Skip to main content
Οι ευρωπαϊκές πόλεις που έβαλαν φρένο στον υπερτουρισμό – Οι τρόποι που το κατάφεραν
Οι ευρωπαϊκές πόλεις που έβαλαν φρένο στον υπερτουρισμό – Οι τρόποι που το κατάφεραν
22 Αυγούστου 2025

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που έβαλαν φρένο στον υπερτουρισμό – Οι τρόποι που το κατάφεραν

Δεκάδες δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν επιβάλει πρόστιμα, φόρους και άλλους περιορισμούς στους ταξιδιώτες τους τελευταίους μήνες

Δεκάδες δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν επιβάλει πρόστιμα, φόρους και άλλους περιορισμούς στους ταξιδιώτες τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Ωστόσο κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις ακολουθούν τον ακριβώς αντίθετο δρόμο, έχοντας όμως τον ίδιο στόχο

Πέρυσι η Κοπεγχάγη ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Η πόλη ξεκίνησε να επιβραβεύει τους τουρίστες που επιδεικνύουν υπεύθυνη και συνειδητή συμπεριφορά μέσω της πρωτοβουλίας CopenPay. Ο βασικός στόχος αυτής της δράσης είναι να δείξει στους ταξιδιώτες ότι οι κλιματικές ενέργειες μπορούν να είναι πολύ πιο εύκολες απ’ ό,τι πιστεύουν, προωθώντας παράλληλα τον βιώσιμο τουρισμό.

Τα κίνητρα περιλαμβάνουν δωρεάν ενοικιάσεις ποδηλάτων, περιηγήσεις με βάρκα και γεύματα για τους ταξιδιώτες που βοηθούν σε κοινοτικούς κήπους, μαζεύουν σκουπίδια ή χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες.

Μετά την Κοπεγχάγη, και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και προορισμοί όπως το Βερολίνο, το Ελσίνκι και η Βρέμη εξέφρασαν ενδιαφέρον να εφαρμόσουν παρόμοιο σύστημα.

«Από τότε που λανσάραμε το CopenPay το περασμένο καλοκαίρι, έχουμε δεχθεί τεράστιο ενδιαφέρον από πόλεις και τουριστικά γραφεία από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, τα οποία θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα και τις εμπειρίες μας», δήλωσε ο Søren Tegen Petersen, διευθύνων σύμβουλος του Wonderful Copenhagen, σε δελτίο τύπου.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε μοιραστεί τις γνώσεις μας για το CopenPay με περισσότερους από 100 ενδιαφερόμενους φορείς.»

Ανταμοιβές για ταξίδια με τρένο και μακρύτερες διαμονές

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία του χρόνου, η οποία θα επιβραβεύει τους ταξιδιώτες που φτάνουν με τρένο, μένουν περισσότερο, τρώνε φυτικά γεύματα και συμμετέχουν σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Τα οφέλη θα περιλαμβάνουν εκπτώσεις σε εισιτήρια μουσείων, δωρεάν φαγητό και δωρεάν ενοικιάσεις ποδηλάτων.

Αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην πρόθεση των τουριστών να είναι υπεύθυνοι και στην πραγματική τους συμπεριφορά.

Η πόλη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εφαρμογές κινητών και συστήματα πόντων για να διευκολύνει τη διαδικασία επιβράβευσης, ενώ θα συνεργαστεί και με τοπικές επιχειρήσεις.

Το Ελσίνκι ενδιαφέρεται επίσης να εφαρμόσει τη δική του εκδοχή του CopenPay, με έμφαση στον αναγεννητικό τουρισμό και την αποκατάσταση της Βαλτικής Θάλασσας, σε συνεργασία με άλλους προορισμούς της Βαλτικής και των Σκανδιναβικών χωρών.

Το σχέδιο θα ενθαρρύνει τους τουρίστες να χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες και ποδήλατα, προσφέροντας ανταμοιβές όπως δωρεάν γεύματα και εκπτώσεις σε ξεναγήσεις.

Παρομοίως, η γερμανική πόλη Βρέμη έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn) για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, με σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη με βάση το μοντέλο CopenPay.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν και φτάνουν στη Βρέμη με τρένο λαμβάνουν εκπλήξεις σε σακουλάκια με μικρά δώρα και κουπόνια από τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.

