Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
16/04/2014

OΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ: Συχνές απορίες στην Ορθοδοντική…

Στο άρθρο αυτό στόχο έχουμε να ενημερώσουμε τους γονείς και να δώσουμε απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα που μας υποβάλλουν. 

του Κωνσταντίνου Βώρου

1. Έχω στραβά δόντια: είναι υποχρεωτικό να βάλω σιδεράκια;

Αν και είναι κοινή πίστη ότι όταν έχουμε στραβά δόντια η πιθανότητες να χαλάσουν τα δόντια μας ή να εκδηλώσουμε περιοδοντική νόσο (προβλήματα με τα ούλα) είναι περισσότερες, εντούτοις η επιστημονική έρευνα δεν έχει δείξει ότι αυτοί οι συσχετισμοί είναι ισχυροί. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η ορθοδοντική θεραπεία σχετίζεται με την καλύτερη οδοντική υγεία.

Επιπρόσθετα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ίσια δόντια σχετίζονται με πιο αισθητικό χαμόγελο, καλύτερη εμφάνιση του προσώπου και συνεπώς με ενδυναμωμένη αυτοπεποίθηση. Όμως μια προσεκτική αξιολόγηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι η αυτοεκτίμηση όπως και η αυτοαντίληψη του ατόμου για την εμφάνιση των δοντιών και του προσώπου του επηρεάζονται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάσταση και τα κοινωνικά πρότυπα.

2. Σε ποια ηλικία είναι καλό ένα παιδί να βάλει σιδεράκια;
Σύμφωνα με την πιο σύγχρονη επιστημονική θεώρηση των Κολλεγίων Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας , η ορθοδοντική θεραπεία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ενδείκνυται να ξεκινάει μετά την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών, περίπου στην ηλικία των 12 ετών, με βασικό μέσο τους ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια) και τα λειτουργικά μηχανήματα (για διόρθωση σκελετικών προβλημάτων) και μόνο βοηθητική χρήση των κινητών μηχανημάτων (μασελάκια). Έτσι:
   1. Καθώς έχουμε όλα τα μόνιμα δόντια στο φραγμό, μπορούμε να κάνουμε τελικό σχέδιο θεραπείας με ασφάλεια, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιστατικά που χρειάζονται και αφαίρεση δοντιών.
   2. Ελαχιστοποιούμε τη χρονική διάρκεια της θεραπείας, καθώς δεν περιμένουμε να αλλαχθούν τα παιδικά δόντια. Αλλά πιο σύντομη διάρκεια σημαίνει:
       α. Περιορισμός των ρίσκων από τη θεραπεία όπως της πιθανότητας εμφάνισης τερηδόνας
       β. Μικρότερη επιβάρυνση για τον ασθενή και την οικογένειά του
Βεβαίως καλό είναι να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό σε μικρότερη ηλικία, περίπου στην ηλικία των 8 ετών, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της οδοντοφυΐας και όταν χρειάζεται, σε λίγες περιπτώσεις, να παρεμβαίνουμε προληπτικά ή και θεραπευτικά.

3. Πόσο καιρό διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;
Ο μέσος χρόνος θεραπείας είναι 18 με 24 μήνες. Σπάνια όμως σε σύνθετα περιστατικά η θεραπεία ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε 2.5 χρόνια.

4. Aν ξεκολλήσει ένα σιδεράκι κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πόσο γρήγορα πρέπει να πάω στον ορθοδοντικό;
Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται να πάμε όσο γίνεται πιο σύντομα στον Ορθοδοντικό, για να το τοποθετήσει ξανά στη θέση του. Καθυστέρηση ακόμη και λίγων ημερών μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιμήκυνση στο χρόνο θεραπείας.

5. Είμαι 26 ετών και έχω έναν κυνόδοντα που δεν έχει ανατείλει, είναι μέσα στο οστό, τι μπορώ να κάνω;
Στις περιπτώσεις δοντιών που δεν μπορούν να ανατείλουν μόνα τους (έγκλειστα) μπορούμε με ορθοδοντική θεραπεία στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων να έλξουμε το δόντι και να το “κατεβάσουμε” στη σωστή του θέση στο οδοντικό τόξο.

