Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
02/03/2010

Γεράσιμος Τσουρούφλης: η ίδρυση και τα δύσκολα πρώτα χρόνια του Συλλόγου επαγγελματιών Κεφαλληνίας

Oι εμπορικοί σύλλογοι σήμερα έχουν το ρόλο να ενημερώνουν τα μέλη τους για προγράμματα, επιδοτήσεις, αλλά και να τα επιμορφώνουν, παρέχοντάς τους τα εφόδια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Όταν όμως δημιουργήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια, είχαν μια εντελώς διαφορετική διάσταση, κυρίως αυτή της εκπροσώπησης και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των μελών τους προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κ. Γεράσιμος Τσουρούφλης, πρώην πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών, μας μίλησε για τα προβλήματα της εποχής εκείνης, όταν μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές μετά από πολέμους και σεισμούς, η Κεφαλονιά κατάφερε να ανακάμψει και να ευημερήσει. Επίσης, έχοντας στα χέρια του αντίγραφο από την πράξη δημιουργίας και το πρώτο καταστατικό πριν από περίπου 80 χρόνια του «συνδέσμου καταστηματαρχών υποδηματοποιών Κεφαλληνίας», μας δίνει αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Μιλήστε μας για την ενασχόλησή σας με το σύλλογο επαγγελματιών. Πότε και πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με τα κοινά του συλλόγου;

Εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια σε συνεργασία με το Γιώργο Παγουλάτο είχαμε διοργανώσει την «Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κεφαλονιάς και Ιθάκης», που λειτουργούσε ως δευτεροβάθμιο όργανο. Η Ομοσπονδία έστελνε στη συνέχεια έναν αντιπρόσωπο στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, που ήμουν εγώ. Αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ με τα θέματα αυτά ήταν η αγάπη και η ανάγκη για στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έρχονταν αντιμέτωπες με σωρεία προβλημάτων, τα οποία χρίζουν άμεσης επίλυσης.

Τι προβλήματα υπήρχαν τότε και πως τα αντιμετωπίσατε;

Σχεδόν τα ίδια με τα οποία έρχονται και σήμερα αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα φορολογικά, το ενοικιοστάσιο, η δανειοδότηση, το ασφαλιστικό κ.α. Τότε όμως εισακουόμασταν πολύ περισσότερο, γιατί ήμασταν μαχητικοί. Τώρα οι έμποροι έχουν αγανακτήσει από την αδιαφορία της Πολιτείας.


Υπάρχει κάτι που θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να είχατε κάνει τότε και το οποίο δεν έγινε;

Πολλά είναι τα ζητήματα που θα θέλαμε να είχαν δρομολογηθεί, αλλά δυστυχώς δεν έγινε κάτι, παρά το γεγονός ότι τα διεκδικούσαμε. Όπως και σήμερα όμως, η Πολιτεία αδιαφορεί, γιατί εκτός από το επίσημο Κράτος υπάρχει το παρακράτος της διαπλοκής και της διαφθοράς. Η Δημόσια Διοίκηση δε λειτουργεί και πλέον εξυπηρετούνται μόνο συμφέροντα.
Η Κεφαλονιά πέρασε από πολέμους και σεισμούς. Κι όμως κατάφερε τα ανακάμψει και στον εμπορικό τομέα και να σταθεί οικονομικά. Πείτε μας μερικά πράγματα γι' αυτή την περίοδο.
Εκείνη η εποχή ήταν εντελώς διαφορετική από το σήμερα. Ο κόσμος τότε ζούσε πιο αγαπημένα, ενώ σήμερα είναι ζούγκλα. Το τοπικό εμπόριο στηρίζονταν, σε αντίθεση με σήμερα. Η Παγκοσμιοποίηση έχει πλέον επιφέρει πολύ κακά και ο κόσμος έχει πλέον εκφυλιστεί. Η Κίνα για παράδειγμα έχει εισχωρήσει παντού και αυτό έχει επιφέρει ζημιά.

