Skip to main content
Gen Z: H κρίση εργασίας σε Ευρώπη και Αμερική είναι βαθύτερη από όσο πιστεύαμε
Gen Z: H κρίση εργασίας σε Ευρώπη και Αμερική είναι βαθύτερη από όσο πιστεύαμε
17 Οκτωβρίου 2025

Gen Z: H κρίση εργασίας σε Ευρώπη και Αμερική είναι βαθύτερη από όσο πιστεύαμε

Η νέα γενιά εργαζομένων, η περίφημη Generation Z, μπαίνει δυναμικά στην αγορά εργασίας — αλλά δεν μένει για πολύ. Παρά τη διάθεση, την εκπαίδευση και την ευελιξία της, δείχνει να συγκρούεται με ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της. Και αυτό το χάσμα φαίνεται να έχει συνέπειες όχι μόνο επαγγελματικές, αλλά και βαθιά ψυχολογικές.

Η «γενιά της αστάθειας»

Μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική καταγράφουν ένα ανησυχητικό φαινόμενο: οι εργαζόμενοι της Gen Z εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ταχύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Οι λόγοι είναι πολλοί — από τη χαμηλή ποιότητα των θέσεων εργασίας μέχρι τη δυσκολία εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η Αμερικανική Μελέτη Ποιότητας Εργασίας (AJQS) της Gallup αποκάλυψε ότι μόλις 4 στους 10 εργαζόμενους στις ΗΠΑ κατέχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, δηλαδή δουλειές που προσφέρουν δίκαιη αμοιβή, σταθερότητα, ευκαιρίες εξέλιξης και σεβασμό. Το υπόλοιπο 60% βιώνει συνθήκες χαμηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα απώλεια κινήτρων και ψυχική κόπωση.

Εργασία χωρίς ποιότητα = δυστυχία

«Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας και των αυξημένων ποσοστών απελπισίας», επισημαίνει η Stephanie Marken της Gallup. Οι δείκτες ευημερίας καταγράφουν μια διαρκή “παλίρροια δυστυχίας” που διαπερνά όχι μόνο τους νέους, αλλά και το σύνολο του εργατικού πληθυσμού.

Η εικόνα είναι ζοφερή: περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση ή καθοδήγηση, ενώ το 25% δηλώνει πως δεν βλέπει προοπτική εξέλιξης. Παράλληλα, η πλειονότητα εργάζεται με απρόβλεπτα ωράρια, γεγονός που εντείνει το άγχος και την ψυχική εξάντληση.

Το οικονομικό αδιέξοδο

Η οικονομική ανισότητα επιδεινώνει το πρόβλημα. Στην Ευρώπη, οι νέοι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής.

  • Το ενοίκιο σε μεγάλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Άμστερνταμ απορροφά πλέον έως και 60% του εισοδήματος, όταν το 2006 αντιστοιχούσε στο 20%-25%.
  • Οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, με τους νεοεισερχόμενους να αμείβονται συχνά με 18.000-26.000 ευρώ ετησίως.
  • Ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης, και το χρέος των νέων αποφοίτων, διαμορφώνουν μια καθημερινότητα χωρίς περιθώρια ασφάλειας ή αποταμίευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επαγγελματική σταθερότητα μοιάζει άπιαστο όνειρο — και η αναζήτηση «ποιοτικής ζωής» μετατρέπεται σε μάχη επιβίωσης.

Η ψυχική διάσταση

Οι αριθμοί μεταφράζονται σε συναισθήματα: άγχος, απομόνωση, στρες και μοναξιά. Πάνω από το 50% των εργαζομένων αναφέρει ότι εργάζεται περισσότερες ώρες από το συμφωνημένο, ενώ το 24% νιώθει ότι αντιμετωπίζεται άδικα ή με διακρίσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Gen Z ζητά από τους εργοδότες πράγματα που οι προηγούμενες γενιές δεν τολμούσαν να απαιτήσουν:

  • ψυχική υγεία,
  • νόημα στη δουλειά,
  • ελευθερία έκφρασης,
  • και μια ισορροπία ζωής που δεν εξαντλεί το σώμα και το μυαλό.

Κι όμως, πολλοί διευθυντές στην Ευρώπη παραδέχονται ότι απολύουν τη Gen Z συχνότερα από άλλες ηλικιακές ομάδες, αποδίδοντας το σε «έλλειψη αντοχής» ή «δυσκολία προσαρμογής». Η πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι δεν ανέχονται πλέον τοξικές ή απάνθρωπες συνθήκες.

Η νέα εξίσωση ευτυχίας

Οι μελέτες είναι ξεκάθαρες: όσοι εργάζονται σε ποιοτικές θέσεις έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Η εργασία, για τη Gen Z, δεν είναι απλώς μέσο βιοπορισμού. Είναι καθοριστικός παράγοντας ευτυχίας, υγείας και ταυτότητας.

Αν η αγορά δεν μπορέσει να προσφέρει αυτό το νέο μοντέλο ισορροπίας — δουλειά με αξία και αξιοπρέπεια — τότε το φαινόμενο της «σιωπηλής παραίτησης» και των μαζικών αποχωρήσεων θα συνεχιστεί.

Η Gen Z δεν είναι αδιάφορη. Είναι απλώς ανυπόμονη για αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη ξεκινήσει.

Πηγή: https://www.in.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με κομπόστα βύσσινο (σπιτική, όταν τα φρούτα είναι στην εποχή τους) και μασκαρπόνε φτιάχνουμε ένα…
Η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση οδηγεί ολοένα περισσότερα πανεπιστήμια σε μια μ…
Η Αφροδίτη είναι ένας από τους πιο ασυνήθιστους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Συχνά αποκαλείται…
Η τραγουδίστρια ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή της στο Παρίσι, μετά τη διάγνωση με stiff-pers…
Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόλις 400 τίγρεις του είδους στην άγρια φύση, κυρίως λόγω της εντ…
Σήμερα, το ταπεράκι του παιδιού δεν θα επιστρέψει από το σχολείο γεμάτο, γιατί το μενού έχει κρέπε…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Μαγγάνας Μηνιών
8 Σεπτεμβρίου 2026
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμμετοχή πλήθους ιερέων και πιστών, τελέστηκε την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρί…
Πανηγύρι Παναγίας Λάμιας @Διλινάτα [07.09.2026]
8 Σεπτεμβρίου 2026
Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι για τον εορτασμό της Παναγίας Λάμιας στα Διλινά…
Eκδήλωση για τον Ιωσήφ Παρτς: Στην μνήμη του Γεράσιμου Σταματάτου
8 Σεπτεμβρίου 2026
Το ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (ΚΙΛΜ) δ…
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για το Γενέσιο της Θεοτόκου στην Άτρο
8 Σεπτεμβρίου 2026
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.