6. Στα 53 μου είναι πλέον πολύ αργά για να βάλω σιδεράκια;
H ορθοδοντική θεραπεία είναι εφικτή και αποτελεσματική σε οποιαδήποτε ηλικία με άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Είναι συνεχώς αυξανόμενη η προσέλευση ενηλίκων ασθενών για θεραπεία. Εφόσον το σχέδιο θεραπείας είναι επιστημονικά σχεδιασμένο, τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής στους ενήλικες είναι εξίσου σταθερά με τα παιδιά.

7. Είμαι 32 χρονών και θέλω να βάλω σιδεράκια, αλλά δε θέλω να φαίνονται.
Υπάρχουν διαφορές επιλογές για θεραπεία με αισθητικούς (αόρατους) ορθοδοντικούς μηχανισμούς:
   Α. Διαφανή brackets (σιδεράκια)
       Είναι κατασκευασμένα από ειδικά υλικά (πλαστικά ή κεραμικά) που τα καθιστούν αόρατα.
   Β. Θεραπεία με αφαιρούμενους διαφανείς νάρθηκες (invisalign, clear aligners)
     Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν η θεραπεία να γίνει με διαφανείς νάρθηκες (χωρίς σιδεράκια) οι όποιοι αφαιρούνται από τον ασθενή και έτσι δίνεται η δυνατότητα άριστης στοματικής υγιεινής.
      Είναι όμως σημαντικό να τονιστεί ότι η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες ενδείκνυται και εγγυάται σταθερό αποτέλεσμα μόνο σε πολύ συγκεκριμένα ορθοδοντικά προβλήματα.
   Γ. Γλωσσική Ορθοδοντική
Τα brackets (σιδεράκια) τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η άριστη αισθητική, ενώ τα κυρία μειονεκτήματα είναι το υψηλό κόστος, τα προβλήματα στην ομιλία και η δυσανεξία στη γλώσσα εξαιτίας της θέσης των ορθοδοντικών μηχανισμών.

8. Γιατί μερικές φορές χρειάζεται να αφαιρούμε μόνιμα δόντια για να κάνουμε Ορθοδοντική;
Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να αφαιρούνται δόντια, ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για το ίσιωμα των δοντιών και για να πετύχουμε σωστή σχέση (κούμπωμα) των πάνω με τα κάτω δόντια, ώστε το αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να είναι σταθερό. Το σχέδιο θεραπείας στοχεύει στη σταθερότητα του αποτελέσματος, καθώς δεν είναι ρεαλιστικό να φοράει ο ασθενής τα συγκρατητικά, αφού βγάλει τα σιδεράκια, για όλη του τη ζωή για να μην στραβώσουν τα δόντια του!

9. Συχνά ακούω περιπτώσεις όπου μετά τα σιδεράκια τα δόντια στραβώνουν ξανά. Γιατί;
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με λανθασμένο σχέδιο θεραπείας. Στόχος μιας θεραπείας είναι η αισθητική αλλά και η σταθερότητα του αποτελέσματος. Αν για παράδειγμα σε μια θεραπεία απλά ισιώσουμε τα δόντια αδιαφορώντας για τη σωστή σχέση (κούμπωμα) των πάνω με τα κάτω δόντια, τότε η πιθανότητα τα δόντια να ξαναστρώσουν είναι αυξημένη. Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι μετά το τέλος της θεραπείας ο ασθενής θα πρέπει για ένα χρονικό διάστημα να φοράει συγκρατητικά, καθώς τον πρώτο καιρό μετά την ορθοδοντική τα δόντια μας δεν είναι σταθερά στις καινούργιες θέσεις τους.

Με Τιμή,
Κωνσταντίνος Μ.Θ.Βώρος
ΜΟrth RCSEdin
Ειδικός Ορθοδοντικός
Ειδικευθείς στο Newcastle University,
Eκλεγμένο Μέλος στο Royal College of
Surgeons of Edinburgh, Μ. Βρετανία
Λεωφ. Βεργωτή 71, Αργοστόλι
Τηλ. 2671-300355, 6957042859

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ύπνος ή γυμναστική OΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ: οι γονείς ρωτούν… »

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency