25 Φεβρουαρίου 2005

Έκθεση Μονάχου – νέες τάσεις στην τουριστική αγορά

“Νέες τάσεις δημιουργούνται στην τουριστική αγορά και για να είμαστε ως προϊόν ανταγωνιστικοί πρέπει να τις ακολουθούμε”.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο στο περιθώριο της τουριστικής έκθεσης CBR, από τον Γενικό Δ/ντή EOT Γερμανίας κ. Π. Σκορδά, τον Γ.Γ της Π.Ι.Ν. κ. Σ. Βόσδου, το Νομάρχη Κέρκυρας κ. Γ. Μαχειμάρη, τον πρόεδρο της ΑΝΕΔΚ κ. Σπάτουλα, τον Δ/ντή Ανάπτυξης της ΝΑΚ κ. Α. Σουέρεφ, τον εκπρόσωπο της Ζακύνθου και Νομαρχιακό σύμβουλο κ. Ν. Γιακουμέλλο, το μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κα. Μ. Γεωργούλη και εκπροσώπους των υπολοίπων Νομών.
«Το Ιόνιο πρέπει να βαδίσει στα χνάρια μεγάλων και επωνύμων προορισμών εκμεταλλευόμενο ένα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, το «jump trip» δηλαδή τη προσφορά πακέτων με διανυκτερεύσεις πέρα του ενός νησιού, που γνωρίζει μεγάλη αύξηση ζήτησης στη γερμανική αγορά». Αυτό τόνισε ιδιαίτερα ο Διευθυντής ΕΟΤ Γερμανίας κ. Π. Σκορδάς.
Αντίστοιχη πολιτική ακολουθείται στα Κανάρια νησιά καθώς και στο Αιγαίο. Η τουριστική αγορά προσδιορίζει αυτούς τους προορισμούς ως ενιαίο προϊόν -έχοντας κατά νου τις όποιες διαφοροποιήσεις ανά Νομό- αλλά πλέον αναφέρεται «θα πάω Κανάρια» ή «θα πάω Αιγαίο».

Η κάμψη προσέλευσης γερμανών τουριστών που παρατηρήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με αποκορύφωμα την κάμψη της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, φαίνεται να δημιούργησε ένα αίσθημα «στέρησης Ελλάδας» στη γερμανική αγορά που έδωσε τη θέση της στη ζήτηση.
Η κάμψη προήλθε για δύο λόγους.
α) Λόγω των προβλημάτων της οικονομίας της Γερμανίας η ανεργία έφθασε στο 14%. Η μεσαία τάξη έχει καταργηθεί και υπάρχουν πλέον δυο τάξεις ανθρώπων, οι έχοντες και οι μη, όπου η δεύτερη κατηγορία είναι η κύρια πηγή τουριστών της Ελλάδας και για να εξασφαλίσει τις διακοπές της καταφεύγει ακόμη και σε τραπεζικά δάνεια και
β) Λόγω της υπερβολικής ανόδου των τιμών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Έτσι, οι τάσεις της συγκεκριμένης περιόδου (Ιανουάριος 2005) δείχνουν μια άνοδο από μεγάλους tour operators (NECKERMAN, TUI, THOMAS COOK, ATTIKA) της τάξεως του +4 – 5% με περαιτέρω τάσεις ανόδου.
Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελληνικών ξενοδοχείων έχει αναβαθμιστεί και κάλλιστα ανταγωνίζονται ισάξια και σε επίπεδο υπηρεσιών γνωστές ευρωπαϊκές μονάδες η ζήτηση για αυτά είναι μικρή.
Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει, ανέφερε ο Δ/ντης ΕΟΤ Μονάχου κ. Στ. Τσοχατζόπουλος και ίσως στο μέλλον κριθεί απαραίτητη και η συμμετοχή σε πιο εξειδικευμένες εκθέσεις τουρισμού, που γίνονται πολλές στη Γερμανία.
Πρέπει να τονιστεί η θεαματική στροφή των γερμανών για ειδικές μορφές τουρισμού (πεζοπορία, σπορ, θαλάσσιος τουρισμός, ξενοδοχεία με ειδικές εγκαταστάσεις για βελτίωση της υγείας).

Το 70% επισκέπτονται την Ελλάδα με αεροπλάνο μέσω οργανωμένων πακέτων- ενώ παρατηρείται σημαντική άνοδος και στο individual- ενώ το 30% με ίδια μέσα.
Λόγω των τιμών στα πλοία από Ιταλία ο ΕΟΤ Γερμανίας δέχεται συνεχείς ερωτήσεις για φθηνότερους τρόπους οδικής μετάβασης στην Ελλάδα μέσω Γιουγκοσλαβίας.
Οι ανταγωνιστές της Ελλάδας σε αυτή την αγορά είναι η Ιταλία, λόγω εύκολης πρόσβασης και η Τουρκία λόγω προσφορών σε πολύ χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα 10 ημέρες «Jump tour» σε Καππαδοκία και άλλες 4 πόλεις κοστίζει 800 Euro.
Τα όπλα της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό λόγω απρόβλεπτων ανακατατάξεων στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία (μεγάλοι tour operators κλείνουν, αεροπορικές αλλά και ναυτιλιακές εταιρείες αλλάζουν χέρια μέσα σε μια νύχτα) πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση υπηρεσιών και η ικανότητα της να προσαρμόζει το προϊόν της ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, αναφέρει στην έκθεσή του με την ευκαιρία της CBR, ο κ. Π. Σκορδάς.

Η έκθεση προσέλκυσε μεγάλο μέρος επισκεπτών, 130.000 υπολογίζεται από το διοργανωτή και στο περίπτερο της Ελλάδος δυο περιοχές είχαν τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου, τα Ιόνια Νησιά και ο Έβρος.
Παρέστησαν ο Γ.Γ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σωτ. Βόσδου, ο οποίος είχε στενή συνεργασία με τον κ. Σκορδά τόσο για την περαιτέρω προβολή των Ιονίων Νήσων στη Γερμανία, όσο για την έκθεση Βερολίνου, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Γ. Μαχειμάρης, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΔΚ κ. Σπάτουλας, η εκπρόσωπος των Ξενοδόχων Κέρκυρας και ιδιοκτήτης του Messonghi Βeach κα. Μ. Γεωργούλη, ο δ/ντής του γραφείου ανάπτυξης της ΝΑΚ κ. Σουερεφ, ο υπεύθυνος Γραφείου Τουριστικής προβολής της ΝΑΚ κ. Γιόφτσιος, από την ΕΤΙΝ ο κ. Θύμης, ο εκπρόσωπος του Νομού Ζακύνθου και Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Ν. Γιακουμέλλος ,οι κ. Στ. Λιβέρης και Π. Γκούσκος, Ν. Δημόπουλος και 30 μέλη αντιπροσωπεία (ομάδα κανταδόρων και επιχειρηματιών) από τη Ζάκυνθο.
Χορευτικό του Συλλόγου Επτανησίων Μονάχου χόρεψε στο περίπτερο, ενώ δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν, πήραν οπτικοακουστικό υλικό και παρέλαβαν προσκλήσεις του Γ.Γ. της ΠΙΝ κ. Σωτ. Βόσδου για να επισκεφθούν τα Ιόνια Νησιά.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η έκθεση που έγινε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Φραγκφούρτης από 1-15 Φεβρουαρίου με εξαιρετική επιτυχία.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε χώρο 100 m2 και η διέλευση των επιβατών από το σταθμό ξεπέρασε τις 350.000 ημερησίως. Στην έκθεση αυτή – που είναι η αρχή μιας μεγάλης προβολής μέσω των σταθμών των τρένων στη Γερμανία – προβλήθηκαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι Νομοί Ρεθύμνου και Ηρακλείου, η Ν. Α. Δωδεκανήσου, Ν. Α. Καβάλας καθώς και πολλές ιδιωτικές εταιρείες. Η έκθεση θα συνεχιστεί στους σταθμούς Dusseldorf, Ανοβέρου, Μονάχου, Στουτγάρδης, Βερολίνου, Λειψίας και Δρέσδης.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Α.Ο. Διλινάτων [06.02.2023]
8 Φεβρουαρίου 2023

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Α.Ο. Διλινάτων [06.02.2023]

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, μέσα σε ένα ευχάριστο και οικογενειακό κλίμα, σε μια όμορφη βραδιά…
Aποκριάτικη εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης
7 Φεβρουαρίου 2023

Aποκριάτικη εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σας προσκαλεί την Κυριακή 12 Φεβρου…
Κοπή πίτας του Α.Ο. Διλινάτων και της τοπικής σχολής του Ολυμπιακού Πειραιώς
6 Φεβρουαρίου 2023

Κοπή πίτας του Α.Ο. Διλινάτων και της τοπικής σχολής του Ολυμπιακού Πειραιώς

Το Δημοτικό Διλινάτων «Κ. Βαρτελάτος» έβαλε τα γιορτινά του, σήμερα το πρωί, προκειμένου να υποδ…
Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης «Του κρασιού, του γλεντιού & της αποκριάς» μια συναυλία αφιερωμένη στην παλιά Αθήνα
6 Φεβρουαρίου 2023

Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης «Του κρασιού, του γλεντιού & της αποκριάς» μια συναυλία αφιερωμένη στην παλιά Αθήνα

Αγαπητοί μας φίλοι, Με αφορμή τις ευχές μας για καλές Απόκριες σας προσκαλούμε στην ξεχωριστή…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Λουκία Μικελάτου είναι η νέα Βασίλισσα του Αργοστολιώτικου Καρναβαλιού
5 Φεβρουαρίου 2023

Η Λουκία Μικελάτου είναι η νέα Βασίλισσα του Αργοστολιώτικου Καρναβαλιού

Η Λουκία Μικελάτου είναι η νέα Βασίλισσα του Αργοστολιώτικου Καρναβαλιού. Κατάγεται από τα Καρδα…
O Κεφαλονίτικος σατιρικός γάμος από το ΡΙΦΟΡΤΣΟ
2 Φεβρουαρίου 2023

O Κεφαλονίτικος σατιρικός γάμος από το ΡΙΦΟΡΤΣΟ

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 12 Φ…
Βοσκοπούλα από το 1910 patisserie chocolaterie «Η φινέτσα, αποτυπωμένη στα πιο περίτεχνα γλυκίσματα»
21 Δεκεμβρίου 2022

Βοσκοπούλα από το 1910 patisserie chocolaterie «Η φινέτσα, αποτυπωμένη στα πιο περίτεχνα γλυκίσματα»

Κάτι αλλάζει στην Κεφαλονιά και φέρνει… την πιο γλυκιά εμπειρία σοκολάτας. Το μυθικό ζαχαρο…
Βρείτε ποικίλες ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας στο κατάστημα «Πετράτος – The P Store»
19 Δεκεμβρίου 2022

Βρείτε ποικίλες ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας στο κατάστημα «Πετράτος – The P Store»

Δεκέμβρης σημαίνει Χριστούγεννα. Χριστούγεννα σημαίνει Δώρα. Δώρα σημαίνει «ΠΕΤΡΑΤΟΣ – THE P STO…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design