Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
03/05/2005

Δεκάδες πυρηνικοί αντιδραστήρες στο «σκουπιδότοπο» που περιβάλλει τη Γη

Περίπου ένας τόνος πυρηνικών καυσίμων βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη μέσα σε παροπλισμένους δορυφόρους και ξεχασμένα εξαρτήματα, εκτιμούν Ευρωπαίοι επιστήμονες.H εκτόξευση πυρηνοκίνητων δορυφόρων σταμάτησε με το τέλος του ψυχρού πολέμουΟ ραδιενεργός κινδυνος προέρχεται από 32 ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες δορυφόρων, 13 πυρήνες αντιδραστήρων και τουλάχιστον οκτώ θερμοηλεκτρικές γεννήτριες, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας τη θερμότητα που εκλύεται κατά τη διάσπαση ραδιενεργών ισοτόπων.

Σύμφωνα με ομιλητές στο Τέταρτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Διαστημικά Σκουπίδια, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, οι περισσότεροι αντιδραστήρες βρίσκονται σε σοβιετικούς δορυφόρους με ραντάρ αναγνώρισης, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από το 1967 έως το 1988.

Όπως αναφέρει το New Scientist, οι περισσότεροι από τους ραδιενεργούς δορυφόρους αποσύρρθηκαν για λόγους ασφάλειας σε τροχιές μεταξύ των 700 και 1.500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Το πρόβλημα είναι ότι μέσα από τη ζώνη αυτή διέρχονται συχνά πύραυλοι που μεταφέρουν δορυφόρους σε υψηλότερες, γεωστατικές τροχιές, και το ενδεχόμενο σύγκρουσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τον Νίκολας Τζόνσον του Διαστημικού Κέντρου Johnson της NASA, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανανεωμέενο ενδιαφέρον για την πυρηνική προώθηση σκαφών σχεδιασμένων για μακρινά ταξίδια στο Ηλιακό Σύστημα.

Αν και η εκτόξευση δορυφόρων με πυρηνικούς αντιδραστήρες σταμάτησε το 1988, η εκτόξευση νέων πυρηνοκίνητων σκαφών μεγάλης εμβέλειας ίσως αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος της Γης με ραδιενεργά υλικά.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καθορίσει κανόνες για τη χρήση της πυρρηνικής ενέργειας σε διαστημικές εφαρμογές καθώς και για την απόσυρση των ραδιενεργών υλικών από τη γειτονιά του πλανήτη.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency