Skip to main content
Προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια «μπλουμ»
Προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια «μπλουμ»
17 Ιουλίου 2025

Προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια «μπλουμ»

Η προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια είναι ένα φαγητό που μαγειρεύουν πολύ στα χωριά της Αττικής. Το έφτιαξε για εμάς η κ. Τούλα Ιωάννου, μισή Αρβανίτισσα και μισή Σαρακατσάνα.

Αν υπάρχει ένα φαγητό σήμα κατατεθέν της Αττικής, αυτό είναι η προβατίνα στη σχάρα ή στην κατσαρόλα με ντομάτα και μακαρόνια «μπλουμ». Τόσο που θα μπορούσε να γίνει ΠΟΠ πιάτο της Αττικής! «Είναι μια συνταγή που έφτιαχναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας στις γιορτές και κάποιες Κυριακές ή όταν κάποιος γνωστός έσφαζε προβατίνα. Αν κάποιος δεν το μαγείρευε άμεσα, το διατηρούσε δροσερό, κρεμασμένο μέσα στο πηγάδι της αυλής, τυλιγμένο σε τουλπάνι», περιγράφει η μαγείρισσα Τούλα Ιωάννου, μισή Αρβανίτισσα και μισή Σαρακατσάνα, η οποία μας μαγείρεψε το πιάτο στο σπίτι της στην Κερατέα. Η συνταγή έχει κι ένα μυστικό: μόλις βράσουν τα μακαρόνια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα δύο παγάκια και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσουν. Έτσι δεν λασπώνουν τα μακαρόνια.

15′ προετοιμασία

3 ώρες και 15′ μαγείρεμα

Σύνολο: 3 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  2.500 γρ. μπούτι προβατίνας, με το κόκαλο, σε μεγάλα κομμάτια-μερίδες, καθαρισμένα καλά από όλο το ορατό λίπος (μένουν περίπου 2 κιλά)
  •  1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο, με 5 γαρίφαλα καρφωμένα πάνω του + 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  5 κόκκοι μπαχάρι
  •  1 μικρό ξυλάκι κανέλα
  •  1 πακέτο (500γρ.) μακαρόνια Νο7, σπασμένα στα τρία
  •  80 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
  •  ξερή μυζήθρα, χοντροτριμμένη
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια «μπλουμ», ξεκινάμε ζεσταίνοντας στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ολόκληρο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν.
  2. Ρίχνουμε τα μισά κομμάτια κρέατος και τα σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με μια πιρούνα, τα αφήνουμε σε πιατέλα και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κομμάτια μέχρι να ροδίσουν και αυτά.
  3. Βάζουμε στην κατσαρόλα και την πρώτη δόση κομματιών, μαζί με το ζουμί που έβγαλαν. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε ίσα να καλύψει το κρέας και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το κρέας για περίπου 2 ώρες.
  4. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ρίχνουμε το μπαχάρι, την κανέλα και αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά η προβατίνα.
  5. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να πάρει βράση, ρίχνουμε τα μακαρόνια και βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Στην κατσαρόλα μένει μια δεμένη, ωραία σάλτσα.
  6. Σβήνουμε το μάτι χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε 2 παγάκια και ανακατεύουμε καλά για να μη λασπώσουν.
  7. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να κάψει καλά. Περιχύνουμε το φαγητό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με τριμμένη μυζήθρα και πιπέρι.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το συνολικό ποσό των  38.020.000 ευρώ θα καταβληθεί σε 69.800 δικαιούχους, από σήμερα Τρίτη 8…
Αγαπητοί φίλοι και φίλες του συλλόγου, Με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη της χορευτικής χρονιάς 202…
Με τα σταφύλια της εποχής και με πετιμέζι φτιάχνουμε μια ροδοψημένη, γλυκόξινη πανσέτα χωρίς κόπο…
Οι εικόνες, οι μουσικές και η ενέργεια του φετινού Pali Ekei Festival amplified by Mercury ζωντανε…
«Του Άη Γιωργιού το Κάστρο» Μια βραδιά ιστορίας, μνήμης, μουσικής και πολιτιστικής δημιουργίας…
Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Κοινότητας Σάμης την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 θα εξυπηρετεί το…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Μαγγάνας Μηνιών
8 Σεπτεμβρίου 2026
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμμετοχή πλήθους ιερέων και πιστών, τελέστηκε την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρί…
Πανηγύρι Παναγίας Λάμιας @Διλινάτα [07.09.2026]
8 Σεπτεμβρίου 2026
Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι για τον εορτασμό της Παναγίας Λάμιας …
Eκδήλωση για τον Ιωσήφ Παρτς: Στην μνήμη του Γεράσιμου Σταματάτου
8 Σεπτεμβρίου 2026
Το ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (ΚΙΛΜ) δ…
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για το Γενέσιο της Θεοτόκου στην Άτρο
8 Σεπτεμβρίου 2026
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.