Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
04/06/2010

Η εορτή των Αγίων Πάντων

Εφέτος η κινητή Κυριακή- εορτή των Αγίων Πάντων ήταν στις 30-5-2010. Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν όλοι οι άγιοι και ομολογητές του Χριστιανισμού, οι οποίοι κατέθεσαν την ομολογία του με πράξεις  αυτοθυσίας, μαρτυρίου και με έργα.

Mέσα σε αυτήν την εορτή γιορτάζουν από παλιά στο νησί μας και οι τρεις Άγιοι Φανέντες: Γρηγόριος, Θεόδωρος και  Λέων, στον ναό του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο λόφο της αρχαίας Ακρόπολη της Σάμης «Κύατις».

Αυτοί οι τρεις άγιοι ήταν άγνωστοι μέσα στο χρόνο, ώσπου ένα θαύμα, αιώνες πριν, τους  φανέρωσε και από τότε οι κάτοικοι της Σάμης τους ευλαβούνται μέσα στην Κυριακή- εορτή των Αγίων Πάντων. Σύμφωνα με την παράδοση κατοικούσε στο νησί μας ένας πλούσιος, ο Μιχαήλ, και ο οποίος έπασχε από μια μορφή λέπρας. Παρόλο που είχε ξοδέψει πολλά χρήματα σε γιατρούς για να βρει την υγειά του, το πρόβλημα της υγείας του δε έβρισκε λύση, με αποτέλεσμα να στρέψει τις  ελπίδες  στο Θεό. Κάποιο βράδυ  παρουσιαστήκαν στον ύπνο του τρεις ανδρικές μορφές σαν άγγελοι, που  του είπαν πως θα γίνει καλά, μόνο αν βρει τα σώματά τους, τα οποία ήταν θαμμένα. Μόλις ξημέρωσε και καθώς ήταν ταραγμένος από το όνειρο βγήκε για να αναζητήσει τα τρία θαμμένα σώματα, συνάντησε ένα βοσκό λέγοντάς του, πως ακολουθώντας ένα χοίρο που έφυγε από το κοπάδι του, μπήκε σε ένα πυκνό δάσος και αντίκρισε τρία ευωδιάζοντα σώματα.

Ο Μιχαήλ έτρεξε αμέσως  στον τόπο που ήταν τα τρία ιερά λείψανα. Με δάκρυα στα μάτια ζήτησε από τους τρεις αγίους να τον θεραπεύσουν και έγινε αμέσως καλά, η λέπρα εξαφανίστηκε.  Από ευγνωμοσύνη προς τους τρεις Αγίους, Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα  έκτισε προς τιμή τους στο μέρος αυτό μοναστήρι. Οι Άγιοι λόγω που φανερώθηκαν ονομάστηκαν Φανέντες,  και τη μνήμη τους γιόρταζαν και γιορτάζουν την  Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Τα  ιερά λείψανα των τριών αγίων τα οποία φυλάσσονταν για χρόνια στο μοναστήρι της Σάμης, σύμφωνα με την προφορική παράδοση, αφαιρέθηκαν από τους Φράγκους, συνήθεια που τους χαρακτήριζε ως προς τις αρπαγές ιερών λειψάνων και αρχαιολογικών ευρημάτων και κειμηλίων. 

Μετά από τον ένθερμο ζήλο, την αγάπη για τον τόπο του και την σχολαστική επιστημονική έρευνα χρόνων, ο καταγόμενος εκ Σάμης π. Γεώργιος Αντζουλάτος σε συνεργασία με πολλούς εκκλησιαστικούς φορείς, εντός και εκτός νησιού, ιδίως της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, εντόπισε την τύχη των ιερών λειψάνων των Αγίων Φανέντων και στις 2 Μαΐου του 2009 με πανηγυρική τελετή έφερε μέρος από τα ιερά λείψανα στη Σάμη.

