Πανηγύρι της Υπαπαντής στα Ζόλα της Κεφαλονιάς
Πανηγύρι της Υπαπαντής στα Ζόλα της Κεφαλονιάς
Πανηγύρι της Υπαπαντής στα Ζόλα της Κεφαλονιάς
Πανηγύρι της Υπαπαντής στα Ζόλα της Κεφαλονιάς
3 Φεβρουαρίου 2022

Πανηγύρι της Υπαπαντής στα Ζόλα της Κεφαλονιάς

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Συννεφιασμένη η φετινή μέρα της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου και κουρτίνες νερού στον ορίζοντα προμηνούσαν πως το νερό όλο και κοντεύει στη Θηνιά. Αλλά, από ότι κατάλαβα, το νερό θα ήταν –βριτσιλερό- , δηλαδή, δεν θα είχε ιδιαίτερη ορμή.

Έφτασα στα Ζόλα, μπήκα στο ναό της Κυράς της Υπαπαντής, λίγος κόσμος μέσα, αλλά η ψαλτική που ακουγόταν σε αποζημίωνε με το κατανυχτικό ύφος που είχαν όλα αυτά τα εορταστικά μελωδικά ποικίλματα, που η ομάδα των ιεροψαλτών εναρμόνια έψαλλε.

Δυο ιερείς, ο π. Ανδρέας Σβορώνος και ο π. Αντώνιος Καγγελάρης, καθώς και οι δυο διάκονοι της μητροπόλεως , ο Βασίλειος Φλαμιάτος και ο Γεώργιος Σταθούλης συλλειτουργούσαν κατά την τάξη, όπως τους όριζε το ορθόδοξο τυπικό.

Ο Σεβασμιότατος κος Δημήτριος, έλειπε, είχε αρχιερατεύσει στον εσπερινό… Στον ένα καλανάρχο ήταν οι πέντε ψαλτάδες, με πρώτον τον Μενέλαο Σωτηρόπουλο και δεξιά κι αριστερά του οι : Μάκης (Παπάς) Παπαναστασάτος, Μάριος Κρούσος, Γιώργος Μαυρογιάννης και Σπύρος Μποφιλάτος. Όλοι τους μια ομάδα, συμπαγής φωνητικά, μετρημένη και στερεά στην εκτέλεση των ψαλμών, μα πάνω από όλα, σου μετέδιδαν στο αυτί μια γλυκύτητα ήχου, χωρίς φωναξίες και κορώνες περιττές και εντυπωσιακές.

Πριν από τη Δοξολογία ακούστηκαν ψαλτικά, εν χορώ, με γαληνεμένη ακουστική τα Θεοτόκια της Κυράς της Υπαπαντής. Όπως όμως ακούστηκε το «Θεοτόκε, ἡ ἐλπίς πάντων τῶν Χριστιανῶν, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τούς ἐλπίζοντας είς Σέ». «Ακατάληπτόν έστι το τελούμενον εν σοι και αγγέλοις και βροτοίς, Μητροπάρθενε Αγνή», παίρνουν τις καντινέλλες οι Επίτροποι και αρχίζουν να κουνούν τους πολυελαίους πάνω στον ψαλτικό ρυθμό, δίνοντας ενέργεια στις ματιές των πιστών και στη στιγμή της παρακλητικής ποίησης του ύμνου προς την Παναγία. Βλέπεις τούτο το «έθιμο», ενεργειακό στην τέλεσή του, συνδυάζει την κίνηση με το άκουσμα, τόσο όμορφα, που σε παρασέρνει να σκεφτείς, ότι η ζωή είναι στιγμές, και αξίζει να τις ζεις με ολότητα και συνείδηση.

