Τορτίγιες γεμιστές με κιμά, φασόλια και καλαμπόκι (chimichangas)
Η κλασικότερη εκδοχή των chimichangas είναι με βοδινό κιμά και κάποιο μαλακό τυρί, κυρίως τσένταρ, και φυσικά τα τυπικά προϊόντα της Κεντρικής Αμερικής: φασόλια, καλαμπόκι και πιπεριά τσίλι. Οι παραλλαγές είναι αναρίθμητες αλλά η πρωτότυπη συνταγή παραμένει αξεπέραστη.
Πίτα στο Μεξικό σημαίνει οτιδήποτε μπορεί να τυλιχτεί σε τορτίγια, δηλαδή σε λεπτό φύλλο από αλεύρι καλαμποκιού και να γίνει μπουρίτο. Τυπικό δείγμα είναι τα chimichangas, που «γεννήθηκαν» από ένα ατύχημα σε διάσημο μεξικάνικο εστιατόριο στο Τουσόν της Αριζόνα τη δεκαετία του 1920, όταν ένα μπουρίτο έπεσε μέσα σε μια φριτέζα με καυτό λίπος. Η ονομασία είναι άγνωστης προέλευσης. Οι θεωρίες είναι κάμποσες, όλες όμως αναφέρουν πως η λέξη περιέχει παραποιημένη μια βαρύτατη βλασφημία στην ισπανική γλώσσα, κάτι που ενισχύει και τη θεωρία πως η συνταγή προέκυψε από ατύχημα.
40′ προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
Υλικά
Τεμάχια: 8-10
- 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
- 30 γρ. πελτές ντομάτας
- 1/2 καυτερή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα, γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 400 γρ. (1 κονσέρβα) κόκκινα φασόλια, βρασμένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού καλαμπόκι βρασμένο (από κονσέρβα ή κατεψυγμένο το οποίο θα βράσουμε)
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
- 200 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
- 8-10 τορτίγιες, μέτριες, ιδεωδώς από καλαμποκάλευρο
- 60 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το τηγάνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις τορτίγιες γεμιστές με κιμά, φασόλια και καλαμπόκι σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε τον κιμά, την πάπρικα, το κύμινο και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς.
- Προσθέτουμε τα φασόλια και το καλαμπόκι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Απλώνουμε τις τορτίγιες και βάζουμε σε καθεμία από 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση και 1 1⁄2 κουτ. σούπας τυρί.
- Τυλίγουμε σφιχτά σε πακετάκι.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και «ψήνουμε» τις τορτίγιες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας & Ιθάκης με το Δ.Σ. των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου
Συγχαρητήρια στον Νίκο Σιδηρόπουλο για τις διακρίσεις στο Πανελλήνιο Τρίαθλο 2026
Δωρεάν διανομή ρούχων ενηλίκων από τον Δήμο Σάμης
Θεία Λειτουργία και κέρασμα από το Σωματείο «Λυσίππη»
Τυρόπιτα με πικάντικη φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι και σπιτικό φύλλο
Σαν σήμερα, 13 Μαΐου 1982: Η «Κυρά της Ρω» Δέσποινα Αχλαδιώτη, η γυναίκα που κράτησε ζωντανή τη σημαία στα σύνορα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εγκαίνια νέου τάπητα στίβου στο Δημοτικό στάδιο Αργοστολίου
Τουρνουά ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «3X3 Streetball – Τάπα στη βία και στον ρατσισμό»
Ένας νέος θεατρικός σύλλογος κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαϊου με τολογοτεχνικό θεατρικό διαμαντάκι της Σώτης Τριανταφύλλου«Πιτσιμπούργκο».
Π.Σ. Φωκάτων: Δράση στοχευμένης Εθελοντικής αιμοδοσίας
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Crepaland: Ιστορία σε κάθε μπουκιά!
Πάσχα με άρωμα παράδοσης στη «Voskopoula Since 1910»
Πασχαλινές δημιουργίες από το Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς @Πλατεία Καμπάνας [09.04.2025]






