Skip to main content
Σαν σήμερα: Τα «Παράλληλα επίκαιρα Χριστουγέννων» ποιήματα του Μικέλη Άβλιχου
Σαν σήμερα: Τα «Παράλληλα επίκαιρα Χριστουγέννων» ποιήματα του Μικέλη Άβλιχου
24 Δεκεμβρίου 2024

Σαν σήμερα: Τα «Παράλληλα επίκαιρα Χριστουγέννων» ποιήματα του Μικέλη Άβλιχου

Πέρασαν ακριβώς εκατό δέκα χρόνια από το περίφημο ποίημα του Μικελάκη Άβλιχου για τον Πόλεμο (1914). Κι όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο επικήδειο άρθρο του για τον Άβλιχο, ο Κωστής Παλαμάς: «Διεικέτο δυσμενώς προς το υφιστάμενον κοινωνικόν καθεστώς και εμίσει την στρατοκρατίαν και τον πόλεμον ».

Και τα δυο ποιήματα του Μικελάκη Άβλιχου, στην παρούσα δημοσίευση, γράφτηκαν σε εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και εκφράζουν ακριβώς αυτόν τον άνωθεν συνοπτικό χαρακτηρισμό του Παλαμά, για τον σατιρικό «δεύτερον» ποιητή του Ληξουρίου, που έγραφε την αλήθεια με «πίσσα και θειάφι».

Ο Μικέλης (Μιχαήλ) Γ. Άβλιχος (1844 – 1917) σατιρικός ποιητής. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς στις 18 Μαρτίου 1844 από εύπορους γονείς, τον Γεώργιο Άβλιχο του Θεοδώρου και την Ειρήνη Κουρούκλη του Σπυρίδωνος. Σπούδασε στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο και μετά στην Ελβετία στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, όπου και ήλθε σε επαφή με τον αναρχισμό και τις ιδέες του Μιχαήλ Μπακούνιν. Έζησε κάποια χρόνια στο Παρίσι, την Ζυρίχη και την Βενετία. Όταν το 1872 επέστρεψε στην πατρίδα του, συνέχισε και συμπλήρωσε την ποίηση του συμπατριώτη του Ανδρέα Λασκαράτου, εστιάζοντας την λεπτή ειρωνεία του στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας, της θρησκοληψίας, της πλουτοκρατίας και του πολέμου.

Για ένα μικρό διάστημα συνεργάστηκε λογοτεχνικά με τους Παναγιώτη Πανά και τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, υπήρξε ωστόσο πολύ φειδωλός στις δημοσιεύσεις και γι’ αυτό το σύνολο της δημοσιευμένης ποιητικής του παραγωγής (κυρίως σονέτα) δεν ξεπερνά τις 100 σελίδες. Κατά την περίοδο 1912–1913 πάντως, έκανε τις τακτικότερες δημοσιεύσεις του στην εφημερίδα Ζιζάνιον.

Παρά την ευψυχία και την ισχυρή του προσωπικότητα, ο Άβλιχος δεν κατόρθωσε να επηρεάσει αποτελεσματικά την επτανησιακή διανόηση της εποχής του, και ενώ, όπως γράφει ο Γιάννης Κορδάτος, στην Αθήνα η ποίησή του εκτιμήθηκε πολύ, η ασφυκτικά ελεγχόμενη από τους πλούσιους και τους παπάδες τοπική κοινωνία τον οδήγησε γρήγορα στην απομόνωση.

Πέθανε στο Ληξούρι στις 28 Νοεμβρίου 1917. Έμεινε μέχρι το θάνατό του συνεπής στις αθεϊστικές και αναρχικές θέσεις του και αποχαιρέτησε τους φίλους του με τα εξής τελευταία του λόγια: «Μην θρηνείτε, γιατί ο Μικέλης πάει στην ζωή».

Πηγή: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

RETRO

Ανάρτηση στο «Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας & Ιθάκης»: Διονύσης Φωκάς Η Κ…
Ανάρτηση στο «Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης»: Ελευθέριος Θεοχαράτος Πανηγύρι δεκαπε…
Ανάρτηση σε facebook page: ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ I LOVE KEFALONIA AND ITHACA: Δημήτρης Σπυρόπουλος…
Ανάρτηση στο «Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης»: Διονύσης Φωκάς Τρία καράβια με τα Ιερ…
Ανάρτηση στο facebook page «Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας & Ιθάκης»: Διονύση…
γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Οκτώ του Μαγιού, εόρταζαν οι Τσαγκάρηδες στο Ληξούρι! Χάθηκα…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εγκαίνια νέου τάπητα στίβου στο Δημοτικό στάδιο Αργοστολίου
14 Μαΐου 2026
Ο Δήμος Αργοστολίου και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων προσκαλούν το κοινό το Σάββατο 16 Μαϊου 2026…
Τουρνουά ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «3X3 Streetball – Τάπα στη βία και στον ρατσισμό»
14 Μαΐου 2026
Τουρνουά ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «3X3 Streetball – Τάπα στη βία και στον ρατσισμό» Τοποθεσία: ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ…
Ένας νέος θεατρικός σύλλογος κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαϊου με τολογοτεχνικό θεατρικό διαμαντάκι της Σώτης Τριανταφύλλου«Πιτσιμπούργκο».
14 Μαΐου 2026
Με ιδιαίτερη χαρά θα παρουσιάσουμε στο κοινό έναν νέο θεατρικό Σύλλογο που φιλοδοξεί να προσθέσει…
Π.Σ. Φωκάτων: Δράση στοχευμένης Εθελοντικής αιμοδοσίας
14 Μαΐου 2026
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φωκάτων, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Κεφα…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Crepaland: Ιστορία σε κάθε μπουκιά!
29 Απριλίου 2026
Αργοστόλι, 2026 – Υπάρχουν γεύσεις που μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο και ιστορίες που γράφονται με…
Πάσχα με άρωμα παράδοσης στη «Voskopoula Since 1910»
10 Απριλίου 2026
H «Voskopoula All Day Bistrot» συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αυθεντικές πασχαλινές…
Πασχαλινές δημιουργίες από το Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς @Πλατεία Καμπάνας [09.04.2025]
9 Απριλίου 2026
Παρευρεθήκαμε σήμερα στο πωλητήριο του Χαροκοπείου Εργαστηρίου που είναι και πάλι κοντά…
Οι καλύτερες Πασχαλινές γευστικές απολαύσεις… στου «Σέσουλα»
9 Απριλίου 2026
Αν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι, αυτός είναι αναμφισβήτητα το Τσουρέκι του Σέσ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.