Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
24/04/2015

Κουνούπια: Πώς διαλέγουν να μας πιουν το αίμα;

Θέμα γονιδίων και αυτό σύμφωνα με νέα έρευνα

 

Στα γονίδια αποδίδουν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες την πιθανότητα να ελκύει ένας άνθρωπος περισσότερο από άλλους τα κουνούπια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στην ιατρική εντομολογία δρ. Τζέιμς Λόγκαν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One» για πρώτη φορά μελέτησαν τις προτιμήσεις των κουνουπιών σε διδύμους, πανομοιότυπους και μη, που χωρίστηκαν σε 37 ζευγάρια και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σμήνη κουνουπιών στο εργαστήριο.

Μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ότι τα κουνούπια, ιδίως τα θηλυκά, επιλέγουν ορισμένους ανθρώπους βάσει της οσμής του ανθρώπινου σώματος. Η νέα έρευνα εστιάζει στη γενετική βάση και στην κληρονομικότητα. Επισημαίνει ότι κάποια γονίδια ρυθμίζουν την οσμή του ανθρώπινου σώματος και προσελκύουν το έντομο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι πανομοιότυποι δίδυμοι, οι οποίοι έχουν ακριβώς ίδια γονίδια, είναι πιθανότερο να προσελκύουν εξίσου τα κουνούπια, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μη πανομοιότυπους διδύμους, που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια. Ως εκ τούτου κοινοί γενετικοί παράγοντες ρυθμίζουν το βαθμό προσέλκυσης των κουνουπιών.

Ο βαθμός κληρονομικότητας, όσον αφορά εκείνα τα γονίδια που ρυθμίζουν το πόσο ελκυστικοί γίνονται οι άνθρωποι στα κουνούπια, υπολογίζεται ότι είναι ανάλογος με την κληρονομικότητα των γονιδίων που σχετίζονται με το ύψος και την εξυπνάδα (τον δείκτη IQ).

Η μελέτη είναι πιλοτική μελέτη και τα ευρήματά της πρέπει να επιβεβαιωθούν από μία μεγαλύτερη έρευνα, η οποία και θα εντοπίσει ποια συγκεκριμένα γονίδια είναι αυτά που τραβούν από τη μύτη τα κουνούπια. Ωστόσο, προσφέρει νέες προοπτικές για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται από το τσίμπημα των κουνουπιών, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός.

Πηγή: athensvoice.gr

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency