Skip to main content
Λαγοκέφαλος στην Ελλάδα: Χάρτης δείχνει πού έχει εμφανιστεί
Λαγοκέφαλος στην Ελλάδα: Χάρτης δείχνει πού έχει εμφανιστεί
24 Ιουνίου 2026

Λαγοκέφαλος στην Ελλάδα: Χάρτης δείχνει πού έχει εμφανιστεί

Ο λαγοκέφαλος ζει σε βραχώδεις πυθμένες, από ρηχά παράκτια νερά μέχρι νερά βάθους 250 μέτρων

Διαδραστικός χάρτης δείχνει σε ποιες περιοχές έχει εντοπιστεί ο λαγοκέφαλος στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ψηφιακό χάρτη της Google που καταγράφει την εξάπλωση και τις εμφανίσεις του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες.

Τι είναι ο λαγοκέφαλος

Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, μεταναστεύοντας από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ. 

Η κατανάλωσή του χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυική παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Το είδος είναι κοινό στα τροπικά νερά των ωκεανών της Ινδίας και του Ειρηνικού και τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται προς τη δυτική Μεσόγειο. Έχει βρεθεί στις ακτές του Ισραήλ, νότια της Τουρκίας και στην Κύπρο.

Πού έχει εντοπιστεί ο λαγοκέφαλος στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε αρχικά στα νοτιοανατολικά, κυρίως γύρω από τη Ρόδο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ σήμερα συναντάται σχεδόν σε όλο το Αιγαίο και σε πολλές περιοχές του Ιονίου.

Φέτος, το 2026 η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες έχει ενταθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το ψάρι παρουσιάζει υψηλή προσαρμοστικότητα και ελάχιστους φυσικούς θηρευτές, ανταγωνίζεται τα εγχώρια είδη για τροφή και προκαλεί σημαντικές ζημιές στους αλιείς, καταστρέφοντας δίχτυα και άλλα αλιευτικά εργαλεία.

Στις 20 Ιουνίου 2026 ξεκίνησε ο 1ος Πανελλήνιος Ανοιχτός Διαγωνισμός Αλιείας Λαγοκέφαλου, με πρωτοβουλία ψαρά από τη Ρόδο, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του είδους· ο διαγωνισμός αναμένεται να διαρκέσει 70 ημέρες.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεξεργάζεται σχέδιο δράσης που προβλέπει πιλοτική στοχευμένη εξαλίευση του λαγοκέφαλου από επαγγελματίες παράκτιους αλιείς, με οικονομικό κίνητρο για τη συμμετοχή τους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επιστημονική παρακολούθηση του φαινομένου, καταγραφή, εντοπισμό περιοχών συγκέντρωσης του είδους και δημιουργία διαδικασιών ασφαλούς διαχείρισης της βιομάζας που θα συλλέγεται. Αξιοποιείται επίσης η εμπειρία της Κύπρου, όπου εφαρμόστηκε ανάλογο πρόγραμμα ελεγχόμενης αλιείας. Η πιλοτική δράση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα (ΠΑΛΥΘ) και το σχέδιο έχει ήδη σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τόνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την αλιεία αλλά και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη δημόσια υγεία, και η αντιμετώπισή του απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση και συνεργασία με τους αλιείς

Παλαιότερα περιστατικά με τον λαγοκέφαλο, ήταν το 2013 όταν βρέθηκε στα ύδατα του νησιού Λαμπεντούζα στην κεντρική Μεσόγειο, το 2015 στα ανοικτά της Μάλτας και σε νερά κοντά στην πόλη Μπέτσιτσι του Μαυροβουνίου, στη νοτιοανατολική Αδριατική Θάλασσα. Ένα δείγμα πιάστηκε στο Γκρισάν (Γαλλία) το καλοκαίρι του 2014.

Πώς είναι ο λαγοκέφαλος

Στην Ερυθρά Θάλασσα, ο λαγοκέφαλος ζει σε βραχώδεις πυθμένες, από ρηχά παράκτια νερά μέχρι νερά βάθους 250 μέτρων.

Ο λαγοκέφαλος μοιάζει πολύ με τις τετραοδοντίδες (ευρέως γνωστές ως ψάρια-φούσκες), αλλά είναι πιο επιμήκης και με συμμετρική ουρά. Η πλάτη του είναι γκρι ή καφέ με πιο σκούρα σημεία και έχει λευκή κοιλιά. Μια χαρακτηριστική ασημένια ζώνη τρέχει κατά μήκος των πλευρών του ψαριού.

Ο λαγοκέφαλος μπορεί να έχει μήκος συνήθως έως και 40 εκατοστά. Το μέγιστο μήκος του μπορεί να φτάσει σε 110 εκατοστά και το μέγιστο βάρος του 7 κιλά. Δεν έχει λέπια και διαθέτει 4 μεγάλα δόντια. Θηρεύει τα βενθικά ασπόνδυλα. Τα αυγά του μπορούν να βρεθούν στο πέλαγος.

Πηγή: https://www.lifo.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή, η οποία συν…
Νέες σειρές, ταινίες τρόμου και μεγάλες πρεμιέρες. Το HBO Max αποκάλυψε μέρος του νέου περιεχομ…
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2026 στις 18:00. Άνοιξε από σή…
Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας Γεμάτη με νέες ταινίες για όλα τα γούστα είναι αυτή η ε…
Το αγαπημένο σοκολατένιο γλυκό αποκτά ένα επιπλέον ατού: φυστικοβούτυρο, που ταιριάζει υπέροχα με…
Ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε να καταβληθεί εκτάκτως το Επίδομα Παιδιού Α21 σε όσους δικαιούχους οι αιτήσεις δ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ανάσες Σιωπηλών Κραυγών»: Θεατρική παράσταση του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
5 Οκτωβρίου 2026
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και ο δραματικός όμιλος «…
Η παρουσία της Γυναικείας Χορωδίας του Δήμου Αργοστολίου στο Μεσολόγγι για τα 200 χρόνια μνήμης και τιμής στην Ηρωική Έξοδο
5 Οκτωβρίου 2026
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, το Μεσολόγγι τίμησε τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων…
Επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Δραπανιώτισσας @Αργοστόλι [04.10.2026]
4 Οκτωβρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Οκτωβρίου, η Επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Δραπανιώτισσας στο…
Η Maria Bill έφερε τον κόσμο της Edith Piaf στο Αργοστόλι @Κέφαλος [03.10.2026]
4 Οκτωβρίου 2026
Στον κόσμο της Edith Piaf ταξίδεψε το κοινό η Maria Bill, μέσα από τη μουσική παράστασή της στο Δη…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
2 Οκτωβρίου 2026
Οι TheBarDocs φέρνουν μια ξεχωριστή προσέγγιση στον χώρο της εστίασης, συνδυάζοντας την επαγγελματ…
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά
23 Σεπτεμβρίου 2026
Υπάρχουν συζητήσεις που σε κάνουν να κοιτάξεις με άλλο μάτι κάτι γνώριμο. Μια τέτοια όμορφη κουβέν…
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.