Skip to main content
«Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι…»: Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, που αγαπήθηκε πολύ αλλά ξεχάσαμε τον Κεφαλονίτη συνθέτη του
«Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι…»: Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, που αγαπήθηκε πολύ αλλά ξεχάσαμε τον Κεφαλονίτη συνθέτη του
25 Δεκεμβρίου 2025

«Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι…»: Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, που αγαπήθηκε πολύ αλλά ξεχάσαμε τον Κεφαλονίτη συνθέτη του

Λέξεις: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Έρχονται τα Χριστούγεννα και μαζί τους τα υπέροχα άσματα «Άγια Νύχτα», σε στίχους του Γιόζεφ Μορ (Joseph Mohr) και μουσική του Φραντς Ξάβερ Γκρούμπερ (Franz Gruber), καθώς και «Το Έλατο», ξενικές μελωδίες που αγαπήθηκαν παγκοσμίως από μικρούς και μεγάλους.

Μέσα στις πολύβουες γιορταστικές μουσικές εκφράσεις θα ακουστούν και αρκετά ελληνικά άσματα, όπως «Χιόνια στο καμπαναριό», «Τα Χριστούγεννα», και τα δύο αυτά τραγούδια σε στίχους του Στέλιου Σπεράντζα, του περίφημου γιατρού και λογοτέχνη που πλούτισε την ελληνική λογοτεχνία με τόσα όμορφα έργα, ποιητικά και πεζά.

Στα 1931, ο Κεφαλονίτης συνθέτης, μαέστρος και βιολιστής Γεώργιος Χωραφάς θα μελοποιήσει πολλά παιδικά ποιήματα του Στέλιου Σπεράντζα, κάποια δε από αυτά τα τραγούδια θα διακριθούν για την όμορφη μουσική τους σε διαγωνισμούς, λαμβάνοντας βραβεία.

Δεύτερο τραγούδι στην ποιητική μελοποιημένη ανθολογία για μικρά παιδιά, σε μουσική του Γεώργιου Χωραφά, είναι και το τραγούδι «Τα Χριστούγεννα», ή όπως έχει επικρατήσει να το λέμε «Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι…». Το τραγούδι θα γίνει γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ξένα μέρη, λόγω των Ελλήνων του εξωτερικού και της δισκογραφικής παραγωγής, όμως θα ξεχαστεί δυστυχώς ο σπουδαίος δημιουργός της μουσικής του, ο Γεώργιος Χωραφάς.

Στις μέρες μας, το άσμα αυτό το βρίσκουμε στο Διαδίκτυο, και όχι μόνο, χωρίς το όνομα του μουσικοσυνθέτη, αλλά μόνο του στιχουργού Στέλιου Σπεράντζα, με περιορισμένες αναφορές στον δημιουργό της μουσικής.

Η περίπτωση αυτού του άσματος δείχνει πώς ένα έντεχνο τραγούδι γίνεται στην πορεία δημώδες και πώς ξεχνιούνται οι δημιουργοί του. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις όπου η ταυτότητα της δημιουργίας του άσματος «κλέβεται» κυριολεκτικά, καθώς για λόγους εκμετάλλευσης στη δισκογραφική παραγωγή δεν αναφέρονται οι δημιουργοί, ώστε το τραγούδι να εμφανίζεται ως λαϊκής τεχνοτροπίας, αποφεύγοντας την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων. (Τέτοιες περιπτώσεις δυστυχώς υπάρχουν άπειρες!)

Ακολουθεί βιογραφική αναφορά για τον σπουδαίο μουσικό Γεώργιο Γερασίμου Χωραφά, από το δίτομο έργο «Λόγια Κεφαλληνιακή Μούσα» των Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού και Λαμπρογιάννη Παν. Πεφάνη, έκδοση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (2015–2016).

Ο Γεώργιος Χωραφάς γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1880. Από μικρός έδειξε την κλίση του στη μουσική και σε ηλικία οκτώ ετών γράφτηκε μαθητής στη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, στην τάξη του βιολιού, με καθηγητές τους Ουμπέρτο Πέργολα, Φερεντίνο και Φρ. Νικολίνι, συμβάλλοντας στη μουσική άνθηση της εποχής.

Το 1899 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έγινε δεκτός στο Ωδείο Αθηνών με τη διάκριση της δωρεάν φοίτησης. Μαθήτευσε κοντά στον Φρανκ Σουαζύ, ολοκλήρωσε πενταετείς σπουδές και τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο Ανδρέου και Ιφιγένειας Συγγρού και χρηματικό βραβείο.

Υπηρέτησε ως καθηγητής βιολιού στο Ωδείο Αθηνών (1904–1953), στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, στην Αναργύρειο–Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών, στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Αθηναϊκή Μαντολινάτα.

Συνέγραψε παιδαγωγικά έργα όπως τη «Μέθοδο Μουσικής», μεθόδους βιολιού και σημαντικές συνθέσεις, ανάμεσά τους τη Μαζούρκα, τη Serenatina, τη Θεία Λειτουργία για ανδρική χορωδία a capella, το έργο «Στιγμές της ζωής», καθώς και την Serenade Cephalonienne.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (1913), πρωτεργάτης μουσικών συνόλων και διακεκριμένος εκτελεστής, αποσπώντας επαίνους για την τεχνική και τη μουσική του παιδεία.

Ο Γεώργιος Χωραφάς πέθανε το 1965 στη Θεσσαλονίκη.

RETRO

Γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Στα 1923 ο Λουκέρης αγιογράφησε μια μεγάλη εικόνα (μέγεθος θύρα…
γράφει ο Γεράσιμος  Σωτ. Γαλανός Καλώς  μας ήρθες Αύγουστε,  όγδοε  μήνα του έτο…
“Παναγιά μου αγιουτάρησε μας να πάρουμε την εκδίκηση στους άθεους αγαρηνούς που επιτέθηκαν στο μον…
γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Έφυγε από τη ζωή, 4-7-2026 και ο Κώστας Αντωνίου Αναλυτής, που…
Ανάρτηση στο «Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης»: Δημήτρης Σπυρόπουλος Μια όμορφη σπάνι…
γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Δυο λόγια για έναν εκλεκτό φίλο δυο λόγια για να μην ξεχνιόνται…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού στα Κηπούρια [13.09.2026]
14 Σεπτεμβρίου 2026
Το απόγευμα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2026 τελέστηκε στην Ιερά Μονή Κηπουραίων στην Παλική ο Εσπ…
83η Επέτειος Μνήμης της Σφαγής της Μεραρχίας «Άκουι» στην Κεφαλονιά @Αργοστόλι [14.09.2026]
14 Σεπτεμβρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν των Ιταλών αξιωματικ…
Τελετή Βράβευσης Μαθητών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία @Κέφαλος [13.09.2026]
14 Σεπτεμβρίου 2026
Το απόγευμα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2026, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», πραγματ…
1ος Ιστορικός Αγώνας Δρόμου «Οι 12 Βόρτες» @Παλιά Βαλσαμάτα [13.09.2026]
13 Σεπτεμβρίου 2026
Με τη συμμετοχή αθλητών και φίλων της πεζοπορίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου ο 1ος…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.