Skip to main content
Στη Βιέννη η Eurovision 2026 – Πότε θα γίνει ο τελικός
Στη Βιέννη η Eurovision 2026 – Πότε θα γίνει ο τελικός
20 Αυγούστου 2025

Στη Βιέννη η Eurovision 2026 – Πότε θα γίνει ο τελικός

Για τρίτη φορά στην ιστορία, μετά το 1967 και το 2015, η Βιέννη θα διοργανώσει τη Eurovision

Για τρίτη φορά στην ιστορία, μετά το 1967 και το 2015, η Βιέννη θα διοργανώσει τη Eurovision, από τις 12 έως τις 16 Μαΐου 2026, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην Αυστρία (ORF) το πρωί της Τετάρτης (20/8).

Αυτή, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά, μετά το 2018 και τη Λισαβόνα στην Πορτογαλία, που η Eurovision πρόκειται να διεξαχθεί σε πρωτεύουσα χώρας, αφού το 2019 είχε πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Έπειτα, μετά τη ματαίωση του μουσικού θεσμού το 2020 λόγω της πανδημίας, το 2021 ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το 2022 στο Τορίνο της Ιταλίας, το 2023 στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου για λογαριασμό της εμπόλεμης Ουκρανίας, το 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας και το 2025 στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Η Βιέννη και η Eurovision 2026

Επισημαίνεται ότι η αυστριακή πρωτεύουσα ορίστηκε ως η διοργανώτρια πόλη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2026. Ως ιστορικό κέντρο των τεχνών, αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η Βιέννη θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, αφού ανέλαβε την τιμή το 1967 και το 2015, μετά τις δύο πρώτες νίκες της Αυστρίας στη Eurovision.

Ο μεγάλος τελικός του 70ού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μαΐου 2026 στο Wiener Stadthalle, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της Αυστρίας, ενώ οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν νωρίτερα την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 12 Μαΐου 2026 και την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, αντίστοιχα.

Η Βιέννη πλέον είναι στην 4η θέση, μαζί με την Κοπεγχάγη, το Μάλμε και τη Στοκχόλμη, στην κατάταξη των πόλεων που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση της Eurovision. Μόνο το Δουβλίνο, το Λονδίνο και η πόλη του Λουξεμβούργου έχουν φιλοξενήσει περισσότερους διαγωνισμούς.

Το αυστριακό δίκτυο του ORF θα διοργανώσει τον διαγωνισμό του επόμενου έτους μετά τη νίκη του JJ στη Βασιλεία, στις 17 Μαΐου 2025, με το τραγούδι «Wasted Love», χαρίζοντας στη χώρα του την τρίτη νίκη της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Η Βιέννη φιλοξένησε τον πρώτο διαγωνισμό που διεξήχθη στην Αυστρία το 1967 μετά τη νίκη του Udo Jürgens με το τραγούδι «Merci Chérie» το 1966. Επίσης, φιλοξένησε τον 60ό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2015, μετά τη νίκη της Conchita Wurst το 2014 με το τραγούδι «Rise Like A Phoenix». Πλέον, θα φιλοξενήσει και την 70ή διοργάνωση το 2026.

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας επιλέχθηκε για να υποδεχθεί τις αντιπροσωπείες από τους συμμετέχοντες δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς ύστερα μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία υποψηφιοτήτων, κατά την οποία εξετάστηκαν οι εγκαταστάσεις, οι τοπικές υποδομές και η ικανότητα για τη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων όπως είναι οι εθνικές αποστολές, τα τεχνικά συνεργεία, οι θαυμαστές του διαγωνισμού τραγουδιού και οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

«Μία από τις πιο μουσικές πόλεις στον κόσμο»

Ο Martin Green CBE, διευθυντής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, δήλωσε: «Η EBU [σ.σ. Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση] είναι ενθουσιασμένη που η Βιέννη επιλέχθηκε ως διοργανώτρια πόλη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2026. Η φήμη της Βιέννης ως μια από τις πιο μουσικές πόλεις στον κόσμο και η θέση της στην καρδιά της Ευρώπης την καθιστούν ως την τέλεια διοργανώτρια πόλη για τον 70ό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το εξαιρετικό Stadthalle [σ.σ. χωρητικότητας περίπου 16.000 θέσεων] ήταν ένας εξαιρετικός χώρος για τον 60ό διαγωνισμό του 2015 και ανυπομονούμε να υποδεχτούμε εκεί τον ερχόμενο Μάιο τις αποστολές, τους καλλιτέχνες και τους θαυμαστές, καθώς η μεγαλύτερη εκδήλωση ζωντανής μουσικής στον κόσμο γιορτάζει 70 ένδοξα χρόνια – ενωμένοι από τη μουσική. Μαζί με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του ORF και την πόλη της Βιέννης θα δημιουργήσουμε μια θεαματική γιορτή της μουσικής που θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Roland Weißmann, γενικός διευθυντής του ORF πρόσθεσε: «Ύστερα από ενδελεχή εξέταση και με βάση την ομόφωνη αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής, το ORF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποψηφιότητα της Βιέννης δεν είναι μόνο η πιο ελκυστική από πλευράς υποδομών και υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και από οικονομικής άποψης. Ο διαγωνισμός είναι μια γιορτή για όλη την Αυστρία, για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Ο δήμαρχος της Βιέννης, Michael Ludwig, είναι ενθουσιασμένος που θα καλωσορίσει τον κόσμο στην αυστριακή πρωτεύουσα το 2026 και έτσι ανέφερε: «Στη Βιέννη, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που η πόλη μας έχει επιλεγεί από την EBU και την ORF ως η καταλληλότερη διοργανώτρια πόλη για ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του κόσμου. Υποβάλαμε ένα πειστικό συνολικό πακέτο με τεράστιες δυνατότητες φιλοξενίας, εξαιρετικές υποδομές και μεγάλη εμπειρία στη φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων. Επιπλέον, δώσαμε μεγάλη έμφαση στην προσφορά πολυάριθμων εκδηλώσεων του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision σε δημόσιους χώρους με δωρεάν επίσκεψη.

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε: «Ως δήμαρχος της Βιέννης, είναι πολύ σημαντικό για εμένα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να είναι προσβάσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πορτοφολιού τους. Ως δήμαρχος της Βιέννης, είμαι, φυσικά, ικανοποιημένος που η Βιέννη κατάφερε να επικρατήσει και που η Αυστρία μπορεί να εκπροσωπηθεί και του χρόνου. Θα περάσουμε μαζί έναν υπέροχο Μάιο – είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό».

Πηγή: https://parallaximag.gr/

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πότε πέφτουν οι τελευταίες αργίες για το 2026 – Η Πρωτομαγιά το 2027 συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατ…
11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ.: Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος παγώνουν, όταν ένα αεροσκάφος της ετ…
Ηλίας Μπεριάτος Οργάνωση του χώρου, δομημένο περιβάλλον και κτισμένη κληρονομιά στην Κεφαλονιά…
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Αίνος» Βλαχάτων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην έναρξη των μαθημάτω…
Με την παρουσίαση εικαστικών αποκτημάτων της συλλογής του Κώστα Ευαγγελάτου στη Σύγχρονη Πινακοθήκ…
Τραγουδάμε, δημιουργούμε, μεγαλώνουμε μαζί! Το τραγούδι χαρίζει χαρά, καλλιεργεί τη φαντασία κ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς «Η ζωή online και offline» @Θαλασσόμυλος [11.09.2026]
11 Σεπτεμβρίου 2026
Το 3ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα της Παρασκευή…
Με ευχές, δώρα και αισιοδοξία ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στον Πόρο Κεφαλονιάς
11 Σεπτεμβρίου 2026
Με ευχές από όλους, δώρα και αισιοδοξία άνοιξε η νέα σχολική χρονιά στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικ…
Νύχτες Μελοποιημένης Ποίησης: Έλληνες ποιητές ταξίδεψαν με τη μουσική της Πηγής Λυκούδη @Νάπιερ [10.09.2026]
11 Σεπτεμβρίου 2026
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη ελληνική ποίηση πραγματοποιήθηκε απόψε στ…
Εγκαίνια του Μουσικού Γυμνασίου Κεφαλονιάς στο Ληξούρι [09.09.2026]
10 Σεπτεμβρίου 2026
Μια νέα σελίδα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.