Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
16/09/2010

Το γενέσιον της Θεοτόκου στην Παλική Μικρό οδοιπορικό στα γιορτάσια της Παναγιάς στην Παλική 7-9-2010

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σε πολλές εκκλησίες της Παλικής το Γενέσιον της Θεοτόκου.

 

Τη γιορτή αυτήν την ονομάζουν οι Παλληκησιάνοι, «της Παναγίας της Συνεμπάστρας» λόγω που οι γεωργοί συνεμπάζουν την παραγωγή τους σε αποθήκες, επειδή έρχονται πρωτοβρόχια. Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για αυτήν την ονομασία, επικρατέστερη δε είναι η προαναφερθείσα.

Από νωρίς ξεκίνησε ο  εσπερινός στην Παναγία την Καρακαλιώτισσα, λόγω που οι ιερείς, π. Παναγής και π. Γεράσιμος Σφαέλος   έπρεπε να πάνε και σε άλλες εκκλησίες. Σε αυτό το ξωκλήσι, που βρίσκεται στα περίχωρα του χωριού Βουνίου Παλικής, είχαν μαζευτεί πολλοί από τα γύρω χωριά και χάρηκαν τους ψαλτικούς ήχους και ύμνους προς την Παναγία.

Έφυγα μόλις τελείωσε «Το φως Ιλαρόν» και πρόλαβα στην Παναγία στα Κουβαλάτα, μεγάλο  ψαλτικό μέρος του Εσπερινού της εορτής. Εδώ πάλι ο κόσμος ήταν πολύς, με ιερείς τον π. Σωτήρη Μαρκάτο και τον π. Διονύσιο Δρακονταειδή και  στο ψαλτήρι η παρέα του Νίκου Βάλσαμου, αποδόθηκαν υπέροχα οι ύμνοι προς την Παναγιά.  Οι επίτροποι  Κώστα Στελλάτος και Σπύρος Βουτσινάς μεριμνούσαν για την κάθε στιγμή.

Τελευταίος σταθμός μου ήταν η Παναγία στα Δελλαπορτάτα, όπου το πανηγύρι εκεί κρατά από πολύ παλιά και μάλιστα επισκέπτονται τον ναό και από άλλα μέρη του νησιού μας.
Οι ιερείς: π Χαράλαμπος Μαρκέτος εφημέριος του ναού, π. Ιωάννης Φραγκισκάτος, π. Παναγής Σφαέλος, π. Νικόλαος Θεοφιλάτος κορύφωσαν υπέροχα τον Εσπερινό, που πέρα από τον Επιλύχνιο Ύμνο και την ευλόγηση των άρτων, “έβγαλαν” το λουλούδι της Παναγιάς, που φυλάσσεται σε αυτόν τον ναό και ανοίγει τα ξυλώδη κλαράκια του κατά τη Θεία Λειτουργία της εορτής. Μετά το πέρας της εορτής κλείνει τα φύλλα του και  φυλάσσεται για την επόμενη χρονιά.

Επίσης, το Γενέσιο της Θεοτόκου γιόρτασαν και η εκκλησία της Παναγίας  στον Ποταμό στα Χαυδάτα, η Παναγία στα Μαντουκάτα, και Παναγίας στα Κομινάτα και σε άλλες εκκλησίες της Παλικής. Και του χρόνου να είμαστε καλά να βρεθούμε σε κάποια εκκλησιά για αυτήν την μεγάλη εορτή της Κυράς του Κόσμου.

 


Kείμενα - Παρουσίαση: Γεράσιμος Σωτ. ΓαλανόςΠερισσότερες Φωτογραφίες:

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency