Η μοναδική ανεξάρτητη χώρα στον κόσμο χωρίς επίσημη πρωτεύουσα
Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν μια επίσημη πρωτεύουσα, όμως ένα μικροσκοπικό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση στον κανόνα.
Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν μια πρωτεύουσα που λειτουργεί ως το πολιτικό και διοικητικό κέντρο του έθνους. Από το Νέο Δελχί και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Καμπέρα, αυτές οι πόλεις είναι συνήθως εύκολο να εντοπιστούν στον χάρτη.
Ωστόσο, υπάρχει ένα ανεξάρτητο κράτος που δεν έχει επίσημα καθορισμένη πρωτεύουσα. Πρόκειται για το μικροσκοπικό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού, το Ναούρου. Αντί για πρωτεύουσα, τα κυβερνητικά γραφεία βρίσκονται στην περιφέρεια Γιαρέν, η οποία περιγράφεται συνήθως ως η ντε φάκτο πρωτεύουσα της χώρας.
Το Ναούρου είναι μια μικρή νησιωτική χώρα στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1968 και είναι μία από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη, το Ναούρου δεν διαθέτει νομικά θεσμοθετημένη πρωτεύουσα, γεγονός που το καθιστά μια ασυνήθιστη περίπτωση στην παγκόσμια γεωγραφία.
Πού εδρεύει η κυβέρνηση;
Αν το Ναούρου δεν έχει πρωτεύουσα, από πού διοικείται η χώρα; Η απάντηση βρίσκεται στην περιφέρεια Γιαρέν, στο νότιο τμήμα του νησιού. Εκεί βρίσκονται τα κυβερνητικά γραφεία, το Κοινοβούλιο και άλλα βασικά ιδρύματα. Για τον λόγο αυτό, η Γιαρέν αναφέρεται συχνά ανεπίσημα ως η πρωτεύουσα του Ναούρου.
Ολόκληρη η χώρα είναι ένα μικροσκοπικό νησί, χωρισμένο σε περιφέρειες και όχι σε μεγάλες πόλεις. Η Γιαρέν λειτουργεί ως η κύρια διοικητική περιοχή, αλλά δεν ορίστηκε ποτέ επίσημα ως εθνική πρωτεύουσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναφορές στο Ναούρου περιγράφουν συχνά ότι δεν έχει πρωτεύουσα αυτή καθαυτή, ενώ προσδιορίζουν τη Γιαρέν ως την έδρα των κυβερνητικών υπηρεσιών.
Χώρα, χωρίς αστικά κέντρα
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Ναούρου δεν διαθέτει κανένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Ινδία ή η Γαλλία. Η κυβέρνηση και τα πληθυσμιακά κέντρα είναι διασπαρμένα στις διάφορες περιφέρειες του νησιού.
Αυτή η ασυνήθιστη διευθέτηση καθιστά το Ναούρου ένα συναρπαστικό παράδειγμα του πώς η πολιτική γεωγραφία δεν ακολουθεί πάντα το τυπικό μοντέλο.
Πηγή: https://www.gazzetta.gr
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Χοιρινό στη λαδόκολλα με μήλα και κρεμμύδια
Το James Webb εντόπισε σήμα στο Σύμπαν που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν
Maestro: Πότε έρχεται το μεγάλο φινάλε στο Netflix
Η EON γίνεται Nova TV – Όσα πρέπει να ξέρουν οι συνδρομητές
Το smoothie που μυρίζει μηλόπιτα και φθινόπωρο
Ανακαίνιση Κατοικίας: Ώρα για τη δεύτερη φάση – Ποιοι παίρνουν πρώτοι τα χρήματα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Book Party με τη Μαρίνα Γιώτη στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος»
«Μονοπολάτα: Ιστορίες της Γης και των Ανθρώπων»: Μια εκδήλωση για την ιστορία και τη φυσική κληρονομιά της Παλικής
Εκδήλωση προς τιμήν των μεγάλων ευεργετών του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ληξουρίου
Ξεκινά το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Αργοστολίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά








