Skip to main content
Η εντυπωσιακή «φωταγώγηση» νευρώνων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια λήψης μιας απόφασης
Η εντυπωσιακή «φωταγώγηση» νευρώνων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια λήψης μιας απόφασης
13 Σεπτεμβρίου 2025

Η εντυπωσιακή «φωταγώγηση» νευρώνων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια λήψης μιας απόφασης

Νευροεπιστήμονες έφτιαξαν τον πρώτο «χάρτη» στην ιστορία του κλάδου τους που παρέχει μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει σε όλο τον εγκέφαλο τη στιγμή που λαμβάνεται μια απόφαση.

Νευροεπιστήμονες από 22 εργαστήρια ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια άνευ προηγουμένου διεθνή συνεργασία. Το αποτέλεσμα ήταν ένας νευρωνικός «χάρτης» που δείχνει τη δραστηριότητα σε ολόκληρο τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων.

Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από 139 ποντίκια, καταγράφουν τη δραστηριότητα περισσότερων από 600.000 νευρώνων σε 279 περιοχές του εγκεφάλου — περίπου το 95% του εγκεφάλου ενός ποντικιού. Πρόκειται για τον πρώτο «χάρτη» που παρέχει μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει σε όλο τον εγκέφαλο τη στιγμή που λαμβάνεται μια απόφαση.

«Δημιούργησαν το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που μπορούσε κανείς να φανταστεί σε αυτή την κλίμακα», δήλωσε ο Δρ. Paul W. Glimcher, πρόεδρος του τμήματος Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στον τομέα της Νευροεπιστήμης, «αυτό θα μείνει στην ιστορία ως ένα μείζον γεγονός», είπε ο Glimcher στο CNN.

Για την κατασκευή του «χάρτη», οι ερευνητές πρώτα ανέπτυξαν μια τυποποιημένη διαδικασία που μοιράστηκαν μεταξύ των εργαστηρίων και στη συνέχεια κατέγραψαν τη νευρική δραστηριότητα καθώς τα ποντίκια ανταποκρίνονταν σε οπτικά ερεθίσματα, ενσωματώνοντας όλα τα δεδομένα. Το έργο χρειάστηκε επτά χρόνια και παρουσιάστηκε σε δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Nature.

«Υπάρχουν ουσιαστικά δύο μεγάλα συμπεράσματα, γι’ αυτό έχουμε δύο άρθρα», εξήγησε ο Alexandre Pouget, καθηγητής Βασικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η μία μελέτη περιγράφει την ευρεία κατανομή της ηλεκτρικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων, ενώ η άλλη αξιοποιεί τα δεδομένα για να εξετάσει πώς οι προσδοκίες επηρεάζουν τις επιλογές.

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν», είπε ο Pouget. «Κανείς δεν είχε επιχειρήσει ξανά κάτι τέτοιο».

Παλαιότερες έρευνες υποδείκνυαν ότι μικρές ομάδες νευρώνων ενεργοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου κατά τη λήψη αποφάσεων, κυρίως σε περιοχές που σχετίζονται με την αισθητηριακή επεξεργασία και τη γνωστική λειτουργία. Ο νέος χάρτης, ωστόσο, δείχνει ότι η δραστηριότητα είναι πολύ πιο εκτεταμένη, με ηλεκτρικά σήματα να εκτοξεύονται σχεδόν σε όλο τον εγκέφαλο σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Από έναν νευρώνα σε χιλιάδες ταυτόχρονα

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες μελετούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια ορισμένων εργασιών χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που κατέγραφαν παλμούς από μεμονωμένους νευρώνες. Όμως αυτή η μέθοδος ήταν δύσκολη και αργή· μήνες δουλειάς παρήγαγαν δεδομένα από περίπου 100 νευρώνες, κάτι που την καθιστούσε χρήσιμη μόνο για πολύ περιορισμένες περιοχές.

Την τελευταία δεκαετία, η Νευροεπιστήμη έκανε άλμα με την ανάπτυξη των Neuropixels, ψηφιακών νευρωνικών ανιχνευτών που μπορούν να παρακολουθούν χιλιάδες νευρώνες ταυτόχρονα. Αυτά τα ευαίσθητα ηλεκτρόδια υπήρξαν απαραίτητο εργαλείο για τη δημιουργία του νέου χάρτη.

«Περάσαμε από την παρακολούθηση λίγων εκατοντάδων νευρώνων σε μία περιοχή, σε 600.000 νευρώνες σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου», εξήγησε ο Pouget.

Στα πειράματα, τα ποντίκια φορούσαν «κράνη-ηλεκτρόδια» ενώ γύριζαν ένα μικρό τιμόνι για να μετακινήσουν έναν ασπρόμαυρο κύκλο σε μια οθόνη. Αν τον οδηγούσαν σωστά στο κέντρο, έπαιρναν ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή. Καθώς ανταποκρίνονταν, οι ανιχνευτές Neuropixels κατέγραφαν ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο: πρώτα στα οπτικά κέντρα στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, μετά σε περιοχές κίνησης, και τέλος σε εκτεταμένα δίκτυα όταν λάμβαναν την ανταμοιβή.

Η σημασία της «προηγούμενης γνώσης»

Οι ερευνητές πρόσθεσαν και μια έξτρα δυσκολία: μερικές φορές ο κύκλος εμφανιζόταν πολύ αχνός ή σχεδόν αόρατος. Για να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση να γυρίσει το τιμόνι, το ποντίκι έπρεπε να θυμηθεί τι είχε δει σε προηγούμενες προσπάθειες.

«Αυτό λέγεται προηγούμενη γνώση (prior knowledge)», είπε ο Pouget. «Κάθε απόφαση που παίρνουμε, βασίζεται σε αυτή τη διαδικασία».

Οι νευροεπιστήμονες είχαν υποθέσει παλαιότερα ότι ο εγκέφαλος αξιοποιεί την προηγούμενη γνώση πολύ νωρίς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Έτσι, από τη στιγμή που αρχίζεις να επεξεργάζεσαι το αισθητηριακό ερέθισμα, το κάνεις με βάση το τι περιμένεις», είπε ο Pouget.

Ο νέος χάρτης του εγκεφάλου επιβεβαίωσε αυτή την πρόβλεψη, σημείωσε.

Πηγή: https://www.lifo.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι 200 αρχαιότητες που θα παρουσιαστούν καλύπτουν μια εντυπωσιακά μεγάλη χρονική διαδρομή, από την…
O πρόεδρος της Αργεντινής έχει καταβάλει συστηματικές προσπάθειες για να προσελκύσει τους κολοσσού…
Με τις μελιτζάνες προψημένες με ελάχιστο ελαιόλαδο, αντί για προτηγανισμένες, τη γέμιση αχνισμένη…
Ο Αύγουστος ήταν ο πιο θερμός μήνας που μετρήθηκε ποτέ, ανεξαρτήτως εποχής, υπογραμμίζει ο ευρωπαϊ…
Για μέρες γεμάτες κατασκευές, κυνηγητά, αποστολές και εκείνο το υπέροχο παιδικό χάος που σημαίνει…
Όσα αλλάζουν στο νέο «Σπίτι μου 3». Στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 3» που εξήγγειλε ο πρωθυπ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Νύχτες Μελοποιημένης Ποίησης» @Αργοστόλι [10.09.2026]
11 Σεπτεμβρίου 2026
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, αφιερωμένη στην ελληνική ποίηση και το τραγούδι, πραγματοποιήθηκε σή…
Εγκαίνια του Μουσικού Γυμνασίου Κεφαλονιάς στο Ληξούρι [09.09.2026]
10 Σεπτεμβρίου 2026
Μια νέα σελίδα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης…
Συνεχίζονται οι Βραδιές Γαλλικού Κινηματογράφου στην Alliance Française Αργοστολίου
10 Σεπτεμβρίου 2026
Φίλες και φίλοι – chers amis, H Alliance Française Αργοστολίου σας προσκαλεί στο κήπο του συλλό…
Έναρξη μαθημάτων από τον Σκακιστικό Σύλλογο Κεφαλληνίας
10 Σεπτεμβρίου 2026
Το Δ.Σ. του Σκακιστικού Συλλόγου Κεφαλληνίας (Σ.Σ.Κ.) ενημερώνει τα μέλη του, τους αθλητές-τριες τ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.