Τη φετινή εορτή των Αγίων Φανέντων, κόσμησε  με την παρουσία του ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κος κος Σπυρίδωνας. Συλλειτούργησαν επίσης, ο πανοσιολογιότατος π. Χρυσόστομος Αλεξάτος, οι ιερείς Κωνσταντίνος Φλαμιάτος και π. Παναγής Σκλαβούνος, καθώς και ο αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως μας, Νικόλαος Σωτήρας.

Στο ψαλτήρι ήταν: ο Γεώργιος Φλόκας που έψαλλε σε βυζαντινή γραμμή με απαλή απόδοση των εκκλησιαστικών ήχων. Μαζί του και οι άλλοι ψαλτάδες από τη Σάμη Χριστάτος Αναστάσιος, Βαγγέλης Φαραντούρης και ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Σάμης, Δημήτρης Στανίτσας. 

Η  ευλόγηση των άρτων και η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκαν με κατάνυξη.

Τόσο μέσα στο Ιερό  Ναό, όσο και στον αύλειο χώρο οι πιστοί ήταν πολλοί και παρακολουθούσαν το λειτουργικό μέρος της εορτής. Μετά τη Θεία Μετάληψη πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Φανέντων, στο χώρο της παλιάς ερειπωμένης μονής. 

Κατά την απόλυση του λειτουργικού μέρους της εορτής, ο διάκονος του Δεσπότη, Νικόλαος Σωτήρας μίλησε εκ  μέρους του π. Χρυσόστομου Αλεξάτου, λόγω που ο τελευταίος είχε κάποιο μικρό πρόβλημα στη φωνή του.  Ο διάκονος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας, κον Σπυρίδωνα, που με τις ευλογίες του εκδόθηκε από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας το έντυπο,  το οποίο είναι ένα δείγμα σεβασμού και αγάπης του Μητροπολίτη Γλυφάδας κου Παύλου προς τον π. Γεώργιο Αντζουλάτο ανταποδίδοντας έτσι στον αγώνα του για τους Αγίου Φανέντες.  Συγκεκριμένα το έντυπο με έχει τίτλο «Υμνολογήματα Αγίων Φανέντων», και εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, με την  ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου.  Περιέχει δε: α)«Παρακλητικό Κανών» υπό Δρος Χαραλάμπους Μ. Μπούσια και β) «Ύμνοι Εγκωμίων και Μεγαλυνάρια», υπό Ιερέως Γεωργίου Αντζουλάτου. Το έργο αυτό μοιράστηκε στους πιστούς από τα χέρια του σεβάσμιου γέροντα, π. Χρυσόστομου Αλεξάτου, που χρόνια υπηρετεί με όλη του την αγάπη και σεβασμό τον Θεό και τα ιερά προσκυνήματά της περιοχής του.

Στην πορεία, οι πιστοί γεύτηκαν την παραδοσιακή κρεατόπιτα , καλό κρασί και άλλα εδέσματα που προσφέρθηκαν από τον Δήμο της Σάμης, από πιστούς που αγαπούν το μοναστήρι και από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου. Θα πρέπει να τονιστεί η προσφορά των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου της Σάμης  «Αιγιαλός» για τη βοήθειά τους και για την προσπάθεια να κρατήσουν την παράδοσή τους. 

Κλείνοντας τούτο το κείμενο για την εορτή των Αγίων Φανέντων, Γρηγορίου, Θεόδωρου και Λέοντα, εκφράζω τη σκέψη και την επιθυμία, να πραγματοποιηθεί μελέτη σε συνεργασία με την αρμόδια  αρχαιολογική υπηρεσία και την τοπική εκκλησία καθώς και με οικονομικούς παράγοντες  για να  αναστηλωθεί ο παλαιός ερειπωμένος χώρος της Μονής. Μακάρι η Θεία Οικονομία και οι ευλογίες των Αγίων Φανέντων να μας βοηθήσουν  για ένα τέτοιο μεγάλο έργο.

 

Κείμενα - Φωτογραφίες: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 

Περισσότερες Φωτογραφίες:

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency