Skip to main content
«Ανατολικά της Εδέμ» στο Netflix: Άσε το κακό να μπει
«Ανατολικά της Εδέμ» στο Netflix: Άσε το κακό να μπει
7 Οκτωβρίου 2026

«Ανατολικά της Εδέμ» στο Netflix: Άσε το κακό να μπει

Εβδομήντα χρόνια μετά την ταινία του Καζάν, η εγγονή του παρουσιάζει τη δική της εκδοχή στο βιβλικό μελόδραμα του Τζον Στάινμπεκ, τοποθετώντας την «τερατώδη» ηρωίδα του στην καρδιά της αφήγησης.

ΚΑΠΟΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ του Στάινμπεκ αποτελούσαν σχεδόν υποχρεωτικό εξωσχολικό ανάγνωσμα. Κατά κάποιον τρόπο, ήταν ο Αμερικανός Λουντέμης. Είχα διαβάσει κι εγώ σε τρυφερή ηλικία πολλά από τα διάσημα έργα του («Τα σταφύλια της οργής», «Άνθρωποι και ποντίκια», «Ο δρόμος με τις φάμπρικες» κ.λπ.) αλλά όχι το «τούβλο» (σε μέγεθος) που λεγόταν «Ανατολικά της Εδέμ». Είχα δει όμως (με δέος) την ταινία του 1955 στους θερινούς και στην τηλεόραση, οπότε ένιωθα «καλυμμένος».

Ως γνωστόν, ήταν η πρώτη πρωταγωνιστική εμφάνιση του Τζέιμς Ντιν στη μεγάλη οθόνη και η μοναδική από τις τρεις («Επαναστάτης χωρίς αιτία» και «Γίγας» οι άλλες δύο) που η πρεμιέρα της τον πρόλαβε ζωντανό. Δεν ήξερα όμως ότι η πλοκή της διάσημης ταινίας του Ηλία Καζάν αντιπροσωπεύει μόνο το τέταρτο και τελευταίο μέρος της επικής (βιβλικής) οικογενειακής ιστορίας που αφηγείται το βιβλίο (από το τέλος του αμερικανικού Eμφυλίου μέχρι την αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου), με βάση τον αρχέγονο μύθο του Κάιν και του Άβελ.

Σε γενικές γραμμές, η ιστορία μένει πιστή στο βιβλίο (ακόμα περισσότερο κι από την ταινία), αυτή η εκδοχή όμως έχει γυναικεία φωνή.

Εβδομήντα χρόνια μετά, η Ζόι Καζάν, η εγγονή του μεγάλου δημιουργού (αλλά και αιωνίως στιγματισμένου ως «ρουφιάνου» του Χόλιγουντ), παρουσιάζει, ως δημιουργός και συγγραφέας αλλά όχι ως σκηνοθέτης, τη δική της εκδοχή, η οποία πιάνει την ιστορία από την αρχή, επιχειρώντας συγχρόνως ένα «πραξικόπημα» στο βιβλίο του Στάινμπεκ, με τον τρόπο που διαχειρίζεται την απόκοσμα «σατανική» ηρωίδα του.

Στην εκδοχή της Ζόι Καζάν η Κάθι, με τη μορφή της Φλόρενς Πιου αυτήν τη φορά, είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια.

Η Κάθι Έιμς, σύζυγος του Άνταμ και μητέρα των δίδυμων Καλ (ο ρόλος που έπαιξε ο Τζέιμς Ντιν) και Άρον, είναι μια όμορφη όσο και εντελώς αδίστακτη μορφή που αφήνει πίσω της θύματα και συντρίμμια, μια τερατώδης προσωποποίηση του προπατορικού αμαρτήματος, η Εύα και το φίδι συγχρόνως. Η Κάθι (αργότερα «Κέιτ») εμφανίζεται για λίγο στην ταινία του Καζάν, όταν ένας από τους γιους της (ο Καλ/Τζέιμς Ντιν) ανακαλύπτει την ύπαρξή της και πάει να τη συναντήσει στον οίκο ανοχής που διευθύνει εδώ και χρόνια. Είναι μια από τις πιο αξέχαστες σκηνές της ταινίας και δίκαια η τρομερή ερμηνεία της Τζο Βαν Φλιτ χάρισε στην ηθοποιό το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου.

Στην εκδοχή της Ζόι Καζάν, που έκανε πριν από λίγες μέρες πρεμιέρα στο Netflix και αποτελείται από επτά ωριαία επεισόδια, η Κάθι, με τη μορφή της Φλόρενς Πιου αυτήν τη φορά, είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια και το σενάριο της σειράς τής χαρίζει ελαφρυντικά και ηθικό άλλοθι για την τερατώδη συμπεριφορά και τη βαριά κοινωνιοπάθεια που χαρακτηρίζουν την θανατερή διαδρομή της. Στην αρχή του δεύτερου επεισοδίου, βλέπουμε τη μικρή Κάθι να ακολουθεί έναν άνδρα με καραμέλες μέσα σ’ ένα σκοτεινό ξέφωτο – μια σκηνή που δεν υπάρχει στο βιβλίο.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν τέρατα που γεννιούνται σε αυτόν τον κόσμο από ανθρώπινους γονείς… Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί αρτιμελές, αλλά χωρίς καλοσύνη ή την ικανότητα να αναπτύξει συνείδηση. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθένας μοιάζει φυσιολογικός για τον εαυτό του. Και για ένα τέρας, το φυσιολογικό μπορεί να μοιάζει τερατώδες». Στο βιβλίο αυτά είναι τα λόγια του συγγραφέα-αφηγητή, στη σειρά όμως (στην αρχή του πρώτου επεισοδίου) ακούγονται, εκτός πλάνου, από τη φωνή της πρωταγωνίστριας.

«Για μια γυναίκα υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να αποκτήσει τα δικά της χρήματα. Μπορεί να είναι αρκετά τυχερή ώστε να πεθάνει ένας πλούσιος συγγενής της. Ή μπορεί να διευθύνει τον δικό της οίκο ανοχής».

Σε γενικές γραμμές, η ιστορία μένει πιστή στο βιβλίο (ακόμα περισσότερο κι από την ταινία), αυτή η εκδοχή όμως έχει γυναικεία φωνή. «Η μόνη αληθινή ελευθερία σ’ αυτόν τον κόσμο είναι η οικονομική ελευθερία», ακούμε σε μια άλλη σκηνή να λέει, ως αφηγήτρια, η Κάθι/Κέιτ, καθώς κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη της κρεβατοκάμαράς της στον οίκο ανοχής όπου κατέφυγε μετά την απόδρασή της από τη συζυγική εστία και τις υποχρεώσεις της μητρότητας. «Θα μπορούσε, φυσικά, να παντρευτεί κάποιον πλούσιο, αλλά η περιουσία θα ανήκε πάντα στον σύζυγό της, όπως και η ίδια. Όχι, για μια γυναίκα υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να αποκτήσει τα δικά της χρήματα. Μπορεί να είναι αρκετά τυχερή ώστε να πεθάνει ένας πλούσιος συγγενής της. Ή μπορεί να διευθύνει τον δικό της οίκο ανοχής».

Πηγή: https://www.lifo.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Δήμος Σάμης, κατόπιν καταγγελιών πολιτών, ενημερώνει ότι έχουν παρατηρηθεί περιστατικά ανεπιτήρη…
Γάλλος εκδότης και κειμενογράφος επιτυχημένων κόμιξ που άφησαν εποχή. Γνωστός και στη χώρα μας για…
Ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) η κατάταξη των σημαντικότερων…
Αυξήθηκε η κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα την περίοδο σε ένα χρόνο, με το «άλμα» να φτάνει στο εντ…
15′ προετοιμασία 35′ μαγείρεμα Ένα κουτάκι μαύρη μπίρα για να φτιάξουμε τη λιχούδικη σάλτσα κ…
Ενοικιάζεται νεόδμητο διαμέρισμα στο Αργοστόλι για όλο τον χρόνο, πλήρως επιπλωμένο και με κλιματι…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αργοστόλι στο πλαίσιο του εορτασμού της Πολεμικής Αεροπορίας
5 Νοεμβρίου 2026
Ο Δήμος Αργοστολίου ενημερώνει τους δημότες ότι, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στο πλαίσιο του…
T.Ψ.Μ.Ε Ιονίου Πανεπιστημίου: Ημερίδα «Περιβάλλον, Ανακύκλωση, Επικοινωνία»
5 Νοεμβρίου 2026
Χρόνος διεξαγωγής: Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, 10:30 – 15:00 Τόπος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο «Γεράσιμος…
Aγώνας ορεινού τρεξίματος «Σουλάτσο στο Κρανηπάτι»
5 Νοεμβρίου 2026
Ο σύλλογος Kefalonia Trail Events προκηρύσσει την διεξαγωγή του αγώνα ορεινού τρεξίματος «Σουλάτσο…
Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου: «Αντάμωμα με την Κεφαλονιά και τη μουσική της»
5 Νοεμβρίου 2026
ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ! Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2026 Ώρα: 19:00 Μια ξεχωριστή μ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι 5 θρυλικές σειρές που έγραψαν ιστορία στην τηλεθέαση
3 Νοεμβρίου 2026
Ποιες σειρές θυμόμαστε ακόμη και σήμερα για την επιτυχία τους; Σε μια τηλεοπτική σεζόν όπου οι…
Τα απομεινάρια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο υπόστρωμα της Κεφαλονίτικης γης
25 Οκτωβρίου 2026
Γράφει ο Γεράσιμος Βαρδαραμάτος Σήμερα, 83 χρόνια μετά από τις τραγικές καταστάσεις που βίωσε τ…
Odd Frame: Διασώζοντας τις φωνές και τις μνήμες της Κεφαλονιάς του ’53
20 Οκτωβρίου 2026
Οι σεισμοί του 1953 παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη της Κεφαλονιάς, μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώ…
Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
9 Οκτωβρίου 2026
Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα και το Aiora Project είναι η απόδειξη! Ο Παναγιώτης Κυριαζίδης και ο…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.