Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/08/2011

Δαμιανός Βασιλάτος: Ένας πολυάσχολος νέος!

Ο Δαμιανός είναι ένας νεαρός Κεφαλονιτης δραστήριος, πολυάσχολος, ετοιμόλογος, εμφανίσιμος, αλλά και προσγειωμένος! Εμείς, τον συναντήσαμε από κοντά και μοιράστηκε μαζί μας τις αναμνήσεις του απ τα παιδικά του χρόνια στο Αργοστόλι. Μας μίλησε για τις σπουδές του στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, την ασχολία του με το χώρο του μοντελινγκ, τη δουλειά του ως Bartender στα bar/clubs στα Χανιά, την συμμετοχή του στο Mega star και το Taxi girl, την αγάπη του για την Κεφαλονιά και πολλά ακόμη!

Διαθέτει αρκετή από την λεγόμενη κεφαλονίτικη τρέλα, πολύ χιούμορ και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτόν... διαβάσετε την παρακάτω συνέντευξη που παραχώρησε στο kefalonitis magazine και μαντέψετε μόνοι σας μέσα απ τις απαντήσεις του!!!

Από ποιο μέρος της Κεφαλονιάς κατάγεσαι; Έχεις γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κεφαλονιά; Μίλησέ μας για τα παιδικά σου χρόνια στο νησί!

Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσα στην Κεφαλονιά μέχρι τα 18, όταν και έφυγα για σπουδές. Κατάγομαι από το Αργοστόλι και μεγάλωσα σε μια ήσυχη γειτονιά, στην οδό Kεφάλου. Τα παιδικά μου χρόνια στην Κεφαλονιά ήταν γεμάτα όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές! Τα περισσότερα απογεύματα τα περνούσα στο σπίτι της γιαγιάς μου της Ρόζας, στην οποία οφείλω ένα μεγάλος μέρος του χαρακτήρα μου! Ο ήλιος και το νερό ήταν κάτι που με τραβούσε από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, τόσο που πρώτα έμαθα να κολυμπώ και μετά να περπατάω! Το διάβασμα και τα μαθήματα δεν τα αγάπησα ποτέ. Το έκανα πάντα από υποxρέωση και φιλότιμο προς του γονείς μου, που μόχθησαν τόσο για να με κάνουν άριστο μαθητή. Η μητέρα μου με «έσπρωξε» στη μελέτη και τον αθλητισμό και σε συνεργασία με τη γιαγιά μου, με έβαλαν στο δρόμο των γραμμάτων. Ο πατέρας μου, πάντα αυστηρός κι επιτακτικός, με πειθάρχησε, ώστε πάντοτε να κρατάω χαρακτήρα! Κατά την παιδική μου ηλικία, πέρασα από διαφόρων ειδών σπορ, αλλά αυτό που με κέρδισε ήταν το μπάσκετ και η κολύμβηση. Γύρω στα 14, ο πατέρας μου, μου έκανε το ωραιότερο δώρο που είχα πάρει μέχρι τότε… ένα σκούτερ! Τότε ξεκίνησε η λατρεία μου για τις μηχανές. Ήθελα να μεγαλώσω γρήγορα, να ανοίξω τα φτερά μου και να κερδίσω δικά μου χρήματα. Οι καθημερινές κοπάνες και τα πειράγματα με τους κολλητούς μου στο σχολείο, οι τραβηγμένες πλάκες, όπως επίσης και οι αναρίθμητες εκδρομές στις παραλίες του νησιού τα καλοκαίρια, σε συνδυασμό με πολύ φλερτ και εφήμερες γνωριμίες, είναι στιγμές που πολλές φορές αναπολώ! Είναι τόσες πολλές και ωραίες οι στιγμές από τα παιδικά μου χρόνια, που δε μπορώ να διαλέξω μερικές. Σίγουρα όμως αναφέρθηκα σε λίγες από τις καλύτερες!

Πού βρίσκεσαι αυτό τον καιρό; Μίλησέ μας για τις σπουδές σου! Σε ποιον τομέα κινούνται; 

Τα τελευταία επτά έτη βρίσκομαι στα Χανιά, την ομορφότερη -κατά τη γνώμη μου- πόλη της Κρήτης! Έχω την τιμή να είμαι φοιτητής στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Φοιτώ στο 6ο έτος και ευελπιστώ να τελειώσω σε περίπου 6 μήνες από τώρα. Παράλληλα, εργάζομαι ως Bartender σε διάφορα bar/clubs ανά τους καιρούς και ασχολούμαι και με το χώρο του modeling.