«Η καμπάνια έγινε δεκτή με πολύ θετικό τρόπο από τους επισκέπτες μας και μας ενθάρρυνε να επεκτείνουμε την ιδέα, ενισχύοντας τη Βρέμη ως βιώσιμο προορισμό. Για το 2026, σχεδιάζουμε μια ακόμη μεγαλύτερη πρωτοβουλία», δήλωσε ο Oliver Rau, διευθύνων σύμβουλος της Bremen Marketing and Tourism.

Δωρεάν ποτά και πρόσβαση σε μουσεία

Η επιβράβευση των τουριστών για υπεύθυνη συμπεριφορά δεν είναι εντελώς καινούργια ιδέα. Άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, έχουν εφαρμόσει παρόμοια τοπικά προγράμματα εδώ και χρόνια. Τον Ιούλιο, που έχει καθιερωθεί ως ο μήνας «Plastic Free July», οι επισκέπτες και οι κάτοικοι στο Λονδίνο λαμβάνουν δωρεάν ποτό αν συμμετάσχουν σε δράσεις καθαρισμού.

Στην Ελβετία, όσοι ταξιδεύουν με μέσα μαζικής μεταφοράς και χρησιμοποιούν το Swiss Travel Pass, απολαμβάνουν δωρεάν είσοδο σε περισσότερα από 500 μουσεία και έως 50% έκπτωση στα περισσότερα ορεινά τρένα.

Η Wild Sweden, βραβευμένη ταξιδιωτική εταιρεία, προσφέρει πρόσβαση σε σπα και δωρεάν γεύμα στο Hotel Savoy στο Λούλεα σε επισκέπτες που φτάνουν στη Σουηδική Λαπωνία με τρένο για τις διακοπές παρατήρησης βόρειου σέλαος και άγριας ζωής.

Την περασμένη άνοιξη, η Νορμανδία λάνσαρε ειδικό τιμολόγιο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το οποίο προσφέρει έκπτωση τουλάχιστον 10% σε εισιτήρια για 90 αξιοθέατα και πολιτιστικούς χώρους. Το πρόγραμμα αφορά επισκέπτες που φτάνουν στη βόρεια Γαλλία με λεωφορείο, τρένο ή ποδήλατο, και ισχύει για κάστρα, μουσεία, μνημεία και πάρκα, αλλά και για ενοικιάσεις ποδηλάτων, καγιάκ και escape rooms.

Με πληροφορίες από Euronews / naftemporiki

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι 200 αρχαιότητες που θα παρουσιαστούν καλύπτουν μια εντυπωσιακά μεγάλη χρονική διαδρομή, από την…
O πρόεδρος της Αργεντινής έχει καταβάλει συστηματικές προσπάθειες για να προσελκύσει τους κολοσσού…
Με τις μελιτζάνες προψημένες με ελάχιστο ελαιόλαδο, αντί για προτηγανισμένες, τη γέμιση αχνισμένη…
Ο Αύγουστος ήταν ο πιο θερμός μήνας που μετρήθηκε ποτέ, ανεξαρτήτως εποχής, υπογραμμίζει ο ευρωπαϊ…
Για μέρες γεμάτες κατασκευές, κυνηγητά, αποστολές και εκείνο το υπέροχο παιδικό χάος που σημαίνει…
Όσα αλλάζουν στο νέο «Σπίτι μου 3». Στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 3» που εξήγγειλε ο πρωθυπ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Νύχτες Μελοποιημένης Ποίησης» @Αργοστόλι [10.09.2026]
11 Σεπτεμβρίου 2026
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, αφιερωμένη στην ελληνική ποίηση και το τραγούδι, πραγματοποιήθηκε σή…
Εγκαίνια του Μουσικού Γυμνασίου Κεφαλονιάς στο Ληξούρι [09.09.2026]
10 Σεπτεμβρίου 2026
Μια νέα σελίδα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης…
Συνεχίζονται οι Βραδιές Γαλλικού Κινηματογράφου στην Alliance Française Αργοστολίου
10 Σεπτεμβρίου 2026
Φίλες και φίλοι – chers amis, H Alliance Française Αργοστολίου σας προσκαλεί στο κήπο του συλλό…
Έναρξη μαθημάτων από τον Σκακιστικό Σύλλογο Κεφαλληνίας
10 Σεπτεμβρίου 2026
Το Δ.Σ. του Σκακιστικού Συλλόγου Κεφαλληνίας (Σ.Σ.Κ.) ενημερώνει τα μέλη του, τους αθλητές-τριες τ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.