Τεχνητή Νοημοσύνη και Απόρρητο: Όταν οι άνθρωποι διαβάζουν τις συνομιλίες σας με τα bots
Εργολάβοι της Meta φαίνεται να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα από Chatbots αφού μπορούν να διαβάζουν τις συνομιλίες.
Οι συνομιλίες μας με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητά μας. Από το να ζητήσουμε μια συνταγή ή βοήθεια για μια εργασία, μέχρι να μιλήσουμε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, πολλοί βλέπουν στα chatbot έναν συνδυασμό βοηθού, συνομιλητή — ακόμα και κάτι που μοιάζει με ψυχοθεραπευτική συνεδρία.
Ωστόσο, η αίσθηση ότι όλα αυτά τα λέμε «ιδιωτικά» μπορεί να είναι παραπλανητική.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Business Insider, η Meta — όπως και πολλές άλλες τεχνολογικές εταιρείες — χρησιμοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες για να βελτιώσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της, αναλύοντας πραγματικές συνομιλίες μεταξύ χρηστών και chatbot.
Βλέπουν όντως οι άνθρωποι τι γράφετε στο chatbot;
Ναι. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των απαντήσεων της AI — μια κοινή πρακτική στον χώρο — ανθρώπινοι αξιολογητές διαβάζουν και βαθμολογούν συνομιλίες, πολλές από τις οποίες περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Όπως καταγγέλλουν τέσσερις εργολάβοι του προγράμματος, συχνά έβλεπαν πλήρη ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου, email, στοιχεία τοποθεσίας, φύλο, χόμπι, ακόμα και φωτογραφίες.
Ένας από αυτούς εκτιμά ότι πάνω από το 50% των συνομιλιών που αξιολογούσε κάθε εβδομάδα περιείχαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Άλλοι ανέφεραν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, χρήστες ανέβαζαν selfies ή ακόμα και γυμνές φωτογραφίες στο chatbot.

Σε ορισμένα έργα, σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε το Business Insider, η Meta παρείχε στους εργολάβους πρόσθετα στοιχεία για κάθε χρήστη, ώστε να εξατομικεύονται καλύτερα οι απαντήσεις του chatbot. Αυτά βασίζονταν είτε στη δραστηριότητα στο προφίλ του χρήστη είτε σε παλαιότερες συνομιλίες.
Οι χρήστες δεν ξέρουν ότι τους διαβάζουν;
Οι περισσότεροι όχι. Αν και η πολιτική απορρήτου της Meta προειδοποιεί ότι οι χρήστες δεν πρέπει να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα στις συνομιλίες τους, η ενημέρωση αυτή σπάνια διαβάζεται ή κατανοείται. Οι περισσότεροι θεωρούν — λανθασμένα — ότι οι συνομιλίες με chatbot είναι ιδιωτικές και προστατευμένες.
Η Miranda Bogen, διευθύντρια του AI Governance Lab στο Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία, προειδοποιεί ξεκάθαρα:
«Ποτέ μην υποθέτετε ότι οι συνομιλίες με chatbot είναι ιδιωτικές. Αν αυτά τα δεδομένα πέσουν σε λάθος χέρια, ανοίγει ο δρόμος για χειραγώγηση, απάτες ή άλλες κακόβουλες χρήσεις.»
Η προσωπική υπερνοημοσύνη… με κόστος
Η Meta δεν αρνείται ότι συμβαίνουν όλα αυτά. Αντιθέτως, δηλώνει ότι έχει αυστηρές πολιτικές και περιορισμούς στην πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι οι εργολάβοι έχουν οδηγίες για να χειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες και να τις αγνοούν όταν χρειάζεται. Το ίδιο υποστήριξε και η Scale AI, εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Meta.
Ωστόσο, οι μαρτυρίες των εργολάβων διαψεύδουν αυτή την «ιδανική εικόνα». Ένας από αυτούς τόνισε ότι με τα δεδομένα που έβλεπε, θα μπορούσε «σίγουρα» να εντοπίσει την ταυτότητα ενός χρήστη — κάτι που απέδειξε και το ίδιο το Business Insider, όταν βρήκε ένα πραγματικό προφίλ στο Facebook με βάση τα στοιχεία μιας συνομιλίας.
Η Meta και άλλες τεχνολογικές εταιρείες φαίνεται να κινούνται προς τη δημιουργία εξατομικευμένων AI βοηθών που θα μας «γνωρίζουν» σε βάθος. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στόχος είναι μια «προσωπική υπερνοημοσύνη» που θα μας βοηθά να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Όμως για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η συλλογή και επεξεργασία τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων — πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούν οι ίδιοι οι χρήστες.
Πηγή: https://www.in.gr/2025
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
The Whisper Man: Το νέο θρίλερ στο Netflix με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο που έχει καθηλώσει τους θεατές
6 νέες σειρές που φέρνει ο Σεπτέμβριος
Εγκαινιάστηκε και συνεχίζεται η ομαδική έκθεση εικαστικών έργων στη συλλογή της Villa Ροδόπη Art
Από τα Μεσοβούνια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος «ταξίδεψε» η ιστορία της Φοίβης
Ξεκινά η νέα αθλητική χρονιά της Γ.Ε.Κεφαλληνίας
Μελιτζάνες σκορδάτες με ντομάτα, πάπρικα και μαϊντανό
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού στα Κηπούρια [13.09.2026]
83η Επέτειος Μνήμης της Σφαγής της Μεραρχίας «Άκουι» στην Κεφαλονιά @Αργοστόλι [14.09.2026]
Τελετή Βράβευσης Μαθητών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία @Κέφαλος [13.09.2026]
1ος Ιστορικός Αγώνας Δρόμου «Οι 12 Βόρτες» @Παλιά Βαλσαμάτα [13.09.2026]
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis






