Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
11/07/2019

Μύθοι και αλήθειες για δυσανεξία στη λακτόζη

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν όλο και περισσότερα προϊόντα με την ένδειξη «Χωρίς Λακτόζη».

Και μαζί με αυτά τα τρόφιμα, κυκλοφορούν όλο και περισσότεροι μύθοι και παραπληροφόρηση σχετικά με το τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αρκετή συνηθισμένη πάθηση, η οποία αν και δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, αφορά ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή νόσο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αντί να αγχώνεστε για την ύπαρξη ή μη λακτόζης, μπορείτε να αφήσετε τα άγχη και να διασκεδάσετε: Μπείτε στο Novibet και περάστε την ώρα σας ευχάριστα, παίζοντας το αγαπημένο σας παιχνίδι καζίνο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Για πολλούς ανθρώπους, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και ιδίως το τυρί, είναι το αγαπημένο τους τρόφιμο. Σας έχει συμβεί ποτέ να φάτε ένα κομμάτι τυρί ή να πιείτε ένα ποτήρι γάλα και να αισθανθείτε φουσκωμένος ή να έχετε κοιλιακό πόνο; Εάν η απάντησή είναι καταφατική και αποδίδετε αυτά τα συμπτώματα σε γαστρίτιδα ή ευερέθιστο έντερο, θα μπορούσατε κάνετε λάθος, καθώς είναι πιο πιθανό τα συμπτώματα να οφείλονται σε δυσανεξία στη λακτόζη.

1: Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση.

Αλήθεια: Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει αρκετό ένζυμο λακτάσης. Τα ένζυμα βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τα τρόφιμα. Τα μωρά παράγουν αυτό το ένζυμο, επειδή το γάλα είναι το μόνο φαγητό που μπορούν να καταναλώσουν. Με την πάροδο του χρόνου αρχίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε και άλλα τρόφιμα στη διατροφή μας, με τρόπο που μειώνεται η παραγωγή του ενζύμου,

2: Συνιστάται οι νέοι και οι ενήλικες να μην καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Λάθος: Παρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε γάλα για να προστατεύσουμε τα οστά μας, καθώς τα γαλακτοκομικά είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου.

3: Η δυσανεξία στη λακτόζη έχει συμπτώματα παρόμοια με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αλήθεια: Τα συμπτώματα όπως το φούσκωμα (πρήξιμο) μερικές φορές μπορεί να συνοδεύονται και από κοιλιακό άλγος και διάρροια. Υπάρχουν ακόμη ασθενείς που παρουσιάζουν και τα δύο συμπτώματα, οπότε επιδιώκεται η καλύτερη θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

4: Η εξάλειψη των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή εξαφανίζει τα συμπτώματα.

Αλήθεια: Εάν η λακτόζη δεν καταναλώνεται πλέον, δεν υπάρχουν συμπτώματα.

5: Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες ασθένειες

Λάθος: Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και είναι αδύνατο να μετατραπεί σε οποιαδήποτε άλλη νόσο. Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί μόνο δυσφορία - η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη - αλλά δεν αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο.

6: Τα παιδιά δεν υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη. 

Λάθος: Παρόλο που δεν είναι συχνό ένας ανήλικος να παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη, είναι δυνατόν. Υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται με έλλειψη αυτού του ενζύμου, οπότε δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά, ούτε καν μητρικό γάλα.

7: Από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη λακτόζη.

Αλήθεια: Ενώ όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί, τυρί cottage, κρέμα γάλακτος, κλπ.) περιέχουν λακτόζη, το γάλα έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεξάρτητα από το αν είναι αποβουτυρωμένο ή όχι.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency