Skip to main content
Ενδιαφέροντα: Τα ανακαλύπτουμε ή τα καλλιεργούμε;
Ενδιαφέροντα: Τα ανακαλύπτουμε ή τα καλλιεργούμε;
24 Μαρτίου 2020

Ενδιαφέροντα: Τα ανακαλύπτουμε ή τα καλλιεργούμε;

Τι απολαμβάνετε να κάνετε; Ποιο είναι το πάθος, τα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι σας; Απολαμβάνετε να μαγειρεύετε, να χορεύετε, να παίζετε ντραμς, να ψαρεύετε ή να κλαδεύετε; Θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι οι αντιλήψεις σας για τα ενδιαφέροντα και τα πάθη σας επηρεάζουν το αν θα εξερευνήσετε τελικά άγνωστες επιλογές ή θα δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες.

Μία πρόσφατη έρευνα από τον Paul O’Keefe και τους συνεργάτες του, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη στο Psychological Science, υποστηρίζει ότι οι θεωρίες που έχουμε γενικά για τα ενδιαφέροντα μπορεί να μας εμποδίζουν να βρούμε και να αναπτύξουμε τα πάθη μας.

Πάθη και ενδιαφέροντα
Μας συμβουλεύουν συχνά να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που αγαπάμε• να ανακαλύψουμε τα πάθη μας. Και ένα ρητό – κλισέ που λέγεται είναι το «αν βρεις μια δουλειά που αγαπάς, δεν θα ξαναδουλέψεις ούτε μία μέρα στη ζωή σου». Αλλά τελικά τα ενδιαφέροντά μας τα ανακαλύπτουμε ή τα καλλιεργούμε; Η πρώτη άποψη αναφέρεται ως σταθερή θεωρία ενδιαφερόντων, ενώ η τελευταία ως θεωρία εξέλιξης ενδιαφερόντων.

Το αν πιστεύουμε στην πρώτη ή στη δεύτερη δημιουργεί συγκεκριμένες σημαντικές συνέπειες. Για να το εξηγήσει, οι O’Keefe et al. συγκρίνουν την αναζήτηση ενδιαφερόντων με την αναζήτηση για αγάπη: Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι οι επιτυχημένες σχέσεις έρχονται από τη μοίρα ή καλλιεργούνται. Με την πρώτη οπτική, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα ραντεβού ως μια απόπειρα να βρουν το «άλλο τους μισό».

Αν εμφανιστούν δυσκολίες και εμπόδια στη σχέση, οι άνθρωποι αυτοί αποχωρούν και συνεχίζουν στην επόμενη. Αντιθέτως, η δεύτερη αντίληψη αυξάνει το κίνητρο των ανθρώπων να διατηρήσουν σχέσεις και να επιλύσουν τις διαφορές όταν αυτές εμφανιστούν.

Με τον ίδιο τρόπο, αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει σταθερός αριθμός έμφυτων ενδιαφερόντων, θα παραμείνει σε ένα περιοριστικό πλαίσιο. Μόλις κάνει την εμφάνισή του ένα πάθος, δεν υπάρχει ανάγκη να εξερευνηθούν άλλα πεδία. Επίσης, οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτό θεωρούν ότι πρέπει τα πάθη να έρχονται φυσικά και να ρέουν εύκολα. Αν συμβεί το αντίθετο, συμπεραίνουν ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι γι’ αυτούς.

Πάθη: Τα ανακαλύπτουμε ή τα καλλιεργούμε;

Ο O’Keefe και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων για να διερευνήσουν τις συμπεριφορικές επιδράσεις αυτών των απόψεων. Βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες με ισχυρότερες πεποιθήσεις για το ότι τα ενδιαφέροντα είναι έμφυτα επέδειξαν λιγότερο ενθουσιασμός όταν διάβαζαν για θέματα εκτός των ήδη ενσταλλαγμένων ενδιαφερόντων. Επιπλέον, έδειξαν λιγότερη δεκτικότητα σε νέα ενδιαφέροντα.

Τέλος, οι συμμετέχοντες που πίστευαν ότι τα πάθη ανακαλύπτονται ήταν πιο πιθανό να χάσουνε γρήγορα το ενδιαφέρον τους για ένα επιστημονικό θέμα, αφού είχαν διαβάσει ένα τεχνικό άρθρο γι’ αυτό. Θέτοντάς το απλά, περίμεναν ότι το αληθινό πάθος έρχεται φυσικά.