Καταφέρνεις να συνδυάσεις ικανοποιητικά σχολή, μόντελινγκ και δουλειά ως bartender; Υπάρχουν στιγμές έντασης; 

Είναι ένας πραγματικά πολύ δύσκολος και πλέον απαιτητικός συνδυασμός, καθώς επιβάλει αρκετή επιμέλεια στο μεγάλο φόρτο μαθημάτων, αρκετές ώρες ορθοστασίας και ξενυχτιού πίσω από το μπαρ, αλλά και άθλησης. Δε μπορώ να πω ότι τα έχω συνδυάσει ικανοποιητικά όλα, μιας και θα είχα τελειώσει τη σχολή υπό άλλες συνθήκες. Είναι όμως ένας συνδυασμός που με ευχαριστεί! Σαφώς υπάρχουν πολλές εντάσεις και σε όλα τα επίπεδα των ενασχολήσεών μου, όμως προσπαθώ να τις ξεπερνάω, με το να κρατάω ισορροπίες και χαμηλούς τόνους από την πλευρά μου, όπου αυτό είναι εφικτό. Κάποιες φορές απλά δε δίνω σημασία, ή τις αντιμετωπίζω με διπλωματία.

Ανέφερέ μας κάποια χόμπι σου και κάτι με το οποίο θα ήθελες πολύ να ασχοληθείς, αλλά δεν είχες την ευκαιρία ή τον χρόνο έως σήμερα!

Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω γυμναστήριο και μακρινές βόλτες με τη μηχανή! Λατρεύω τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το μπιλιάρδο. Με αυτό που Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ, είναι οι καταδύσεις και το kιte surfing. Το θεωρώ πρόκληση και ξεχωριστή εμπειρία, αλλά απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα, κάτι το οποίο δεν το διαθέτουμε αυτόν τον καιρό.

Αν έβαζες σε μία ζυγαριά τα επαγγέλματα που αγαπάς πολύ, προς τα πού θα έγερνε περισσότερο; 

Δε μπορώ να επιλέξω κάτι τέτοιο έτσι απλά. Θεωρώ ότι το επάγγελμα το επιλέγεις με βάση τα θέλω σου, αλλά το οριοθετείς με βάση τα πρέπει σου, διότι αλλιώς είναι πολύ πιθανό να στερηθείς κάποιους άλλους τομείς της ζωής σου, όπως πχ. οικογένεια ή απολαβές. Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ με το μόντελινγκ σε υψηλότερο επίπεδο, ίσως και στο εξωτερικό, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης, όπως και τεράστιος ανταγωνισμός. Αγαπώ το επάγγελμα που σπουδάζω, μιας και συμμερίζομαι τις θυσίες των γονιών μου και τους κόπους που έκανε ο πατέρας μου για να καταξιωθεί σε μια τόσο δύσκολη αγορά εργασίας και να ανοίξει τις πόρτες διάπλατες για εμας! Οπότε είναι μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση, που υποκρύπτει κινδύνους και πολλά ρίσκα.

Αν υποθέσουμε ότι μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα, σε ποιο μέρος θα βρίσκεσαι και με τι θα ασχολείσαι; 

Αυτό απαιτεί πολύ φαντασία!!! Θα δανειστώ λίγη από τον Σπίλμπεργκ και θα πω ότι θα βρίσκομαι στην Κεφαλονιά και θα ασχολούμαι με το επάγγελμα που σπουδάζω!
Αφιερώνεις χρόνο για τον εαυτό σου και την εμφάνισή σου; Υπάρχει η άποψη ότι στις μέρες μας οι άντρες ασχολούνται ίσως και περισσότερο από ότι οι γυναίκες με τον εαυτό τους, όσον αφορά την εμφάνισή τους. 


Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι κάπως έτσι χάνεται ο ρόλος του άντρα και το σχολιάζουν αρνητικά. Ποια είναι η γνώμη σου σχετικά με αυτή την άποψη;

