Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
15/05/2005

Αγνωστο είδος τρωκτικού ανακαλύφθηκε σε λαϊκή αγορά.

Ένα άγνωστο είδος τρωκτικού, κάτι ανάμεσα σε αρουραίο και σκίουρο, ανακαλύφθηκε να πωλείται σε υπαίθρια αγορά τροφίμων στο Λάος. Για να ταξινομήσουν το νέο είδος, οι βιολόγοι αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια νέα οικογένεια θηλαστικών, κάτι που δεν έχει συμβεί από τη δεκαετία του 1970.Δεν είναι αρουραίος, ούτε σκίουρος, ούτε τσιντσιλά. Είναι το κα-νιού.Αν και οι επιστήμονες αγνοούσαν μέχρι σήμερα το Laonastes aenigmamus, όπως ονομάστηκε το νέο είδος, οι κάτοικοι της επαρχίας Καμουά του Λάος το εκτιμούν ιδιαίτερα ως σουβλιστό σνακ.

«Το είχαν για πούλημα σε ένα τραπέζι δίπλα σε κάτι λαχανικά. Κατάλαβα αμέσως ότι ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί ποτέ» δήλωσε ο Ρόμπερτ της περιβαλλοντικής οργάνωσης Wildlife Conservation Society, ο οποίος εντόπισε πρώτος το ζώο.

Το τρωκτικό έχει μήκος 40 εκατοστά από το ρύγχος μέχρι την άκρη της φουντωτής ουράς. Διαθέτει μακριά μουστάκια, κοντόχοντρα πόδια και μεγάλες πατούσες.

Γνωστό στην τοπική διάλεκτο ως «κα-νιού» (αρουραίος των βράχων), το L.aenigmamus είναι συγγενής του ινδικού χειριδίου και του τσιντσιλά, έδειξαν οι μορφολογικές και γενετικές αναλύσεις.

Αν και οι ερευνητές κατάφεραν να συλλάβουν μερικά ζωντανά κα-νιού, δεν έχουν μπορέσει μέχρι στιγμής να το εντοπίσουν στη φύση. Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, το τρωκτικό είναι νυκτόβιο και φυτοφάγο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το νέο είδος δεν σχετίζεται με άλλα τρωκτικά αρκετά στενά ώστε να ταξινομηθεί στην ίδια οικογένεια. Οι ερευνητές αναγκάστηκαν να δημιούργησαν τη νέα οικογένεια τρωκτικών Laonastidae, η οποία φαίνεται ότι διαχωρίστηκε από τις άλλες οικογένειες τρωκτικών πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια.

Νέα οικογένεια θηλαστικών είχε δημιουργηθεί τελευταία φορά το 1974, όταν ανακαλύφθηκε η νυχτερίδα βόμβυξ.

Τη νέα ανακάλυψη περιγράφουν στην επιθεώρηση Systematics and Biodiversity από ερευνητές της Wildlife Conservation Society, της WWF Ταϊλάνδης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency