Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι αλλαγές που έρχονται για τους καλλιτέχνες και τους σπουδαστές δραματικών σχολών και ωδείων
Με την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ), η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, η οποία παρέμενε επί τριάντα χρόνια χωρίς κανονισμό και οργάνωση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ίδρυση της σχολής κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας την εκπλήρωση ενός πάγιου αιτήματος του καλλιτεχνικού τομέα.
Η ανάγκη για μια ανώτατη σχολή αποκλειστικά αφιερωμένη στις παραστατικές τέχνες έχει γίνει επιτακτική, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα 85, το οποίο καθόρισε τα προσόντα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης και Λίνα Μενδώνη, εξήγησαν ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη δημιουργία του πρώτου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) που θα επικεντρώνεται στις τέχνες του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.
Η ΑΣΠΤ θα εδρεύει στην Αθήνα και θα αποτελείται από πέντε τμήματα, τα οποία θα προέρχονται από υπάρχουσες σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προγράμματα σπουδών σε τρία επίπεδα: πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου.
Μια επιπλέον σημαντική εξέλιξη είναι η καθιέρωση ενός νέου κλάδου Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Προσοντολόγιο Δημοσίου, που θα αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων δραματικών σχολών και ωδείων.
Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι δεν θα κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), αλλά θα ανήκουν σε έναν νέο κλάδο που θα εξασφαλίσει την αναγνώριση των προσόντων τους σε ακαδημαϊκό και μισθολογικό επίπεδο.
Επιπλέον, οι τίτλοι σπουδών από Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παραμένουν στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένας διάδρομος που θα επιτρέπει στους κατόχους αυτών των πτυχίων να αποκτούν πρόσβαση στο επίπεδο 6, το οποίο περιλαμβάνει πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης από πανεπιστήμια.
Αυτή η μεταρρύθμιση αναμένεται να αναβαθμίσει την καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη θέση των παραστατικών τεχνών στη δημόσια ζωή και προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τους καλλιτέχνες της χώρας.
Η ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οργάνωσης και της επαγγελματικής αναγνώρισης του καλλιτεχνικού τομέα.
Πηγή: https://www.cnn.gr