Λόγω του 2ου επαγγέλματός μου, αφιερώνω χρόνο στο να επιμελούμαι και να προσέχω την εμφάνισή μου αρκετά. Θεωρώ ότι ο άντρας έχει χρέος προς τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του, να περιποιείται τον εαυτό του και να προσέχει την εμφάνισή του, αλλά με μέτρο και σύνεση, ώστε να μη χάνεται η αρρενοπώτητά του! Δε συμφωνώ με αυτή την άποψη που μου παραθέσατε, αλλά δε διαφωνώ και απόλυτα. Τα ΜΜΕ και η επίδραση που έχουν σε εμάς και τους γύρω μας, επηρεάζουν πολύ τις συνήθειες κάποιων αντρών, που ίσως το παρακάνουν. Είναι όμως ένα μεμονωμένο φαινόμενο, που δεν ισχύει κατά γενική ομολογία και σε όλους τους τόπους της χώρας μας (κάτι το οποίο δε συμβαίνει στο εξωτερικό, πχ. στην Ιταλία, και την Ολλανδία). Ο υπέρμετρος καλλωπισμός, τύπου «make up» και οι ακραίες παρεμβάσεις στην εμφάνισή μας που «φωνάζουν», είναι αυτά που πια φέρνουν τον άντρα στο μήκος κύματος των μετροσέξουαλ. Αυτό που κάνει έναν άντρα «αρσενικό», είναι ο χαρακτήρας του και η αρρενωπότητά του, καθώς και ο τρόπος που κινείται και μιλάει! Αυτά δε χάνονται με το να κάνει κάποιος μια παρέμβαση στο τριχωτό του σώματός του, ή στο χρώμα από το μπλουζάκι του. Στους περισσότερους αρέσει να αρέσουν, απλά κάποιοι λίγοι ίσως το παρακάνουν. Οι καιροί αλλάζουν, όπως και οι άνθρωποι. Συνεπώς οι ιδέες του τύπου «άντρας χωρίς τρίχα, δεν είναι άντρας» ανήκουν στις απόψεις μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που οι γυναίκες επαναστάτησαν για να ανατρέψουν…

Κεφαλονιά vs Κρήτη: δύο υπέροχα νησιά τα οποία έχεις την ευκαιρία να γνωρίζεις αρκετά καλά! Αν έπρεπε να προτείνεις ένα απ τα δύο ως ιδανικότερο μέρος για διακοπές, σε ποιο θα χάριζες την ψήφο σου; 

Είναι μια πάλη τιτάνων, καθώς και τα δύο νησιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα το ένα από το άλλο σε μέγεθος, ομορφιά, μέρη, πολιτισμό, κουλτούρα, ιστορία και πολλά ακόμη… Η Κεφαλονιά έχει αδιαμφισβήτητα πιο άγρια ομορφιά και ένα κλίμα που ευδοκιμεί για χαλάρωση και οικογενειακές διακοπές, καθώς και για ερωτευμένους. Υστερεί αρκετά όμως σε διασκέδαση και νυχτερινή ζωή, κάτι που στην Κρήτη υπάρχει σε αφθονία. Δε θα σταθώ στην ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και τα δύο νησιά έχουν άπειρα παραδείγματα για τέτοιου είδους τουρισμό! Μιλώντας για διακοπές, προτείνω και τα δύο μέρη, αναλόγως την περίσταση, αλλά μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν ανήκεις στην πρώτη ομάδα που προανέφερα, τότε προτείνω ανεπιφύλακτα Κεφαλονιά! Αν θες διασκέδαση, ένταση και clubbing, προτείνω Κρήτη και κυρίως Χανιά.

Μίλησέ μας για την συμμετοχή και την εμπειρία σου στο Mega Star και το Taxi Girl! Πώς προέκυψαν; 

Ήταν και οι δύο φανταστικές εμπειρίες! Είχα γνωρίσει μια κοπέλα που είχε γνωριμίες τότε στο Mega, και μέσω αυτής συνάντησα την αρχισυντάκτρια του Mega star και με ρώτησε αν θα ήθελα να κάνω αίτηση για να παίξω σαν θαυμαστής κάποιου τραγουδιστή/τριας. Αμέσως άρπαξα την ευκαιρία και το έκανα, επιλέγοντας την Καίτη Γαρμπή που είναι από το νησί μας! Πήγα στην Αθήνα μέσα σε λίγες μέρες και τα γυρίσματα έγιναν σε ένα 24ώρο στο σπίτι μας στην Αθήνα, στο golden hall και στο κέντρο που τραγουδούσε τότε με το Σφακιανάκη η Καίτη. Αυτά που έγιναν στο μαγαζί ήταν σε πρώτο χρόνο και η καρδιά μου κόντεψε να σπάσει από αγωνία, γιατί σε ένα κατάμεστο μαγαζί ήταν οι κάμερες και τα φώτα από πάνω μου όλη την ώρα, αλλά ευτυχώς στο αποτέλεσμα δε φάνηκε τίποτα. Η Καίτη είναι πολύ προσιτή και καλή από κοντά και χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω στη μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης! Το taxi girl ήρθε σε συνέχεια της προηγούμενης γνωριμίας. Όταν η Βίκυ και το ταξί επισκέφτηκαν τα Χανιά, μου τηλεφώνησε η αρχισυντάκτρια της εκπομπής να πάω με έναν φίλο μου στο κάστινγκ για την εκπομπή και τελικά μας πήραν! Ήμουν αρκετά τυχερός, αλλά και διαβασμένος πάνω στα 20 χρόνια Mega, και κερδίσαμε! Ήταν πραγματικά κάτι υπέροχο!

Ας έρθουμε στο κομμάτι της ζωής σου που αφορά την Κεφαλονιά! Τι σου έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης «Κεφαλονιά»;

Οι Κινέζοι έχουν πει πως μια εικόνα είναι 1000 λέξεις… Εμένα στο άκουσμα της λέξης «Κεφαλονιά», μου έρχονται 1000 εικόνες, οπότε οι λέξεις που απαιτούνται για να τις περιγράψω είναι αμέτρητες! Αν κλείσω τα μάτια και πω τις πρώτες που μου έρχονται, τότε αυτές θα είναι η οικογένεια μου, οι συγγενείς μου, οι μυθικές παραλίες, οι παιδικοί μου φίλοι, το σχολείο, οι αμέτρητες βόλτες και τόσα πολλά ακόμη, που δε θα μου φτάσουν οι σελίδες του περιοδικού για να κατονομάσω!

Μας επισκέπτεσαι συχνά; Τι είναι αυτό που θα έλεγες ότι σου λείπει περισσότερο, τώρα που βρίσκεσαι μακριά απ το νησί σου; 

Τα πρώτα τρία έτη ερχόμουν αρκετά συχνά. Στη συνέχεια, λόγω απόστασης, κόστους, αλλά και πολύ περιορισμένου χρόνου ερχόμουν μόνο σε μερικές από τις γιορτές. Φέτος ήρθα μόνο στις εκλογές, αφού άρπαξα την ευκαιρία της σπαστής περιόδου από τα μαθήματα και τη δουλειά. Καλοκαίρι έχω να έρθω δυστυχώς τρία χρόνια. Όταν τελειώσω τη σχολή θα έρθω σίγουρα! Ευελπιστώ όλο το επόμενο καλοκαίρι να είμαι εκεί! Αυτό που μου λείπει περισσότερο τώρα που είμαι μακριά, είναι η οικογένειά μου!

Όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν το νησί μας. Εσύ θα επέστρεφες ποτέ μόνιμα; Θα πρότεινες στους αρμόδιους να αλλάξουν κάτι, ώστε να κρατήσουν τους νέους στον τόπο μας; 

Δυστυχώς είναι μια πικρή αλήθεια για το νησί μας. Αυτό που με τραβάει περισσότερο στο να γυρίσω πίσω, είναι η στρωμένη δουλειά, το οικείο περιβάλλον, αλλά και η εσωτερική έλξη που νιώθουμε όλοι για τον τόπο μας. Οι περισσότεροι νέοι φεύγοντας από την Κεφαλονιά για σπουδές, γνωρίζουν νέο κόσμο και αποκτούν πολλές καινούριες συνήθειες, που τις περισσότερες φορές δεν μας είναι εύκολο να τις απαρνηθούμε έτσι απλά. Η μικρή αγορά εργασίας, ο στενός κοινωνικός κύκλος και οι πολύ περιορισμένες δραστηριότητες που προσφέρει το νησί μας συγκριτικά με άλλα μεγάλα κέντρα της Ελλάδος, είναι οι σημαντικότερες αιτίες, που κατά την άποψή μου κρατούν τελικά τους νέους μακριά. Σαφώς για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση, που στην περίπτωσή μας μόνο οι αρμόδιοι μπορούν -αν πραγματικά το θέλουν- να επιλύσουν. Ας παραδειγματιστούν από άλλα μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, για την αναδιάρθρωση της πόλης μας και τη μεταφορά όλου του κέντρου στην παραλιακή οδό του Αργοστολίου. Ο πρωτογενής τομέας εργασίας έχει παραμεληθεί εντελώς, όπως και η βιοτεχνία και η βιομηχανία στην Κεφαλονιά, θέσεις που θα έφερναν τους νέους πίσω. Η φορολογική διευκόλυνση στους τομείς αυτούς κι όχι μόνο στον τουρισμό, θα έδινε πνοή στο νησί μας. Θα οδηγούσαν αρκετούς να επενδύσουν κεφάλαια στους τομείς αυτούς, μιας και η φορολογία θα ήταν αισθητά μειωμένη. Παράλληλα, ο φόρος καυσίμου είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαν να ελαττώσουν για τους χειμερινούς μήνες. Ο νέος έχει δυστυχώς χαλιναγωγηθεί στο να θέλει να γίνει δημόσιος υπάλληλος και να έχει εύκολη και σίγουρη δουλειά! Αυτό με τον καιρό θα σταματήσει και θα φέρει τους νέους σε τομείς που σήμερα οι αλλοδαποί έχουν κατακλύσει.

Ποια είναι η σχέση σου με την πολιτική; θα ασχολιόσουν ποτέ σοβαρά με τον πολιτικό χώρο, ώστε με την ασχολία σου με τα κοινά γενικότερα και με το νησί σου ειδικότερα να βοηθήσεις την Κεφαλονιά, ή προτιμάς να απέχεις εντελώς απ το χώρο αυτό; 

Επάγγελμα και πολιτική δε συμβαδίζουν απόλυτα, ειδικά στις μικρές κοινωνίες που συνήθως είναι προκατειλημμένες απέναντι στον χρωματισμό κάποιου. Από το σχολείο έχω ασχοληθεί αρκετά με τα κοινά και εν συνεχεία όσο ήμουν φοιτητής, προσπάθησα για το κοινό καλό μέσω φοιτητικής παράταξης. Θα ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική, αν τελικά γυρίσω πίσω κάποια στιγμή αργότερα κι ενώ πια θα έχω πλήρη εικόνα από τα δρώμενα του νησιού, ώστε να μπορέσω να βοηθήσω τα μέγιστα.Νομίζω ήρθε η στιγμή να πάμε σε λιγάκι πιο προσωπικό επίπεδο! Θεωρείς ότι είσαι άτομο που το διακατέχει η γνωστή «Κεφαλονίτικη τρέλα»; Έχεις χιούμορ;

Χαχα! Στις παρέες μου με αποκαλούν συχνά τρελό! Δεν ξέρω αν φταίει το κεφαλονίτικο αίμα στις φλέβες μου, αλλά θεωρώ πως η τρέλα έχει να κάνει με τη διαφορετική προσέγγιση κάποιων καταστάσεων, που σε κάποιους ακούγεται τρελό! Γενικά μου αρέσει να αντιμετωπίζω τις περισσότερες καταστάσεις με χιούμορ… Είναι και η φύση του επαγγέλματος του Bartender τέτοια, που απαιτεί χιούμορ, ενώ παράλληλα το καλλιεργεί. 

Με ποιες λέξεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου, βοηθώντας τους αναγνώστες του περιοδικού να γνωρίσουν καλύτερα τον Δαμιανό; Πες μας το μεγαλύτερό σου πλεονέκτημα και μειονέκτημα αντίστοιχα! 

Δε μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου και προτιμώ να αφήνω αυτό το κομμάτι να το ανακαλύπτουν σε «τετ α τετ» συζητήσεις, τα άτομα με τα οποία θα συναναστραφώ. Οπότε, θα πρότεινα στους αναγνώστες να προσπαθήσουν να μαντέψουν από αυτά που είπα στη συνέντευξη... Όσον αφορά πλεονέκτημα και μειονέκτημα θα απαντήσω, το να βρίσκω άμεσα εφικτές λύσεις σε προβλήματα με υπαρκτούς πόρους, και το ότι δεν μπορώ να κρατήσω κακία σε κανέναν αντίστοιχα.

Μας είπες ότι ασχολείσαι και ως bartender τα τελευταία χρόνια, τα βράδια, στα μαγαζιά των Χανίων! Σίγουρα σου έχουν τύχει διάφορα ευτράπελα που θα θυμάσαι με γέλιο, με συγκίνηση ή λύπη αντίστοιχα. Θα ήθελες να μας αναφέρεις χαρακτηριστικά κάποιο από αυτά; 

Έχω τόσα στο μυαλό μου που με έκαναν να γελάσω με την ψυχή μου, ώστε θα αδικήσω πολλά, διηγούμενος ένα μόνο. Ένα από τα πιο αστεία σκηνικά, ήταν όταν δύο τουρίστριες (η μια παχουλή και η άλλη αρκετά εμφανίσιμη), σε ένα καλοκαιρινό club που δούλευα, ανέβηκαν στη μπάρα να χορέψουν. Ο χορός τους θύμιζε κάτι μεταξύ Mj (σε άθλια έκδοση) και ζεμπέκικο (από το μεθύσι τους). Τότε στραβοπάτησε η «γεματούλα» και γλίστρησε… Στην προσπάθειά της να μην πέσει, έκανε την ήδη ωραία και αναμενόμενη πτώση της άκρως θεαματική! Ήταν σα να το βλέπεις σε αργή κίνηση! Αφού «ξήλωσε» το μισό μπαρ πέφτοντας, άρπαξε το φουστανάκι της φίλης της κι έπεσε ανάσκελα πάνω στα μπουκάλια, κατρακυλώντας στο πάτωμα… Εκείνη τη στιγμή, η άλλη καθόταν ημίγυμνη πάνω στο μπαρ, φωνάζοντας για το φουστάνι της! Ήταν άκρως γελοία στιγμή. Δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω, ή να βοηθήσω…


