεις στο σώμα σου να χωνέψει σωστά την τροφή. Αν πεινάσεις πριν από τον ύπνο, επίλεξε ένα ελαφρύ σνακ, όπως ένα φρούτο, λίγους ξηρούς καρπούς ή ένα ποτήρι γάλα.

Tip No5: Επίλεξε τροφές πλούσιες σε μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου στο σώμα σου. Θα το βρεις συχνά ως συμπλήρωμα για την καταπολέμηση των προβλημάτων ύπνου. Εκτός αυτού, μπορείς επίσης να ενισχύσεις τα επίπεδα μελατονίνης σου με φυσικό τρόπο μέσω της διατροφής. Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μελατονίνη θα βρεις τα βύσσινα, τα καρύδια, τα σταφύλια και τα ρόδια. Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στα βραδινά σνακ ή γεύματά σου μπορεί να βοηθήσει να δώσεις σήμα στο σώμα σου ότι είναι ώρα να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο.

Η ενσωμάτωση αυτών των διατροφικών συμβουλών στην καθημερινή σου ρουτίνα μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και να ενισχύσεις τη συνολική σου ευεξία.

Να θυμάσαι ότι ο ύπνος είναι μια σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να υιοθετήσεις μια ολιστική προσέγγιση για να επιτύχεις καλύτερο ύπνο. Παράλληλα με αυτά τα διατροφικά tips, μπορείς να δημιουργήσεις μια χαλαρωτική ρουτίνα κατά τον ύπνο, διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Ταυτόχρονα, δοκίμασε να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που να ευνοεί τον ύπνο στο υπνοδωμάτιό σου.

Πηγή: thenutress.gr

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο ο Υπουργ…
Δύο φυσικές τροφές με παρόμοια συστατικά και σχεδόν ίδιο χρώμα προσφέρει η φθινοπωρινή φύση. Αντ…
Ο Οκτώβρης είναι για τα καλά εδώ. Αν ήταν χρώμα αυτός ο μήνας, θα ήταν σίγουρα το χρώμα της κολο…
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας TRASTOR ΑΕΕΑΠ, η οποία κάλυψ…
Ένα έργο που μιλάει για την απώλεια και τον αναπόφευκτο πόνο, με ειλικρίνεια, χιούμορ και συμπόν…
Αν νιώθεις ότι είσαι μια ζωή στη… δίαιτα, χωρίς να τα καταφέρνεις, δοκίμασε 5 βήματα που μπορε…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

17 Οκτωβρίου 2024
Αγαπημένοι φίλοι, Με απέραντη χαρά και βαθιά ευγνωμοσύνη σας προσκαλώ στην παρουσίαση του νέο…
16 Οκτωβρίου 2024
Δεύτερη μέρα σήμερα για το Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς που λαμβάνει χώρα στον Θαλ…
16 Οκτωβρίου 2024
Με αφορμή τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που αφορούν, τους εορτασμούς για τον Αγ. Γεράσιμο πολιούχο…
15 Οκτωβρίου 2024
Με αφορμή την περίφημη εικόνα του Κεφαλλονίτη αγιογράφου Γεωργίου Στελλακάτου «Ο Άγιος Γεράσιμος…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σπάνιος πίνακας του Μονέ επέστρεψε στους ιδιοκτήτες του 80 χρόνια μετά την κλοπή του από τους Ναζί
12 Οκτωβρίου 2024
Το «Bord de Mer» του Claude Monet, ένας πίνακας του 1865, παστέλ σε χαρτί. US District …
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει να ομορφαίνει
13 Σεπτεμβρίου 2024
Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζει και ο…
Στο κατάστημα DMK Professional στο Αργοστόλι θα βρεις όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι
27 Αυγούστου 2024
Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από όλα τα προ…
Το κατάστημα Paprika Grill House στην καρδιά της Πλατείας Καμπάνας
22 Αυγούστου 2024
Καλοκαιρινό βράδυ Αυγούστου και τι πιο ωραίο από ένα απολαυστικό σουβλάκι στην Πλατεία Καμπάνας….
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU