Σχολικές χορωδίες στα Ληξουριώτικα καρναβάλια 1995 και 1996
Γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Το κείμενο αναδημοσιεύεται από την Ληξουριώτικη Καρναβαλική Εφημερίδα του 2019, για τον φίλο, αδελφό και μουσικό της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου, Γεράσιμο Δημητρίου Δρακόπουλο, λόγω που οδεύει σιγά – σιγά στην αιωνιότητα.
Από το 1992 έως και το 2001 οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Ληξουρίου, πήραν την απόφαση να ενισχύσουν τη μουσική παιδεία στα σχολεία, πέρα από το μάθημα της μουσικής όπου πραγματοποιούσε διορισμένη μουσικός.
Έτσι, προσέλαβαν τον Γεράσιμο Δημ. Δρακόπουλο, μουσικός της Φιλαρμονικής Ληξουρίου, ο οποίος συνέχιζε επάξια τη μουσική του πατρική καταβολή, είναι γιος του παλιού μαέστρου της Φιλαρμονικής, Δημητρίου Δρακόπουλου. Ο Γεράσιμος Δρακόπουλος συνεργάστηκε με τις εκάστοτε μουσικούς των σχολείων, και παρήγαγαν εκδηλώσεις που έμειναν στη μνήμη ως αξιόλογες.
Πέρα από τα καθιερωμένα σχολικά άσματα, ο Γεράσιμος Δρακόπουλος μύησε τους μαθητές στα κανταδόρικα τραγούδια, στα δικά μας τα κεφαλλονίτικα, αλλά και γενικότερα στο Επτανησιακό τραγούδι. Πέρα τούτου, έμαθε στα παιδιά, πώς, να στέκονται και πώς να τραγουδούν.
Βοηθούσε τις καθηγήτριες μουσικής για να γίνονται όσο το δυνατόν καλύτερες οι μαθητικές μουσικές παραστάσεις στο σχολείο και κάλυπτε τα κενά, όταν ήταν αναγκαία, κάνοντας πρόβες και οργανώνοντας τα μουσικά όργανα.
Νοσταλγικές έχουν μείνει από τις πολλές παραστάσεις και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο του Ληξουρίου, υπό τη διεύθυνση του. Λόγω της καρναβαλικής περιόδου διαλέγω μόνο τις καρναβαλικές εκδηλώσεις των χρόνων 1995-1996. Στις περισσότερες εκδηλώσεις συμμετείχε και ο πατέρας του Δημήτριος Δρακόπουλος, με τη μαντολινάτα των μαθητών του, δίνοντας μια όμορφη νότα σ’ αυτές τις παραστάσεις μουσικής, που είχαν κατά μεγάλο μέρος, τραγούδια τοπικού περιεχομένου.
Η εφημερίδα ο «Καρνάβαλος» δημοσίευσε το 2019 αυτό το υλικό για να θυμίσει τη σπουδαία προσπάθεια του Δρακόπουλου, που αγωνιζόταν πρωτίστως με την ψυχή του και με πολύ μεράκι.


RETRO
ΡΕΤΡΟ: Η ιστορία των προσεισμικών ναών του Αργοστολίου σε μια φωτογραφία
ΡΕΤΡΟ: Πανηγύρι δεκαπενταύγουστου πριν από 20 χρόνια
ΡΕΤΡΟ: Το πριν και το μετά στη περιοχή Λικιαρδοπουλάτα
ΡΕΤΡΟ: Μαγιάτικοι εορτασμοί του Αγίου Νικολάου – Ποιες εκκλησίες της Κεφαλονιάς γιορτάζουν
ΡΕΤΡΟ: Τα προσεισμικά Φάρσα στην Κεφαλονιά
ΡΕΤΡΟ: Ο Μικέλης του Μικελάκη
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εγκαίνια νέου τάπητα στίβου στο Δημοτικό στάδιο Αργοστολίου
Τουρνουά ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «3X3 Streetball – Τάπα στη βία και στον ρατσισμό»
Ένας νέος θεατρικός σύλλογος κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαϊου με τολογοτεχνικό θεατρικό διαμαντάκι της Σώτης Τριανταφύλλου«Πιτσιμπούργκο».
Π.Σ. Φωκάτων: Δράση στοχευμένης Εθελοντικής αιμοδοσίας
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Crepaland: Ιστορία σε κάθε μπουκιά!
Πάσχα με άρωμα παράδοσης στη «Voskopoula Since 1910»
Πασχαλινές δημιουργίες από το Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς @Πλατεία Καμπάνας [09.04.2025]