Ως bartender ποια η σχέση σου με τους συναδέλφους, τον εργοδότη και τους πελάτες του εκάστοτε μαγαζιού; Κρατάς εύκολα ισορροπίες; Πώς αντιδράς όταν σε φλερτάρουν επίμονα ενώ εργάζεσαι; Σε έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση κάποια απαιτητική πελάτισσα; 

Οι σχέσεις μεταξύ προσωπικού-πελατών, αλλά και προσωπικού-εργοδότη διαφέρουν από μαγαζί σε μαγαζί. Συνήθως παρατηρείται ανυπαρξία ίσης δικαιοσύνης από τους εργοδότες σε μικρά και μεγάλα παραπτώματα μεταξύ των συναδέλφων σου και ισχύει ένας άτυπος νόμος του παλιού, που θυμίζει στρατό. Προσπαθώ πάντα να είμαι όσο πιο επαγγελματίας γίνεται, να κρατάω ισορροπίες και να μη δίνω δικαιώματα, κάνοντας αρκετές υποχωρήσεις κάποιες φορές. Αληθινές φιλίες στη νύχτα δύσκολα κτίζονται, ειδικά όταν μιλάει το ποτό... Έχω κάνει όμως αρκετά καλή παρέα με πολλούς συνάδελφούς μου όλον αυτό τον καιρό που εργάζομαι σε νυχτερινά μαγαζιά. Όταν με φλερτάρουν επίμονα εν ώρα εργασίας, προσπαθώ να είμαι τυπικός και να μην αφήνω πολλά «πατήματα» στο να συνεχίσει σε βάθος η συζήτηση, είτε το γυρνάω στο φιλικό. Σε δύσκολη θέση με έχει φέρει μια πελάτισσα, που μιλούσε άσχημα για μένα σε όλες τις άλλες που ερχόντουσαν στο μπαρ και δεν τις άφηνε να καθίσουν εκεί, ενώ παράλληλα με φώναζε συνέχεια χωρίς λόγο, δήθεν να την εξυπηρετώ. Εμένα δε μου άρεσε, αλλά της γνώρισα τον κολλητό μου, οπότε τέλος καλό όλα καλά!

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο του μόντελινγκ; Πόσο καιρό ασχολείσαι επαγγελματικά;

Όλα ξεκίνησαν στο 2ο έτος φοίτησης στη σχολή μου, το καλοκαίρι, όταν πήγα για δουλειά σε μια μεγάλη διαφημιστική εταιρεία στα Χανιά, ως επόπτης σε προγράμματα προμόσιον. Είχαν τμήμα modeling και διαφημίσεων, αλλά και μια παγκρήτια φυλλάδα που είχε μια στήλη με νέα πρόσωπα. Με ρώτησαν αν ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με αυτό και δέχτηκα.
Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα και συνεργασίες; Θα ήθελες να μας αναφέρεις κάποια σημαντική συμμετοχή σε διαγωνισμό ή τυχόν διακρίσεις που έχεις αποσπάσει; 
Έκανα αρκετές διαφημίσεις και φωτογραφίσεις για αυτούς και για τοπικά περιοδικά και κανάλια των Χανίων, ενώ εν συνεχεία με είδε ένα πρακτορείο από το Ηράκλειο και με πήρε σε αρκετές επιδείξεις μόδας τα τελευταία 3 χρόνια σε Χανιά, Ηράκλειο, Σητεία και Αγ. Νικόλα. Από τις σημαντικότερες συνεργασίες μου είναι αυτή με τα καταστήματα Vardas για τα κουστούμια, με την Tommy Hilfiger στο Ηράκλειο, όπως επίσης και για ένα άλλο μεγάλο μαγαζί στο Ηράκλειο. Συμμετείχα στον Παγκόσμιο διαγωνισμό για την επιλογή 100 και στη συνέχεια 20 ατόμων από την Benetton για την καλοκαιρινή-φθινοπωρινή καμπάνια της. Επιλέχθηκα στους πρώτους 100 και στη συνέχεια βγήκα 24ος. Αυτό έγινε μέσω παγκόσμιας ψηφοφορίας από το ίντερνετ και συμμετείχαν 170.000 άτομα, ενώ είχα μαζέψει περισσότερους από 12.000 ψήφους!

Ποια ήταν η πρώτη σου δημόσια εμφάνιση ως επαγγελματίας μοντέλο; Τι σε μάγεψε από όλη τη διαδικασία; Εμείς, γνωρίζοντας από κοντά τον Δαμιανό, θα σε χαρακτηρίζαμε πολύ προσγειωμένο! Πιστεύεις όμως ότι πέρασες κάποια στιγμή απ' την φάση να την «ψωνίσεις»; 

Ήταν το καλοκαίρι του 2008 στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μια επίδειξη μόδας στο κέντρο, στην Κοραή. Συμμετείχαν γνωστά μοντέλα, όπως η Έλενα Ασλάνη, η Νεσχάν και αρκετοί άλλοι. Η λαμπρότητα της στιγμής που πατάς το πόδι σου για να κάνεις μερικά βήματα και το «βάρος» από τα βλέμματα όλων αυτών που σε κοιτάνε, είναι αυτό που με μάγεψε! Η αίσθηση είναι σαν αυτή που νιώθεις όταν δίνεις το πρώτο σου φιλί! Δεν ξέρεις αν αρέσει, ενώ κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να το κάνεις καλά! Όλοι έχουμε ένα «ψώνιο» μέσα μας, άλλοι μικρότερο και άλλοι μεγαλύτερο… Εγώ προσπαθούσα πάντα να είμαι προσγειωμένος.Ο κόσμος του μόντελινγκ είναι λαμπερός… αλλά και δύσκολος ταυτόχρονα!Για να επιτύχεις ως μοντέλο, χρειάζεται έμφυτη τάση, πολλή δουλειά, δημόσιες σχέσεις, θυσίες, ή συνδυασμός των παραπάνω; Ποια άλλα προσόντα πιστεύεις ότι πρέπει να διαθέτει κάποιος, ώστε να γίνει πετυχημένο μοντέλο στην Ελλάδα και ποια για να κάνει διεθνή καριέρα;

Σαφώς και χρειάζεται όλα όσα προαναφέρατε, όπως επίσης και πολύ υπομονή, επιμονή και διπλωματία. Στην Ελλάδα, η αγορά εργασίας των μοντέλων είναι πολύ περιορισμένη, μιας και οι οίκοι μόδας είναι εγχώριοι και απευθύνονται κυρίως σε Έλληνες. Ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος και σκληρός και χρειάζονται πολλές υποχωρήσεις για να κάνεις κάτι καλό. Γενικά, ισχύει η άποψη ότι για να ανέβεις, πρέπει πρώτα να «πέσεις». Στο εξωτερικό ο ανταγωνισμός είναι μεν τεράστιος, αλλά δεν υπερτερεί μόνο η πλάγια οδός, όπως στην Ελλάδα. Αυτό που μετράει είναι να είσαι σε ένα καλό πρακτορείο ή να σε μανατζάρει κάποιος που έχει καλές γνωριμίες και να έχεις καλό υλικό φωτογραφιών, ώστε να μπορείς να πλασάρεις τη δουλειά σου κατάλληλα. Δυστυχώς, ο χώρος στην Ελλάδα είναι πολύ βρώμικος και κινείται αποκλειστικά από περίεργα νήματα, κάτι το οποίο δε συμβαίνει κατά κόρων στο εξωτερικό.Είναι ένα επάγγελμα που αποφέρει ικανοποιητικά έσοδα, όσο κάποιος είναι νέος κι εμφανίσιμος! Ίσως όμως κάποιες φορές δεν είναι αυτό από μόνο του αρκετό… λέγεται ότι αν δεν είσαι στο «κύκλωμα», δεν προχωράς στον χώρο. Κάποιοι χάνουν την αξιοπρέπειά τους, με σκοπό να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα, που είναι μεγάλο κίνητρο για πολλούς! Εσύ τι θα ήσουν διατεθειμένος να θυσιάσεις, ώστε να βρεθείς στο χώρο της δημοσιότητας;Η δίψα για δόξα και αναγνωρισιμότητα σε χρόνο μηδέν τυφλώνει πολλούς και παρασύρει ακόμη περισσότερους! Μου είναι παντελώς αδύνατο να κάνω οτιδήποτε μπορεί να θίξει την αξιοπρέπεια και την υπόληψή μου, αρχές που μου εμφύτευσε η οικογένεια μου! Έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι ανοικτός στις προκλήσεις και να στοχεύω ψηλά, όπως και να «κόβω» ό,τι με «κόβει». Θα θυσίαζα το χρόνο μου και αρκετές από τις συνήθειές μου, αλλά ποτέ την αξιοπρέπειά μου! Γι' αυτό προς το παρόν δεν έχω επιδιώξει κάτι μεγαλύτερο σε εγχώριο βαθμό. Επίσης, ο χρόνος που καταναλώνω για το πτυχίο μου και η αδυναμία μου λόγω της σχολής να είμαι στην Αθήνα μόνιμα, δεν με έχει αφήσει να ανταπεξέλθω στις αυξημένες απαιτήσεις, όπως είναι η έντονη γυμναστική και το κυνήγι των δουλειών. 