Το κούνημα των πολυελαίων μέσα στην ιδιαίτερη λειτουργία ή τη Θεία Τελετή, πέρα από το «αναπέταμα» της ματιάς στην ουρανία του ναού, αναμοχλεύει τη θεία ενέργεια των ήχων, που όλο και υψώνονται στον «ουράνιο» χώρο του ναού. Λίγα λεπτά πριν την Δοξολογία, ο Μάκης ο Ξένος με ορμή ανέβηκε τα σκαλιά του καθιστού καμπαναριού του ναού, και τρέλανε με δυνατά χτυπήματα τα γλωσσίδια από τις καμπάνες, διαλαλώντας την πανήγυρη στους ανθρώπους της περιοχής, σ’ όλη τη Θηνιά. Η ψαλτική παρέα δεν έχασε καθόλου το ρυθμό της,. διατήρησε επάξια την ευχάριστη και δομημένη στην εκτέλεση ερμηνείας των ύμνων, με κορύφωση τον ύμνο «Πνεύμα Άγιον..» για να μπουν όλοι μετά από αυτόν στην Θεία Λειτουργία. Όλα κύλησα όμορφα, τακτοποιημένα με πρώτον τον επίτροπο του ναού και πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζόλων, τον Γιώργο Αποστόλη Απέργη, που το μάτι του όλο και κοιτούσε, μήπως κάπου χρειάζονται βοήθεια. Βλέπετε… Πρόεδρος Πλανητάρχης είναι αυτός! Έστεκε όρθιος μαζί με τον Παναγή Βανδώρο… Η εκκλησία ήταν καταστολισμένη με υπέροχα ξωτικά λουλούδια, αλλά και με βιολέτες της εποχής, τα μανουσάκια, δεν έλειπαν τα δαφνόκλαρα και στο τέμπλο, η εικόνα της Υπαπαντής ήταν στολισμένη με άνθη ασπριδερά και κοκκινωπά γαρύφαλλα. Όπως τακτοποιημένη ήταν, με το φως να αχνοφέγγει πάνω της, φάνταζε μέσα σε φως ιλαρών, και πως, οι θείες μορφές του προφήτη Συμεών και της Παναγιάς κινούντο ευχαριστημένες για την όμορφη τελετή που τούς γινόταν…». Εστίασα τη ματιά μου και τα αυτιά μου στους ψάλτες, καθώς το «Χερουβικόν» κύλησε με μια απαλότητα, γεμάτη κρεσέντα, τα οποία όταν έφταναν στην κατάληξή τους, ισορροπούσαν χωρίς φωνητικές ουρές και αστάθειες. Το μπάσο, στερέωνε το όλο φωνητικό πλαίσιο, ως κόρδα αμφίρροπη, κι έτσι το φωνητικό σύνολο συγκρατείτο ενωμένο και εναρμόνιο, δίδοντας μας, κατά τη γνώμη μου, μια από τις καλύτερες ερμηνευτικές Θείες Λειτουργίες, που έχω ακούσει έως σήμερα.

Το κλειδί της επιτυχίας τους ως ψαλτικό σύνολο ήταν η πληρότητα των φωνών τους, το ύφος της πίστης, τα δομημένα ανοίγματα των φωνητικών δυνατοτήτων τους, και το κοίταγμα στον Χοράρχη, Μενέλαο Σωτηρόπουλο, που με τον τρόπο του, τους οδηγούσε θαυμάσια.

Το Αποστολικό Ανάγνωσμα, έγινε από τον βασικό ψάλτη του ναού, τον Σπύρο Μποφιλάτο, που παρόλο που δεν κατέβηκε από τον καλανάρχο, να το πει μπροστά στην ωραία Πύλη, με καθαρή ανάγνωση και μελωδικές δικές του καταλήξεις επί των φράσεων, απέδωσε το κείμενο σωστά, που λίγοι γνωρίζουν την θεολογική του αξία. Άρτοι και φωταψίες, λουλούδια και καντινέλλες, πολυέλαιοι και κεριά, όλα στην επίβλεψη του επιτρόπου Γεράσιμου Νικ. Απέργη Μεταξά, που μεριμνούσε την κάθε στιγμή για το καλύτερο.

Χάρηκα το πανηγύρι στα Ζόλα, παρόλο που ο κόσμος δεν ήταν πολύς, λόγω της έξαρσης της Πανδημίας. Το βασικό όμως ήταν, πως, όσοι είμαστε εκεί ,διατηρούσαμε τα μέτρα ασφαλείας και σε κανέναν δεν έλειψε η μάσκα και το αντισηπτικό που είχαν φέρει οι Επίτροποι του ναού. Χάρηκα που είδα τους συγγενείς Απεργαίους, μικροί και μεγάλοι, που παρ’ όλες τις εργασίες τους, έδωσαν το παρόν τους στην εκκλησία της Παναγίας μας, της Αζολιωτοπούλας, της Παναγίας των Απεργαίωνε. Ο εφημέριος του ναού, π. Ανδρέας Σβορώνος, μνημόνευσε όλους τους θανόντες της ενορίας και ευχαρίστησες όλους όσοι βοήθησαν, αλλά και αυτούς που ζουν στον Εξωτερικό. Μας έλειψε ο θεολογικός λόγος της μεγάλης εορτής, γιατί σ’ αυτές τις εορτές ο λόγος δεν είναι μόνο επικοινωνία ,αλλά και πνευματική προσφορά, για αναζήτηση και αναθεώρηση των πράξεών μας. Η Χριστίνα Γασπαράτου – Τζάκη, η Βάσω Ξένου- Γασπαράτου και η Λουΐζα Γασποαράτου είχαν φροντίσει για τα γλυκίσματα και τον καφέ, που αν και δόθηκαν στο χέρι, για την ασφάλεια της υγείας, ήταν όλα εκλεκτά και προσεγμένα στο τρατάρισμά τους.

Έπιασε η βροχή, μόλις τελείωσε και το κέρασμα και, βγαίνοντας στην πόρτα για να κατεβώ το μονοπάτι της μπασιάς, μονολόγησα ψιθυριστά «Κυρά μου Υπαπαντή, άμα δεν έχεις το νερό, το δανείζεσαι». Με ερωτάει κι ο βοσκός… που με άκουσε, «Μωρέ κουρλέ τι μονολογείς; Άκου τι μονολογώ του λέω… του χρόνου η Υπαπαντή να είναι καλοκαιρινή, για να βρέχει τον Μάρτιο. Τού είπα την κεφαλονίτικη παροιμία … «Καλοκαιριά τση Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας», κάτι που θέλει να πει πως, ο Μάρτης θα είναι βροχερός και κρύος.

Χρόνια Πολλά και καλά σε όλους μας και πρώτα στους Αζολιάτες μου.

RETRO

Αργοστόλι το παλιό λιμάνι

Το παλιό λιμάνι. Μία όμορφη παλιά φωτογραφία, το τελωνείο. Εδώ ακριβώς έγινε το σημερινό Λιμε…

Το φανάρι των Αγίων Θεοδώρων 1830

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ. Το φανάρι των Αγίων Θεοδώρων 1830 το αρχικό!! Πηγή: facebook page Κομπόγιο…

Aργοστόλι γύρω στα τέλη του 1960

Πηγή: Facebook page Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης Ανάρτηση από τον Δημήτρη Σ…

1912 το Βαθύ Ιθάκης

1912 το Βαθύ Ιθάκης Fred Boissonnas ,αρχείο Ville de Genève. Μια θαυμάσια φωτογραφία με απίθα…

Φισκάρδο 1903 Boissonass

Φισκάρδο 1903 Boissonass. Η γυάλινη πλάκα βρίσκεται στο φωτογραφικό μουσείο Θεσσαλονίκης …

Κεφαλονιά 1941 – Γερμανική περίπολος στο λιμάνι

Πηγή: Faceboo page – Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Νέλλη Ανδρικοπούλου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις εορτασμού στα Φωκάτα προς τιμήν των Ελλήνων αγωνιστών που συμμετείχαν στην μάχη στο Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας
30 Ιουνίου 2022

Εκδηλώσεις εορτασμού στα Φωκάτα προς τιμήν των Ελλήνων αγωνιστών που συμμετείχαν στην μάχη στο Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας

Σας καλούμε προσκληση για τους εορτασμούς που θα γίνουν στον αύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Φω…
Επιτυχής ολοκλήρωση δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο
30 Ιουνίου 2022

Επιτυχής ολοκλήρωση δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ημέρα δράσης «streetwork» του Κέντρου Κοινότητας Σάμης, στην περιοχή το…
Εξαιρετική η έκθεση Παιδικής και Εφηβικής Τέχνης από το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα» 
29 Ιουνίου 2022

Εξαιρετική η έκθεση Παιδικής και Εφηβικής Τέχνης από το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα» 

Εντυπωσιακή η Έκθεση παιδικής και Εφηβικής Τέχνης από το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα»  της Μαρ…
Πρόσκληση κέντρου Κοινότητας Δήμου Σάμης σε ημέρα δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο
27 Ιουνίου 2022

Πρόσκληση κέντρου Κοινότητας Δήμου Σάμης σε ημέρα δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο

Αύριο Τρίτη 28.06.2022 και ώρα 10.30 π.μ., το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Σάμης, θα βρίσκεται στ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!
25 Μαΐου 2022

Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!

Αν ψάχνετε για τις πιο ωραίες γλυκές γεύσεις στο Αργοστόλι, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design