Επανεξετάζοντας τα ενδιαφέροντα και τα πάθη μας

Τα ευρήματα αυτών των ερευνών στήριξαν την υπόθεση των ειδικών ότι όταν οι άνθρωποι θεωρούν πως τα ενδιαφέροντα είναι έμφυτα και σταθερά, αναζητούν να ανακαλύψουν περιορισμένο προϋπάρχον αριθμό παθών. Και αφού πιστέψουν ότι τα έχουν ανακαλύψει, σταματούν.

Αν, εν αντιθέσει, πιστεύουμε ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε νέα ενδιαφέροντα, τίποτα δεν μας σταματά στο να εξερευνήσουμε νέους τομείς, ούτε νιώθουμε σύγχυση για το ότι βρισκόμαστε σε «λάθος δρόμο», αλλά επιμένουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν στην αναζήτηση/ καλλιέργεια των ενδιαφερόντων σας:

1. Ποια είναι τα ενδιαφέροντα μου; Πώς ξέρω ότι αυτά είναι τα ενδιαφέροντά μου;

2. Έχω δουλέψει στο να αναπτύσσω αυτά τα πάθη;

3. Υποθέτω ότι οι άνθρωποι που καλλιεργούν ένα πάθος (π.χ. ζωγραφική, μουσική) κατακλύζονται συνεχώς από κίνητρα και δεν νιώθουν καμία σύγχυση;

4. Έχω ποτέ εμποδίσει τον εαυτό μου να εξερευνήσει νέες περιοχές ενδιαφερόντων λόγω των δυσκολιών ή των μειωμένων κινήτρων κατά τη διάρκεια αναζήτησης ενός νέου πάθους;

Σκεφτείτε αυτές τις ερωτήσεις. Ίσως οι γενικές απόψεις για τα ταλέντα, τα πάθη και τα ενδιαφέροντα να σας έχουν εμποδίσει από το να εμπλουτίσετε τη ζωή σας με νέα και πάθη και χόμπι.

Πηγή: https://www.tromaktiko.gr/39131/endiaferonta-ta-anakalyptoume-i-ta-kalliergoume/ 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή, η οποία συν…
Νέες σειρές, ταινίες τρόμου και μεγάλες πρεμιέρες. Το HBO Max αποκάλυψε μέρος του νέου περιεχομ…
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2026 στις 18:00. Άνοιξε από σή…
Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας Γεμάτη με νέες ταινίες για όλα τα γούστα είναι αυτή η ε…
Το αγαπημένο σοκολατένιο γλυκό αποκτά ένα επιπλέον ατού: φυστικοβούτυρο, που ταιριάζει υπέροχα με…
Ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε να καταβληθεί εκτάκτως το Επίδομα Παιδιού Α21 σε όσους δικαιούχους οι αιτήσεις δ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ανάσες Σιωπηλών Κραυγών»: Θεατρική παράσταση του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
5 Οκτωβρίου 2026
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και ο δραματικός όμιλος «…
Η παρουσία της Γυναικείας Χορωδίας του Δήμου Αργοστολίου στο Μεσολόγγι για τα 200 χρόνια μνήμης και τιμής στην Ηρωική Έξοδο
5 Οκτωβρίου 2026
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, το Μεσολόγγι τίμησε τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων…
Επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Δραπανιώτισσας @Αργοστόλι [04.10.2026]
4 Οκτωβρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Οκτωβρίου, η Επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Δραπανιώτισσας στο…
Η Maria Bill έφερε τον κόσμο της Edith Piaf στο Αργοστόλι @Κέφαλος [03.10.2026]
4 Οκτωβρίου 2026
Στον κόσμο της Edith Piaf ταξίδεψε το κοινό η Maria Bill, μέσα από τη μουσική παράστασή της στο Δη…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
2 Οκτωβρίου 2026
Οι TheBarDocs φέρνουν μια ξεχωριστή προσέγγιση στον χώρο της εστίασης, συνδυάζοντας την επαγγελματ…
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά
23 Σεπτεμβρίου 2026
Υπάρχουν συζητήσεις που σε κάνουν να κοιτάξεις με άλλο μάτι κάτι γνώριμο. Μια τέτοια όμορφη κουβέν…
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.