Στα χέρια σας βρίσκεται το έγγραφο της ίδρυσης και το καταστατικό του «συνδέσμου καταστηματαρχών υποδηματοποιών Κεφαλληνίας», αρκετά χρόνια πριν. Πως λήφθηκε η απόφαση και ποιος ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε;

Καταρχήν ο σύνδεσμος αυτός αποτελεί έναν πρόδρομο του σημερινού εμπορικού συλλόγου. Ιδρύθηκε το 1929, ως μια προσπάθεια μέσα σε μια δύσκολη περίοδο να υπάρξει όργανο εκπροσώπησης, διεκδικήσεων, αλλά και αλληλοβοηθείας των μελών του. Οι έμποροι τότε δούλευαν με αυταπάρνηση και είχαν ανάγκη ιδιαίτερης στήριξης...

Ποιος ο αρχικός του ρόλος και τι πληροφορίες έχουμε για αυτά τα πρώτα χρόνια;

Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό ίδρυσής του, ο σκοπός του είναι «...η μελέτη, προστασία και προαγωγή των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του, η ηθική και πνευματική τους ανάπτυξη, η επιδίωξη της ίδρυσης εν καιρώ αλληλοβοηθητικού ταμείου περιθάλψεως και η υποστήριξη των μελών του...». Επίσης, στους στόχους αναφέρεται και η συνεργασία με άλλα σωματεία, ενώ προβλέπονται και η έκδοση εφημερίδας, αλλά και διαλέξεις και χοροεσπερίδες.

Στο καταστατικό επίσης καθορίζονται λεπτομερώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών, οι συνδρομές, οι τρόποι ενισχύσεων απόρων μελών, καθώς φυσικά και οι διαδικασίες επιλογής εκπροσώπων τους.

Οι ιδρυτές του ήταν οι: Γ. Καλούρης, Α. Δεμπόνος, Σ. Ταραζής, Γ. Παπαδάτος, Μ. Βουτσινάς, ενώ το πρώτο διοικητικό συμβούλιο απαρτιζόταν από τους:

Αλέξανδρος Αρβανιτάκης - Πρόεδρος

Σωτήριος Δαμίκολας - Αντιπρόεδρος

Γεώργιος Παπαδάτος - Γραμματέας

Γεράσιμος Καλούρης - Ταμίας 

Παναγής Βλάχος - Σύμβουλος

Δημήτριος Γασπαράτος - Σύμβουλος

Σπυρίδων Ταραζής - Σύμβουλος

Σήμερα, οι περισσότεροι έμποροι παραπονούνται για ύφεση. Ποια η άποψή σας; Έχοντας περάσει πιο δύσκολες μέρες, πως πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κρίση;

Δυστυχώς, το μέλλον των εμπόρων δεν το βλέπω ευοίωνο, γιατί η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στα άμεσα προβλήματα του κλάδου. Η γραφειοκρατία έχει πνίξει τα πάντα και διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο από ποτέ. Κάποτε, σε μια συνάντηση με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία του τότε Υπουργού Εμπορίου κ. Παναγιωτόπουλου, μου είχε πει: «κ. Πρόεδρε, μια χώρα που υπάρχει πολύς πλούτος και πολύ φτώχεια ταυτόχρονα έχει κατάρα. Σε μια χώρα που η μικρομεσαία επιχείρηση απασχολεί το 65% του εργατικού δυναμικού, είναι χαρά Θεού». Τώρα είμαι πρόεδρος στην περιοχή Λάσσης και παλεύουμε 20 χρόνια για την ένταξη. Ορισμένοι δηλαδή, σαμποτάρουν μια δυνατότητα ανάπτυξης. Μόλις προχθές ενημερωθήκαμε πως με υπογραφή του κ. Σουφλιά εντάσσονται με γρήγορο ρυθμό στο Σχέδιο και όλα τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται. Με μια τέτοια κατάληξη θα υπάρξει σίγουρα μεγάλη ανάπτυξη σε αυτήν.

Κάτι που θα θέλατε να ακουστεί μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

Ελάχιστοι έμποροι πλέον δουλεύουν με αυταπάρνηση. Η Ομοσπονδία αδράνησε σήμερα, ενώ παλιά ήταν μάχιμη. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που έχει επιφέρει πολλά κακά. Οι έμποροι πρέπει να φωνάξουν, να δραστηριοποιηθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να μη ζουν μόνο για την καρέκλα. Επίσης, να βάλουν μυαλό οι γραφειοκράτες και όλοι όσοι σαμποτάρουν την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Γιατί και τα μυαλά υπάρχουν και οι υποδομές.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency