Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/06/2010

Παραστασιάδα 2010

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμου Κεφαλληνίας και Ιθάκης, που διοργανώνει ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων και Προγραμμάτων, Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός.

 

Ο θεσμός της «Πραστασιάδας» ξεκίνησε το 2004 και κάθε χρονιά  η  χορευτική εκδήλωση της πραγματοποιείται σε διαφορετικό μέρος του νησιού.  Ο βασικός σκοπός του θεσμού είναι να σμίξει στα βήματα της  χορευτικής παράδοσης  τους μικρούς μαθητές.  Να μάθουν τοπικούς χορούς, επτανησιακούς και πανελλήνιους, να γνωρίσουν τις διαφορετικές χορευτικές εκφράσεις που έχει κάθε τόπος. Πέρα δε από το πρακτικό μέρος, της μάθησης των βημάτων του κάθε χορού  να μάθουν  για την ιστορία του και την προέλευσή του.

Φέτος  η «Πραστασιάδα» πραγματοποιήθηκε στον Πόρο της Κεφαλλονιάς, με παρουσία πολύ κόσμου και αρκετών τουριστών, που χάρηκαν το θέαμα. Η επιλογή  του  Πόρου  ήταν  πρόταση  του Γεράσιμου Γαλανού, πρωτίστως όμως επιθυμία του Δ/ντή του εκεί  Σχολείου, Δημητρίου  Βερβέρη. 

Συμμετείχαν Δημοτικά Σχολεία από την ανατολική και νότια Κεφαλλονιά: των Μεσοβουνίων Ερύσσου, των Μακριωτίκων Πυλάρου , των Χιονάτων Ελείου- Πρόννων, της Σκάλας και του Πόρου που ήταν και το σχολείο που ανέλαβε να διοργανώσει με τον καλύτερο τρόπο την εκδήλωση. Τα χορευτικά σχολικά  συγκροτήματα χόρεψαν κεφαλλονίτικους και επτανησιακούς χορούς, επί τω πλείστων από την νέα έκδοση ψηφιακών δίσκων  με  χοροτράγουδα του νησιού μας που έχει τον τίτλο «Στην Ανέμη του χορού» έκδοση του Σωματείου «Ο Πάλιος»  έκδοση 2010.

Επίσης, το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Πόρου χόρεψε  καντρίλιες, χορός ξενικής προέλευσης αλλά ενσωματωμένος στην κεφαλληνιακή παράδοση.

Τους χορούς δίδαξαν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής : Γεράσιμος και Δήμος Παντελείος, Ιωάννα Βαλλάτου, Μαρίνα Αραβαντινού και  Δούλιας Μανώλης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν αρχικά ο δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου Πόρου, Δημήτριος Βερβέρης  και ο υπεύθυνος Πολιτιστικών, Γεράσιμος Γαλανός. Επίσης, ο Δήμαρχος της περιοχής,  Κωνσταντίνος Ζαπάντης ο οποίος βοήθησε για την πραγμάτωση της εκδήλωσης και η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας του Νομού μας,  Βασιλάτου Κωνσταντίνα.

Αξίζει να αναφερθεί η παρουσία και προσφορά των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, «Πρόνησος» του Πόρου και «Πηνελόπη» από τη Σκάλα, που βοήθησαν για την εκδήλωση. 

Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στον Δ/ντή του Σχολείου Πόρου, Δημήτρη Βερβέρη, για την όλη του συμπαράσταση και οργάνωση καθώς και στα μέλη του  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου για τη συμμετοχή τους και τη πολύτιμη βοήθεια που πρόσεφεραν, ιδίως στα φαγητά και στα κεράσματα μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Ευχής έργο να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός, να τον χαίρονται όπως κάθε φορά οι μαθητές και να ενώνει στα βήματα της παράδοσης όλους μας, μεγάλους και μικρούς.

 

Kείμενα - Φωτογραφίες: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός


Περισσότερες Φωτογραφίες:

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency