5 Ιανουαρίου 2005

Έγγραφο φωτιά για την γέφυρα από την αρχαιολογική υπηρεσία

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Διεύθυνση αναστήλωσης Μουσείων και τεχνικών Έργων και η Διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων εξέδωσαν επείγον έγγραφο για τη Γέφυρα Δεβοσέτου. Ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου είναι 14 Δεκεμβρίου 2004, και αποστέλλεται σε 8 αποδέκτες. Μέταξύ αυτών, η Νομαρχία ο Δήμος αργοστολίου και η Αστυνομική Διεύθυνση Αργοστολίου.
Η Γέφυρα Δεβοσέτου που συνδέει δια μέσου του κόλπου του Κουτάβου το Αργοστόλι με τα απέναντι χωριά αποτελεί Ιστορικά Διατηρητέο Μνημείο και έχει κηρυχθεί με την Υπ. Απόφαση υπ. Αριθ. 3842/2-3-1970 (ΦΕΚ 169/Β/10-3-1970).Το μνημείο αντιμετωπίζει από σειρά ετών, σοβαρότατα στατικά προβλήματα τα οποία είναι συνέπεια τόσο των σεισμικών καταπονήσεων που έχει υποστεί, όσο και της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων που διέρχονται καθημερινά.
Κατά το 2001 το θέμα έχει εξετασθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο είχε αποφανθεί (Σχετική Υπουργική Απόφαση με αριθ. Πρωτ. ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/68105/3033/12-12-2001): α) για την άμεση ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης για την μορφολογική και στατική αποκατάσταση της γέφυρας, και β) για την πεζοδρόμησή της, για την οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για να υλοποιηθεί με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής της.
Ως προς το (α) η μελέτη που εκπονείται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (Δαμοστατικό, εδαφομηχανικό, αρχιτέκτονα, λιμενολόγο), λόγω του πολυσύνθετου χαρακτήρα του προβλήματος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και πρόκειται να περατωθεί μέσα στο 2005, ώστε να καταστεί δυνατή αμέσως στη συνέχεια η εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης.
Κατά τις ερευνητικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν (γεωτρήσεις, υποθαλάσσια έρευνα κλπ), και αποτελούσαν την α’ φάση της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η στατική κατάσταση της Γέφυρας είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι εκτιμάτο και ότι εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τους διερχόμενους πεζούς και οχήματα.
Ειδικότερα με πρόσφατη επιστολή τους οι μελετητές αναφέρουν: α) Τα βάθρα της γέφυρας παρουσιάζουν έντονες υποσκαφές που σε ορισμένες θέσεις ξεπερνούν σε μήκος το 1,5μ. Το έδαφος Θεμελίωσης είναι πολύ χαμηλής αντοχής. Μόλις και μετά βίας ο συντελεστής ασφάλειας της φέρουσας ικανότητας έναντι των αναπτυσσόμενων φορτίων (Ίδια βάρη και κινητά) πλησιάζει τη μονάδα, ενώ θα έπρεπε να είναι της τάξεως του 3 τουλάχιστον.
β) Ο φορέας της γέφυρας παρουσιάζει πληθώρα ρηγματώσεων και κατά τις τρεις διευθύνσεις μερικές από τις οποίες αν δεν είναι διαμπερείς, έχουν μετρηθέν βάθος τουλάχιστον 10 εκ. και πλάτος 15-20 εκ. Το σκυρόδερμα που έχει χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες επισκευαστικές εργασίες είναι έντονα ενανθρακωμένο και αποσαθρωμένο με πολύ χαμηλή θλιπτική αντοχή.
γ) Οι προκαταρτικές αναλύσεις της στατικής και σεισμικής ευστάθειας της γέφυρας αποδεικνύουν ότι η γέφυρα είναι κυριολεκτικά σε «οριακή κατάσταση».
Από τα παραπάνω προκύπτει ο άμεσος κίνδυνος αστοχίας του φορέα της γέφυρας που θα μπορούσε να επιφέρει τμηματική βύθιση, καθίζηση ή κατάρευση.
Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα:
– την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος
– την περαιτέρω φθορά του μνημείου
– την αδυναμία εφαρμογής των λύσεων της μελέτης που ήδη εκπονείται και έχει λάβει ως παραδοχή την υφιστάμενη, έστω και παραμορφωμένη γεωμετρία της γέφυρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, και θεωρώντας ότι όλα τα αναφερόμενα στοιχεία είναι πλήρως τεκμηριωμένα και οι κίνδυνοι πολύ μεγάλοι, σας παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να προβείτε το ταχύτερο δυνατόν στις δέουσες ενέργειες για την αποφυγή της πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία για το 33d Kefalonia Gym Festival «Αnna Pollatou»
2 Ιουνίου 2023

Στην τελική ευθεία για το 33d Kefalonia Gym Festival «Αnna Pollatou»

Oι ετοιμασίες για το 33d Kefalonia Gym Festival «ANNA POLLATOU» βρίσκονται στην τελική ευθεία. Π…
Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
1 Ιουνίου 2023

Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασ…
Πρόγραμμα Σεβάσμιου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, δια τον μήνα Ιούνιο 2023
31 Μαΐου 2023

Πρόγραμμα Σεβάσμιου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, δια τον μήνα Ιούνιο 2023

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται ημερομηνίες και ώρες του Μητροπολίτη κ. Δημητρίου Κεφαλλην…
Εκδήλωση: “Η Κεφαλονιά ένα Hub για το κρασί” 17 Ιουνίου
31 Μαΐου 2023

Εκδήλωση: “Η Κεφαλονιά ένα Hub για το κρασί” 17 Ιουνίου

Η Κεφαλονιά ένα Hub για το κρασί 2023 – Νέες Τεχνολογίες στο Αμπέλι. Για δεύτερη χρονιά θ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι  [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design