Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
03/07/2006

Η Νομαρχία παρόν στην Επέτειο της μάχης στο Πούσι «Λάλα».

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας & Ιθάκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Κεφαλληνίας έδωσαν δυναμικό παρών για την Επέτειο της μάχης στο Πούσι «Λάλα» που πραγματοποιήθηκε την καθιερωμένη τελευταία Κυριακή του Ιουνίου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και το Δήμο Φολόης.Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών στη φετινή επέτειο πρόσφερε μέσω του κ. Νομάρχη ένα πιστό αντίγραφο της Σημαίας των Κεφαλλήνων Αγωνιστών που βοήθησαν τους Πελοποννήσιους, ώστε η μάχη να κριθεί υπέρ των Ελλήνων.
Έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Νομάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Δ. Λευκαδίτη διαφόρων φορέων, Σωματείων και απόγονων πολεμιστών, των Έφεδρων Αξιωματικών, έπειτα ο κ. Γεράσιμος Μουσούρης εκ μέρους των Έφεδρων Αξιωματικών παρέδωσε στον κ. Λευκαδίτη το αντίγραφο της σημαίας, η οποία φυλάσσεται στο Κοργιαλένειο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο και αυτός με τη σειρά του την παρέδωσε στον Δήμαρχο Φολόης κ. Μαρούδα. Έπειτα ο κ. Νομάρχης και ο Δήμαρχος Φολόης ανάρτησαν μαζί τη σημαία στον ιστό.

Εν συνεχεία στο πλάτωμα κοντά στην Εκκλησία που βρίσκεται στο Πούσι, κάτω από τα ψηλά δέντρα έγιναν ομιλίες για την Ημέρα. Ο κ. Γαλανός Γεράσιμος από την μεριά των Κεφαλλήνων μίλησε για το ιστορικό και την κατασκευή της σημαίας, έπειτα ο κ. Νομάρχης απηύθυνε χαιρετισμό, ο οποίος έχει ως εξής:
΅Ά ΓιΆ ακόμη μια φορά, φίλες και φίλοι, είμαστε όλοι εδώ, για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων εκείνων, που, εμπνευσμένοι από τον αέρα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, πέτυχαν την πρώτη νίκη της επανάστασης κόντρα στον Τουρκικό ζυγό, εδώ, στο πανέμορφο Πούσι της Ηλείας.
Και η χαρά μας είναι διπλή, γιατί σΆ αυτήν την μάχη, που ήταν από κείνες με τις οποίες μπορείς να κερδίσει έναν πόλεμο, έδωσαν το παρών 400 επτανήσιοι μαχητές, των οποίων η παρουσία ήταν καταλυτική για την έκβασή της.

Ο Κωνσταντίνος Μεταξάς, μαζί με τους υπόλοιπους Κεφαλλήνες και Ζακυνθινούς, έδωσε το «παρών» σε μια μάχη που κατά πολλούς θα έκρινε και τη συνέχεια του ένοπλου αγώνα ενάντια στους Τούρκους και τους συνεργάτες τους.
Οι Κεφαλλήνες και οι Ζακυνθινοί ήταν εδώ, όταν τους χρειάστηκε ο ένοπλος αγώνας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, πολεμώντας στο πλάι των Ηλείων, στο πλάι των Ελλήνων αδελφών τους, παρά το γεγονός πως η Επτάνησος Πολιτεία ήταν σχεδόν αποκομμένη από τη Μητρόπολη, όντας από το 1800 το πρώτο ελεύθερο μέρος, απΆ άκρη σΆ άκρη της Ελλάδας.

Ακόμη και κάτω από την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας, οι Επτανήσιοι δεν ξέχασαν τη Μητρόπολη, τη Μητέρα Ελλάδα, και συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα για τη Λευτεριά.
Όλοι μας, είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες της μάχης στο Πούσι. Μαζί μας γιορτάζει όλη η Πελοπόννησος, η κοιτίδα του ένοπλου αγώνα ενάντια στην σκλαβιά και την τυραννία των κατακτητών, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, καθώς και όλοι όσοι συμμετείχαν στους αγώνες τότε και στη μετέπειτα πορεία της χώρας μας, για να είμαστε ελεύθεροι και νΆ απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας και των κινήσεων, των πράξεων και του λόγου.

Φίλες και φίλοι, κάποτε, πολλά χρόνια αργότερα από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε πως «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», κάτι που, όπως μας έχει αποδείξει πολλές φορές η ιστορία, ήταν μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς.

Αιωνία η μνήμη των νικητών της μάχης στο ΠούσιΆΆ.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και πλήθος κόσμου.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency