Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Διεύθυνση αναστήλωσης Μουσείων και τεχνικών Έργων και η Διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων εξέδωσαν επείγον έγγραφο για τη Γέφυρα Δεβοσέτου. Ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου είναι 14 Δεκεμβρίου 2004, και αποστέλλεται σε 8 αποδέκτες. Μέταξύ αυτών, η Νομαρχία ο Δήμος αργοστολίου και η Αστυνομική Διεύθυνση Αργοστολίου.
Η Γέφυρα Δεβοσέτου που συνδέει δια μέσου του κόλπου του Κουτάβου το Αργοστόλι με τα απέναντι χωριά αποτελεί Ιστορικά Διατηρητέο Μνημείο και έχει κηρυχθεί με την Υπ. Απόφαση υπ. Αριθ. 3842/2-3-1970 (ΦΕΚ 169/Β/10-3-1970).Το μνημείο αντιμετωπίζει από σειρά ετών, σοβαρότατα στατικά προβλήματα τα οποία είναι συνέπεια τόσο των σεισμικών καταπονήσεων που έχει υποστεί, όσο και της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων που διέρχονται καθημερινά.
Κατά το 2001 το θέμα έχει εξετασθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο είχε αποφανθεί (Σχετική Υπουργική Απόφαση με αριθ. Πρωτ. ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/68105/3033/12-12-2001): α) για την άμεση ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης για την μορφολογική και στατική αποκατάσταση της γέφυρας, και β) για την πεζοδρόμησή της, για την οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για να υλοποιηθεί με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής της.
Ως προς το (α) η μελέτη που εκπονείται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (Δαμοστατικό, εδαφομηχανικό, αρχιτέκτονα, λιμενολόγο), λόγω του πολυσύνθετου χαρακτήρα του προβλήματος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και πρόκειται να περατωθεί μέσα στο 2005, ώστε να καταστεί δυνατή αμέσως στη συνέχεια η εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης.
Κατά τις ερευνητικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν (γεωτρήσεις, υποθαλάσσια έρευνα κλπ), και αποτελούσαν την α’ φάση της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η στατική κατάσταση της Γέφυρας είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι εκτιμάτο και ότι εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τους διερχόμενους πεζούς και οχήματα.
Ειδικότερα με πρόσφατη επιστολή τους οι μελετητές αναφέρουν: α) Τα βάθρα της γέφυρας παρουσιάζουν έντονες υποσκαφές που σε ορισμένες θέσεις ξεπερνούν σε μήκος το 1,5μ. Το έδαφος Θεμελίωσης είναι πολύ χαμηλής αντοχής. Μόλις και μετά βίας ο συντελεστής ασφάλειας της φέρουσας ικανότητας έναντι των αναπτυσσόμενων φορτίων (Ίδια βάρη και κινητά) πλησιάζει τη μονάδα, ενώ θα έπρεπε να είναι της τάξεως του 3 τουλάχιστον.
β) Ο φορέας της γέφυρας παρουσιάζει πληθώρα ρηγματώσεων και κατά τις τρεις διευθύνσεις μερικές από τις οποίες αν δεν είναι διαμπερείς, έχουν μετρηθέν βάθος τουλάχιστον 10 εκ. και πλάτος 15-20 εκ. Το σκυρόδερμα που έχει χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες επισκευαστικές εργασίες είναι έντονα ενανθρακωμένο και αποσαθρωμένο με πολύ χαμηλή θλιπτική αντοχή.
γ) Οι προκαταρτικές αναλύσεις της στατικής και σεισμικής ευστάθειας της γέφυρας αποδεικνύουν ότι η γέφυρα είναι κυριολεκτικά σε «οριακή κατάσταση».
Από τα παραπάνω προκύπτει ο άμεσος κίνδυνος αστοχίας του φορέα της γέφυρας που θα μπορούσε να επιφέρει τμηματική βύθιση, καθίζηση ή κατάρευση.
Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα:
– την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος
– την περαιτέρω φθορά του μνημείου
– την αδυναμία εφαρμογής των λύσεων της μελέτης που ήδη εκπονείται και έχει λάβει ως παραδοχή την υφιστάμενη, έστω και παραμορφωμένη γεωμετρία της γέφυρας.
Κατόπιν των ανωτέρω, και θεωρώντας ότι όλα τα αναφερόμενα στοιχεία είναι πλήρως τεκμηριωμένα και οι κίνδυνοι πολύ μεγάλοι, σας παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να προβείτε το ταχύτερο δυνατόν στις δέουσες ενέργειες για την αποφυγή της πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