Τι θα συμβούλευες νεαρά άτομα που σκέφτονται να ασχοληθούν με το χώρο, βάσει της δικής σου εμπειρίας; 

Θα ήθελα να τους πω την πιο σοφή παροιμία: «Με επιμονή και υπομονή, τα πάντα καταφέρνεις» όπως και «να κρατάνε πάντα μικρό καλάθι», να είναι προσγειωμένοι και να μην απογοητεύονται εύκολα. 

Ποια η γνώμη σου για το διαδίκτυο ως μέσο επικοινωνίας; Σε έχει βοηθήσει προσωπικά σε κάποια από τις συνεργασίες σου; Γνωρίζεις για την παρουσία των ιστοσελίδων kefalonitis.com και mykefalonia.com στο χώρο; Ασχολείσαι με το Facebook;

Από μικρός είχα τρέλα με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Είναι το ταχύτερο και φθηνότερο μέσο επικοινωνίας που υπάρχει. Θεωρώ ότι με σωστή χρήση μπορεί να επιτελέσει καλύτερα τους σκοπούς του από όλα τα υπόλοιπα, ως μέσο επικοινωνίας. Προσωπικά, με έχει βοηθήσει αρκετά σε πολλούς τομείς της ζωής μου. Σαφώς και γνώριζα για τους ιστότοπους του περιοδικού. Τους επισκέπτομαι συχνά, ανατρέχω σε άρθρα και ενημερώνομαι για τον τόπο μου τώρα που είμαι μακριά! Έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά, συγχαρητήρια! Με το Facebook ασχολούμαι τα τελευταία 5 χρόνια, σχεδόν από τότε που ήταν κλειστό για χρήστες πανεπιστημίων. 

Στο σημείο αυτό να σε ευχαριστήσουμε Δαμιανέ και κλείνοντας, αφού σου ευχηθούμε καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σου, τις σπουδές σου και καλή επιτυχία στον χώρο που εσύ θα επιλέξεις τελικά να ακολουθήσεις, να σου δώσουμε τη σκυτάλη, ώστε να πεις κάτι τελευταίο που θα ήθελες στους αναγνώστες του περιοδικού μας! 

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Με τη σειρά μου εύχομαι να είστε πάντα εδώ, να περιμένουμε με αγωνία να σας διαβάσουμε και να γεμίζετε με ευχάριστες ώρες τις μέρες μας! Θέλω να ευχαριστήσω πολύ το περιοδικό σας, που με τιμά με το να φιλοξενεί τη συνέντευξή μου στις σελίδες του! Είναι για μένα μια ιδιαίτερη και όμορφη στιγμή το να μπορώ να «μιλήσω» στους τόσους χιλιάδες αναγνώστες σας, από τον τόπο που έχω μέσα στην καρδιά μου!Για τους αναγνώστες, θέλω να τονίσω να διατηρούν όσο περισσότερο γίνεται το κεφαλονίτικο ταπεραμέντο και την σπιρτάδα, όπου κι αν βρίσκονται!Η Κεφαλονιά μας είναι από τα ομορφότερα και από τα πιο ιδιαίτερα νησιά που υπάρχουν! Ο Λαός της ξεχωριστός, δημιουργικός και ατίθασος, έχει αποδείξει από την αρχαιότητα το δυναμισμό, την περηφάνια και την πολυμηχανία του. Είναι κρίμα κι εμείς οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι να μη δώσουμε έμφαση στο να την φέρουμε στα πρότυπα που της αξίζει, επενδύοντας κυρίως χρόνο και διάθεση στον τόπο αυτό. Για να εκτιμήσεις κάτι πραγματικά, πρέπει να το χάσεις. Ας μην αφήσουμε λοιπόν ποτέ κάτι τόσο όμορφο να πάει χαμένο!

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Αναστασία Κανάκη.

 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency