Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
11/05/2010

H εορτή του Αγίου Χριστοφόρου στα Φάρσα

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο η εορτή του Αγίου Χριστοφόρου στα Φάρσα. Η προσέλευση των πιστών και ιδίως των Φαρσινών ήταν μεγάλη. Τόσο στον Εσπερινό (με τα σμπάρα  που έριξαν οι Φαρσινοί) όσο και την άλλη μέρα στην Θεία Λειτουργία, η παρουσία του Σεβασμιώτατου Κεφαλληνίας κου κου Σπυρίδωνα με τον αρχιδιάκονό του, Νικόλαο Σωτήρα, αλλά και με άλλους ιερωμένους, τον πανοσιολογιότατο Χαράλαμπο Τζάνες και τον εφημέριο του ναού π. Ανδρέα Λιοσάτο, κόσμησαν την ιερά πανήγυρη με την τιμή που πρέπει στον άγιο Χριστόφορο.

 

Το συναξάρι του Αγίου, μας πληροφορεί πως τούτος ο Άγιος αρχικά ήταν ένας «βαρβαρικός λαϊκός τύπος», δύσμορφος στην εμφάνιση και μάλιστα τον παρίσταναν και κυνοκέφαλον. Τον έλεγαν Ρέπροβο. Ήταν αχθοφόρος και «περάτης» και συχνά έπαιρνε στον ώμο του ταξιδιώτες και τους περνούσε στο απέναντι μέρος, αν ήταν λίμνη ή ποτάμι. Ήταν καλόκαρδος, υπομονετικός και συμπονούσε  τον κάθε οδοιπόρο.

Κάποτε που καθόταν στην όχθη ενός ποταμού, άκουσε μια παιδική φωνή που του ζητούσε βοήθεια για να περάσει απέναντι. Ο αχθοφόρος Ρέπροβος πήρε το παιδί και το μετέφερε πάνω στους ώμους του απέναντι. Μόλις άφησε κάτω το παιδί, εκείνο εξαφανίστηκε, αλλά ακούστηκε μια φωνή στον αέρα που του έλεγε «Σ’ ευχαριστώ, Ρέπροβε. Είμαι ο Χριστός. Να αλλάξεις όνομα και να βαπτιστείς χριστιανός».

Ο Ρέπροβος απαντά στη φωνή.

– Ποιος θα με βαπτίσει; 

- Ο τάδε ασκητής ...που είναι εκεί κοντά...

Πήγε ο Ρέπροβος, βρήκε τον ασκητή, του διηγήθηκε την ιστορία και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα «Χριστόφορος» 

Υπάρχουν και άλλες τέτοιες παρόμοιες εκδοχές για το πώς, ονομάστηκε «Χριστόφορος». Όλες όμως τον θέλουν αχθοφόρο και να κουβάλησε στην πλάτη του τον Χριστό.
Ο Άγιος Χριστόφορος λόγω της ζωής του είναι προστάτης των οδηγών, των αμαξάδων, των καραγωγέων και των ταξιδευτών. Εκκλησίες του βρίσκονται σε αρκετά μέρη της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Τα λείψανα του μεταφέρθηκαν από την Μικρά Ασία, (όπως του Αγίου Νικολάου) στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου εκεί γίνεται μεγάλη εορτή.

Η εκκλησία στα Φάρσα, χρονολογείται από το 1900 και πάντα οι Φαρσινοί προσέχουν το πανηγύρι τους, να γίνεται όσο το δυνατό καλύτερο. Από παλιά έως εδώ και δυο –τρία χρόνια πίσω, οι Φαρσινοί καλούσαν τους ψαλτάδες από το Ληξούρι. Πρωτοστατούσαν οι περίφημοι Δρακοπουλαίοι, Γεράσιμος και Βάσως μαζί με την ψαλτική παρέα τους και μετέπειτα ακολούθησε για πολλά χρόνια η παρέα του πρωτοψάλτη Σπύρου Έρτσου, αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Εφέτος, η ψαλτική παρέα του Αγαθάγγελου Γεωργάκατου και του Βασίλη Καλογηρά, έψαλλε άξια τους ύμνους του Αγίου Χριστοφόρου και χρωμάτισε μελωδικά τους εκκλησιαστικούς ήχους του πανηγυριού.

Ο Άγγελος Μπενετάτος και οι άλλοι επίτροποι, μεριμνούσαν για το καλύτερο. Την παρουσία τους έδωσαν και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Δήμου Αργοστολίου καθώς και ο νομάρχης του νησιού μας.

Η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου συνέπεσε με την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, Νικόλας Βαλλιανάτος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, είπε δυο λόγια για τα δεινά που σκόρπισε αυτός ο πόλεμος στην ανθρωπότητα. Χωρίς να μακρηγορήσει, με λόγο μεστό και σαφή, έδωσε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής του πολέμου, μίλησε για τα εγκλήματα του φασισμού, τα απάνθρωπα αποτελέσματα του και έφτασε στο σήμερα. Είπε με τόλμη αυτό που ανησυχεί όλους μας, ή τουλάχιστον σε όσους βλέπουν...πώς έρχεται ένας νεοφασισμός, υπάρχει μια αναβίωση, και που δυστυχώς, αν δεν τη σταματήσουμε θα μας χτυπήσει ανελέητα.

Μετά το πέρας όλων αυτών των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου στον κεντρικό δρόμο του χωριού αλλά και στα ανηφορικά σοκάκια, πόρτα  πόρτα στα σπίτια του χωριού. Οι Φαρσινοί περίμεναν στην αυλή ή στην μπασιά τους για να ασπαστούν την εικόνα. Προπομπός της λιτανείας ήταν η Φιλαρμονική Αργοστολίου με μαέστρο τον Γρηγόρη Βαγγελάτο. Κεράσματα, αναψυκτικά και νερό σε όσους ακολουθούσαν την λιτανική πομπή προσφερόταν στους λιτανεύοντας την εικόνα. Σχεδόν κάθε σπίτι σε αυτό το χωριό έχει και Χριστόφορο.

Ας είναι όλοι καλά, που βοήθησαν σε τούτη την πανήγυρη, του Αγίου Χριστοφόρου. 

Και του χρόνου!

 


Kείμενο - Φωτογραφίες: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 

Περισσότερες Φωτογραφίες:

 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency