Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
14/12/2006

Διαταραχές ροής της Ομιλίας

“ ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ”
Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή όπου εμφανίζοναται διαταράξεις της ομιλίας οι οποίες εμποδίζουν την φυσιολογική ροή της. Οι περισσότερες απο αυτές τις διαταράξεις είναι επαναλήψεις ήχων ή συλλαβών, επιμηκύνσεις ήχων ή περίοδοι όπου η παραγωγή ομιλίας “μπλοκάρεται”.Οι λεκτικές διαταράξεις μπορεί να συνοδεύονται απο μη λεκτικά χαρακτηριστικά όπως γκριμάτσες, κλείσιμο των ματιών ή άλλες εκφράσεις του προσώπου.
Συνθήκες ομιλίας που αυξάνουν τον τραυλισμό.
Πολλά άτομα με τραυλισμό τείνουν να αυξίσουν τον αριθμό των διαταράξεων (δυσρυθμίες) όταν πρόκειται να:
-μιλήσουν στο τηλέφωνο.
-αφηγηθούν αστεία ή ανέκδοτα
-περιμένουν να μιλήσουν
-εκφωνούν το ονομά τους
- μιλούν σε μεγάλο ακροατήριο
-μιλούν με καποιον άγνωστο.
- όταν είναι αγχομένοι
- οταν νιώθουν οτι το περιβάλλον δεν είναι φιλικό κ.α.
Αιτίες τραυλισμού
Εξαιτίας των χαρακτηριστικών της διαταραχής οδηγούμαστε όλο και περισσοτερο στην πιθανότητα η αιτία του τραυλισμού να εντοπίζεται σ' ένα συνδιασμό παραγώντων σε επίπεδο φυσιολογίας, όσο και ψυχολογίας. Αιτίες του τραυλισμού μπορεί να είναι οι έμφυτες ροπές των παιδιών προς τις διάφορες μορφές νευρωτικών παθήσεων. Τα παιδιά με ασταθές νευρικό σύστημα παρέχουν ευνοϊκό πεδίο για τη γέννηση του τραυλισμού. Η υπέρμετρη φοβικότητα, ο υπερεντυπωσιασμός, οι συχνές αρρώστιες, οι οποίες οδηγούν σε νευρική εξάντληση, το κλάμα, ο εύκολος ερεθισμός, η μικροψυχία, η υπερκινητικότητα και η διαταραχή στην κίνηση, επίσης όλα αυτά απoτελούν συνθήκες κατάλληλες για την εμφάνιση της μίμησης στον τραυλισμό.
Θεραπεία
Οσο πιο εγκαιρη είναι η διαγνωση του τραυλισμού τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα της θεραπείς. Είναι πολύ σημαντικό εκτός απο την βοήθεια που θα δωθεί στον ασθενή απο τον λογοθεραπευτή να του παραχθεί και ψυχολογική στίρηξη για να πιστέψει οτι μπορεί να αποκτήσει μια φυσιολογική ροή ομιλίας.

“ΤΑΧΥΛΑΛΙΑ”
Η ταχυλαλία είναι μια διαταραχή της ροής του λόγου. Στην ταχυλαλία η άρθρωση δεν είναι ευκρινής - καθαρή, και έχει ένα γρήγορο ρυθμό. Οι λέξεις προφέρονται βιαστικά, παραποιημένα και όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, η ομιλία να μη γίνεται πλήρως κατανοητή και η επικοινωνία δύσκολη. Η άρθρωση και η φώνηση παρουσιάζουν επίσης αποκλίσεις και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας έχουμε συχνές εισπνοές και ακατάστατο ρυθμό στην εκφώνηση των λέξεων και στα μεταξύ των λέξεων κενά.
Χαρακτηριστικά
Οι επιπτώσεις της ταχυλαλίας στο άτομο δεν περιορίζονται μόνο στην απαγγελία - προφορά, αλλά συχνά επεκτείνονται και στο γραπτό λόγο. Παρουσιάζει έναν άστατο γραπτό λόγο με παραλείψεις γραμμάτων και παραποίηση λέξεων. Βέβαια τα άτομα που έχουν ταχυλαλία δεν συνειδητοποιούν την διαταραχή σε αντίθεση με όσους έχουν τραυλισμό παρά το γεγονός οτι η ομιλία τους βελτιώνεται όταν προσέχουν ακριβώς τι λένε.
Θεραπεία
Η θεραπεία που ακολουθείται είναι ένας συνδυασμός εκπαιδευτικών και ψυχολογικών ασκήσεων και στοχεύει στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ομιλίας με ταυτόχρονη ενίσχυση του ακουστικού ελέγχου από τον ίδιο τον ασθενή. Εξετάζεται επίσης ο γραπτός λόγος του, για να βρεθούν πιθανές δυσκολίες και προβλήματα, χωρίς να παραβλέπονται και οι ψυχολογικές - κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτός ζει. Συχνά τα άτομα με ταχυλαλία παρουσιάζουν ελαφράς μορφής δυσγραμματισμό και τραυλισμό.

Ροδία Κων. Καραμπελια
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency