Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
09/04/2012

«Κηπουρική για Αρχάριους και Ερασιτέχνες»

Στις 5 Απριλίου 2012 οργανώθηκε στην αίθουσα «Κώστας Ευαγγελάτος» του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Κηπουρική για Αρχάριους και Ερασιτέχνες». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε μαζί με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σπαρτιών «Το Σπάρτο».

Το σεμινάριο προλόγισε ο προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας κ. Αγησίλαος Κονιδάρης, ο οποίος υπογράμμισε το κρίσιμο ρόλο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη διάχυση της γνώσης στην τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια, έλαβαν το λόγο ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων κ. Ιωάννης Σαμαράς και η Πρόεδρος του «Σπάρτου» κα. Λίτσα Παυλάτου. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε η Καθηγήτρια Εφαρμογών Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνος, η οποία τόνισε την αξία της ενασχόλησης με την κηπουρική ως μέτρο βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Η κα. Κατσαλήρου ξεκίνησε με τα μέτρα ασφαλείας και τις προφυλάξεις για την προστασία από ατυχήματα στον κήπο, ενώ διατύπωσε κατάλογο με τα χρήσιμα εργαλεία που πρέπει να διαθέτει ο αρχάριος ή ερασιτέχνης κηπουρός. Κατόπιν, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τοποθεσίας του σπιτικού κήπου, και πώς θα αξιολογήσουμε αλλά και θα βελτιώσουμε το έδαφος του κήπου μας. Τέλος, η κα. Κατσαλήρου αναφέρθηκε στα φυσικά λιπάσματα και την άρδευση του κήπου.

Στη συνέχεια, ο Επιστημονικός Συνεργάτης Άρης Γεράκης, Γεωπόνος, ανέπτυξε ένα προς ένα τα στάδια για την εγκατάσταση του σπιτικού λαχανόκηπου, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό του λαχανόκηπου, ποια φυτά θα επιλέξουμε και πού θα τα βρούμε, τι είναι τα είδη, οι ποικιλίες, τα «υβρίδια» και οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή και αγορά του σπόρου και γενικότερα του πολλαπλασιαστικού υλικού. Στη συνέχεια, ο κ. Γεράκης παρουσίασε συνοπτικά πώς κατασκευάζεται ένα σπορείο, πώς γίνεται η σπορά, ποιά είναι η τεχνική της μεταφύτευσης και ποιές πρέπει να είναι οι πρώτες περιποιήσεις των φυτών μετά την μεταφύτευση.

Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Μάκη Δαναλάτου, Τεχν. Γεωπόνου, ο οποίος ανέπτυξε ειδικά θέματα διαχείρισης του σπιτικού λαχανόκηπου, όπως τεχνικές αμειψισποράς και συγκαλλιέργειας για αειφορική παραγωγή χωρίς συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ιδιάιτερη μνεία έκανε για τη διαχείριση των αυτοφυών ειδών, των αποκαλούμενων «ζιζανίων», ως χρήσιμες μονάδες του σπιτικού αγρο-οικοσυστήματος. Ο κ. Δαναλάτος παρουσίασε τεχνικές οικιακής κομποστοποίησης καθώς και τεχνικές εντοπισμού, συλλογής και συντήρησης πολλαπλασιαστικού υλικού από ντόπιες ποικιλίες. Ο κ. Δαναλάτος ολοκλήρωσε περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τις αρχές που διέπουν τη βιολογική γεωργία.

Η επόμενη ομιλήτρια ήταν το μέλος Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού κα. Ελένη Σακαντάνη, Τεχν. Γεωπόνος. Η κα. Σακαντάνη παρουσίασε τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που απειλούν τα φυτά του σπιτικού λαχανόκηπου και τους βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης με έμφαση στην πρόληψη αλλά και στη χρήση φυσικών σκευασμάτων όπως ο θειϊκός χαλκός και το θειάφι. Στη συνέχεια, η κα. Σακαντάνη παρουσίασε μερικούς από τους συνήθεις εχθρούς που απειλούν το σπιτικό λαχανόκηπο, όπως έντομα, ακάρεα και σαλιγκάρια. Τόνισε τη σημασία της πρόληψης και περιέγραψε πώς θα παρασκευάσουμε απλά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των φυτικών εχθρών με βάση υλικά τα οποία βρίσκονται στην κουζίνα μας, όπως σαπούνι, αλεύρι, ξύδι και γάλα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το ακροατήριο, οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία για εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε ειδικά θέματα τα οποία αντιμετωπίζει ο ερασιτέχνης κηπουρός. Ακολούθησε δεξίωση κατά την οποία τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπαρτιών «Το Σπάρτο» κέρασαν σπιτικά λικέρ με γεύσεις από φρούτα του κήπου τους.

Άρης Γεράκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σάββατο @ BASS CLUB Σάββατο @ COZI »

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Kefalonitis Mag

Kefalonitis Mag

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency