Νέα οδοντόπαστα φτιάχνεται από τρίχες μαλλιών και υπόσχεται πιο γερά δόντια
Η νέα ανακάλυψη επιστημόνων
Μια οδοντόπαστα φτιαγμένη από… τρίχες θα μπορούσε να επιδιορθώσει σημαντικά τα κατεστραμμένα δόντια και παράλληλα να σταματήσει τα πρώιμα στάδια της τερηδόνας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Επιστήμονες στο King’s College London ανακάλυψαν ότι η κερατίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα μαλλιά και το δέρμα, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε επανορθωτικά σαμπουάν, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων δοντιών.
«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που αλλάζει τα δεδομένα, μια πρωτοποριακή κίνηση στη βιομηχανία, καθώς χρησιμοποιούμε την κερατίνη για την προστασία και την επούλωση του σμάλτου των δοντιών με έναν τρόπο που δεν το συνειδητοποιούμε», δήλωσε στο Sky News ο Δρ. Sherif Elsharkawy, από την Οδοντιατρική Σχολή του King’s.
«Αν έχετε μια μικρή ρωγμή ή ένα πολύ μικρό ελάττωμα, θα επουλωθεί μόνο του χωρίς καν να το καταλάβετε», ανέφερε.
Όταν η κερατίνη αναμειγνύεται με τα μέταλλα του σάλιου, παράγει μια προστατευτική επικάλυψη που μιμείται τη δομή και τη λειτουργία του φυσικού σμάλτου.
Οι οδοντόκρεμες με φθόριο χρησιμοποιούνται συχνά για την επιβράδυνση της διάβρωσης του σμάλτου, αλλά οι θεραπείες με κερατίνη διαπιστώθηκε ότι την σταματούν εξ ολοκλήρου.
«Η κερατίνη προσφέρει μια μετασχηματιστική εναλλακτική λύση στις τρέχουσες οδοντιατρικές θεραπείες», δήλωσε η Sara Gamea, PhD ερευνήτρια στο King’s College London.
Η νέα οδοντόκρεμα μαλλιών
Η θεραπεία θα μπορούσε να γίνει μέσω μιας καθημερινής οδοντόκρεμας ή επαγγελματικά σε πιο ακραίες περιπτώσεις ως τζελ, παρόμοιο με βερνίκι νυχιών.
Η οδοντόπαστα αναμένεται να διατεθεί στο κοινό μέσα σε δύο με τρία χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και θεωρείται μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με την παραδοσιακή οδοντιατρική αποκατάσταση.
Τα δοκιμαστικά προϊόντα που αναπτύχθηκαν στο King’s College ήταν κατασκευασμένα από τρίχες, αλλά στο μέλλον, ο Δρ. Elsharkawy ανέφερε πως οι άνθρωποι θα μπορούν να συλλέγουν ακόμη και τις δικές τους τρίχες για να εξάγουν κερατίνη.
Προς το παρόν, η ομάδα του King’s «επιλέγει μαλλί προβάτου επειδή είναι σε μεγάλη αφθονία και αποτελεί βιολογικό απόβλητο, είναι βιώσιμο και καλό για τους αγρότες».
Η οδοντόκρεμα θα έχει την ίδια εμφάνιση και την ίδια υφή με την τυπική οδοντόπαστα φθορίου, με γεύση μέντας και αφρώδη υφή, αλλά θα περιέχει αρκετή κερατίνη για καθημερινή χρήση.
«Στόχος μας είναι να είναι οικονομικά προσιτό και να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό», δήλωσε ο Δρ. Ελσαρκάουι.
Πηγή – cnn
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Νταντάδες της Γειτονιάς: Επίδομα 300 ευρώ και σε φοιτήτριες μητέρες
Η Βρετανία δανείζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε μουσείο της… Φρανκφούρτης
Προς διαγραφή 80.000 αιώνιοι φοιτητές – Ποιοι παίρνουν παράταση
H Miley Cyrus επιστρέφει ανανεωμένη στη μουσική σκηνή με νέο ήχο και… όνομα
Οι σημαντικότερες θεραπευτικές εξελίξεις για τον καρκίνο των ωοθηκών
Το σενάριο για αύξηση στο επίδομα παιδιού

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αγροδιατροφική Σύμπραξη Π.Ι.Ν.: «Φιλέματα Επτανησιακής Γης» @Αργοστόλι [05.09.2026]
Παρουσίαση βιβλίου «Αποσπάσματα Σκέψεων» της Δέσποινας Χαρώνη @Θαλασσόμυλος [05.09.2026]
Συνέντευξη τύπου Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών [04.09.2026]
Εορτή του Οσίου Ανθίμου στην Ιερά Μονή Λεπέδων [03.09.2026]
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis




