Skip to main content
Αυτά τα πέντε νησιά προτίμησαν το φετινό καλοκαίρι οι Έλληνες για διακοπές
Αυτά τα πέντε νησιά προτίμησαν το φετινό καλοκαίρι οι Έλληνες για διακοπές
17 Σεπτεμβρίου 2025

Αυτά τα πέντε νησιά προτίμησαν το φετινό καλοκαίρι οι Έλληνες για διακοπές

Η εικόνα που διαμορφώνεται οδηγεί στην εκτίμηση πως οι κοντινοί και πιο οικονομικοί προορισμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος

Ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και το 2025 αποδεικνύει ξανά τη δυναμική του.

Οι εκδρομείς στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε κοντινούς προορισμούς και μικρής διάρκειας διακοπές, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα και όσα νησιά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αττική καταγράφουν αυξημένη ζήτηση.

Ο τουρισμός

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πλατφόρμας αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων Ferryscanner για το διάστημα Ιουνίου–Αυγούστου, στην κορυφή των φετινών επιλογών βρέθηκαν η Τήνος, η Πάρος, η Μύκονος, η Αίγινα και η Νάξος.

Σε σχέση με το 2024, η μεγάλη αλλαγή ήταν η άνοδος της Αίγινας, η οποία «εκτόπισε» τη Σύρο από την πεντάδα, καταγράφοντας αύξηση 12,65%. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και άλλοι κοντινοί και «value for money» προορισμοί του Σαρωνικού και των Κυκλάδων: Το Αγκίστρι με θεαματική άνοδο13,46%, η Κύθνος με 5,5% και η Κέα με 2,05%. Σταθερά ανερχόμενη ήταν και η Μύκονος, που ενισχύθηκε κατά 5,82%.

Αντίθετα, οι πιο «premium» και παραδοσιακά ακριβοί προορισμοί εμφάνισαν πτώση. Η Σαντορίνη κατέγραψε μείωση 5,33%, με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα να θεωρείται πιθανός αποτρεπτικός παράγοντας, ενώ τα Χανιά σημείωσαν μία εντυπωσιακή πτώση της τάξης του 26,54%. Αυτή η στροφή φαίνεται να συνοδεύεται από ενίσχυση της κίνησης προς το Ηράκλειο, το οποίο διατήρησε μικρή αλλά θετική άνοδο, επιβεβαιώνοντας μία μετατόπιση του ενδιαφέροντος εντός Κρήτης.

Οι οικονομικοί προορισμοί

Όπως σημειώνεται από την εταιρεία, η εικόνα που διαμορφώνεται οδηγεί στην εκτίμηση πως οι κοντινοί και πιο οικονομικοί προορισμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι των ακριβότερων και πιο μακρινών, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν ευελιξία και καλύτερη ισορροπία ανάμεσα σε εμπειρία και κόστος.

Σημειώνεται, ακόμη, πως η διάρκεια των διακοπών συνεχίζει να μικραίνει. Σχεδόν ένας στους δύο ταξιδιώτες (49,2%) εφέτος επέλεξε μία απόδραση μόλις 1-3 ημερών, ενώ τα ταξίδια 4-6 ημερών περιορίστηκαν στο 35,6% και τα πολυήμερα 7+ ημερών μόλις στο 15,2%. Οι Έλληνες ταξιδιώτες δείχνουν να προτιμούν πιο σύντομα, αλλά συχνά ταξίδια, επιβεβαιώνοντας την τάση του «short break» που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο έντονη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών αποφασίζει την τελευταία στιγμή, με αυτήν την τάση να ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι αυξάνεται η στροφή στο last-minute booking. Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες (59,3%) έκλεισαν το ταξίδι τους μέσα στην τελευταία εβδομάδα πριν από την αναχώρηση, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2024 (56,9%). Ένα επιπλέον 12,2% προχώρησε σε κράτηση μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι και ένα επιπλέον 15,2% εντός του μήνα. Συνολικά, σχεδόν το 87% των κρατήσεων πραγματοποιήθηκε μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την αναχώρηση, ενώ μόλις το 13,3% οργανώθηκε νωρίτερα, σε χρονικό ορίζοντα 1 έως 12 μηνών.

Αυτά τα στοιχεία, όπως αναφέρεται, δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών αποφασίζει την τελευταία στιγμή, με αυτήν την τάση να ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο.

Πηγή: in.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πότε πέφτουν οι τελευταίες αργίες για το 2026 – Η Πρωτομαγιά το 2027 συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατ…
11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ.: Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος παγώνουν, όταν ένα αεροσκάφος της ετ…
Ηλίας Μπεριάτος Οργάνωση του χώρου, δομημένο περιβάλλον και κτισμένη κληρονομιά στην Κεφαλονιά…
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Αίνος» Βλαχάτων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην έναρξη των μαθημάτω…
Με την παρουσίαση εικαστικών αποκτημάτων της συλλογής του Κώστα Ευαγγελάτου στη Σύγχρονη Πινακοθήκ…
Τραγουδάμε, δημιουργούμε, μεγαλώνουμε μαζί! Το τραγούδι χαρίζει χαρά, καλλιεργεί τη φαντασία κ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς «Η ζωή online και offline» @Θαλασσόμυλος [11.09.2026]
11 Σεπτεμβρίου 2026
Το 3ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα της Παρασκευή…
Με ευχές, δώρα και αισιοδοξία ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στον Πόρο Κεφαλονιάς
11 Σεπτεμβρίου 2026
Με ευχές από όλους, δώρα και αισιοδοξία άνοιξε η νέα σχολική χρονιά στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικ…
Νύχτες Μελοποιημένης Ποίησης: Έλληνες ποιητές ταξίδεψαν με τη μουσική της Πηγής Λυκούδη @Νάπιερ [10.09.2026]
11 Σεπτεμβρίου 2026
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη ελληνική ποίηση πραγματοποιήθηκε απόψε στ…
Εγκαίνια του Μουσικού Γυμνασίου Κεφαλονιάς στο Ληξούρι [09.09.2026]
10 Σεπτεμβρίου 2026
Μια νέα σελίδα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.