Νέο καθεστώς για τα κρυπτονομίσματα: Άδειες, έλεγχοι και φορολόγηση
Έρχεται φόρος στα κρυπτονομίσματα
Η δυναμική ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει δημιουργήσει την ανάγκη για ένα πιο αυστηρό, οργανωμένο και διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρούν στη θέσπιση διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου για τις εταιρείες, ανταλλακτήρια μέχρι εφαρμογές ψηφιακών πορτοφολιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εταιρείες που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων, , θα ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες αδειοδότησης. Θα περνούν από Επιτροπή, με προκαταρκτική συνάντηση και στη συνέχεια θα καλούνται να παρουσιάζουν πλήρη φάκελο αδειοδότησης, που περιλαμβάνει επιχειρηματικό πλάνο, στοιχεία μετόχων και διοίκησης, αλλά και μηχανισμούς για την προστασία των πελατών. Εάν λείπει κάποιο έγγραφο, η αίτηση επιστρέφεται για συμπλήρωση και η τελική έγκριση ή απόρριψη έρχεται μέσα σε 40 εργάσιμες ημέρες.
Όλα τα βήματα προβλέπονται σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και η οποία μεταφέρει ουσιαστικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πλήρες πλαίσιο του ευρωπαϊκού Κανονισμού MiCA.
Οι υπηρεσίες που θα παραμείνουν στην αγορά θα έχουν «ευρωπαϊκή σφραγίδα αξιοπιστίας» και οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να τις «σκανάρουν» προτού αποφασίσουν να αγοράσουν υπηρεσίες τους.
Όποια πλατφόρμα δεν πάρει άδεια από την Επιτροπή, δεν θα μπορεί να απευθύνεται σε Έλληνες πελάτες. Συνεπώς, μεγάλοι διεθνείς παίκτες (όπως ανταλλακτήρια τύπου Binance- που εξυπηρετούν εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερες από 180 χώρες-) θα χρειαστεί να ακολουθήσουν τους ελληνικούς κανόνες αν θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται εδώ.
Έλεγχοι στα κρυπτονομίσματα
Η νέα διαδικασία θα συνδεθεί με ένα πιο αυστηρό πλέγμα ελέγχων για το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.
Πηγή: https://parallaximag.gr/
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών από σήμερα Τρίτη έως την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου
Έναρξη εγγραφών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μπάλλος»
Χοιρινή πανσέτα φούρνου με σταφύλια, πετιμέζι και θυμάρι
Το επίσημο Aftermovie by BLiNK App του Pali Ekei Music Festival 2026 είναι εδώ
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αφιερωματική πολιτιστική εκδήλωση «Του Άη Γιωργιού το Κάστρο»
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σάμης: Έως τις 12:00 η εξυπηρέτηση του κοινού την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Μαγγάνας Μηνιών
Πανηγύρι Παναγίας Λάμιας @Διλινάτα [07.09.2026]
Eκδήλωση για τον Ιωσήφ Παρτς: Στην μνήμη του Γεράσιμου Σταματάτου
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για το Γενέσιο της Θεοτόκου στην Άτρο
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis






