Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
29/03/2019

4 σπουδαία οφέλη του κόκκινου λάχανου που δεν ήξερες, παρόλο που το τρως

Λάχανο τρως, αλλά γιατί το τρως, ξέρεις;

 Έχεις αναρωτηθεί για πολλές τροφές. Τι καλό σου κάνει, για παράδειγμα, το ακτινίδιο ή το πορτοκάλι σε γενικές γραμμές ξέρεις. Έχεις ήδη προλάβει να απομνημονεύσεις τα οφέλη κάποιων πιο new age τροφών, όπως είναι το αβοκάντο και τα goji berries. Το τίμιο το κόκκινο λάχανο, που το τρως ενδεχομένως και πιο συχνά από πολλά ψαγμένα superfoods, γιατί δεν αναρωτιέσαι τι καλό σου κάνει; σου αρκεί που είναι λαχανικό;

 

Η πιο κόκκινη κι εντυπωσιακή εκδοχή του λάχανου, την οποία χαίρεσαι κυρίως ως σαλάτα ή σε σούπες, είναι πολύ ευεργετική για την υγεία. Αλλά πριν σου πω περισσότερα, ας «πέσει» ο μύθος:

«Ένας αρχαιοελληνικός μύθος, βασισμένος στην Ιλιάδα, αφηγείται την ιστορία του Διονύσου, ο οποίος δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στο κατακτητικό του ταξίδι στη Θράκη. Με τη βοήθεια μιας αγέλης, ο φιλοπόλεμος βασιλιάς των Ηδωνών, ο Λυκούργος, αναχαίτισε το στρατό του θεού, μέχρι που ο Διόνυσος αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο στη σπηλιά της θαλάσσιας νύμφης Θέτιδας. Ο Λυκούργος, έξαλλος από τη νίκη του, άρχισε να λεηλατεί και να καταστρέφει ό,τι νόμιζε πως ήταν τα ιερά αμπέλια του θεού, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν τα πόδια του Δρύα, του ίδιου του του γιου. Ο Διόνυσος τιμώρησε τον βασιλιά για το ανοσιούργημά του, προκαλώντας φοβερή ξηρασία στη Θράκη, το μένος του ήταν τόσο μεγάλο, που κατευνάστηκε μόνο με τον θάνατο του Λυκούργου. Βασανισμένος και διαμελισμένος από τους υπηκόους του, ο Λυκούργος πριν πεθάνει έκλαιγε από πόνους και από τα δάκρυά του ξεπετάχτηκαν λάχανα» (πηγή: wikipedia).

Tα κυριότερα οφέλη του κόκκινου λάχανου είναι τα εξής:

> Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση: Το κόκκινο λάχανο είναι πηγή βιταμίνης C, το οποίο σημαίνει πως πέρα από το να σε κρατάει υγιή, φτιάχνει και το δέρμα σου. Διαθέτει αξιόλογη περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη και μαγγάνιο, ενώ οφείλει το κόκκινο χρώμα του στις πάντα επιθυμητές πολυφαινόλες, οι οποίες λειτουργούν ως ασπίδα στην οξείδωση των κυττάρων.

> Κρατάει την καρδιά νέα: Η σύστασή του συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, δεσμεύοντας τα χολικά οξεα (οξέα που κληροδοτούνται στη χολή ύστερα από κατανάλωση λίπους) κατά τη διάρκεια της πέψης.

> Έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση: Έρευνες αναφέρουν πως το κόκκινο λάχανο είναι μία τροφή που λειτουργεί αποτρεπτικά για την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων του μαστου και του παχέος εντέρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

> Λειτουργεί ασπίδα για νόσους του μυαλού: Φάρμακο κατά της εμφάνισης του Αlzheimer χάρη στις βιταμίνες και στα στοιχεία του, τα οποία προστατεύουν το νευρικό συστημα. Μάλιστα ο χυμός του λάχανου είναι ένας καλός τρόπος να προλάβεις τον πονοκέφαλο.

Πηγή: ladylike.gr

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency