Skip to main content
21 Οκτωβρίου 2004

Έφυγε σε ηλικία 81 ετών, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Σπύρος Λιναρδάτος

Την τελευταία του πνοή άφησε , σε ηλικία 81 ετών, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Σπύρος Λιναρδάτος. Ο Λιναρδάτος επέδειξε ενεργό αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, ενώ από το 1946 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία δουλεύοντας στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Ελληνική Ημέρα, Αυγή και Καθημερινή. Από το 1954 άρχισε να ασχολείται με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους οικείους του κάνοντας λόγο για έναν “άξιο συνάδελφο, που αφήνει μεγάλο κενό στη δημοσιογραφία […] και στην πνευματική ζωή του τόπου. Ο Σπύρος Λιναρδάτος αφήνει στις νεώτερες γενιές ένα παράδειγμα ζωής, που σπάνια συναντάμε. Του αγωνιστή-διανοούμενου-δημοσιογράφου, ο οποίος με την πορεία του συμπυκνώνει την ουσία και το νόημα της δημοσιογραφίας”. To στερνό αντίο στο Σπύρο Λιναρδάτο, είπε η δημοσιογραφική οικογένεια. Σύσσωμα, σχεδόν, τα προεδρεία των δημοσιογραφικών ενώσεων, πολιτικοί και παλιοί συναγωνιστές του από τα δύσκολα χρόνια της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς συνόδεψαν τον εκλιπόντα στην τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του. Σύντομους επικήδειους εκφώνησαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο δημοσιογράφος- εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, Νίκος Μεγγρέλης και το πρώην στέλεχος της ΕΔΑ, Ορέστης Σκάλτσας. Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρών ήταν ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, ενώ παρευρέθησαν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα της

Ο Σπύρος Λιναρδάτος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1923. Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής παίρνει μέρος στο αντιστασιακό σπουδαστικό κίνημα ως στέλεχος της ΟΚΝΕ. Το 1942 είναι ο πρώτος φοιτητής, ο οποίος εκτοπίζεται στην Χαλκίδα.

Υπήρξε ακόμη δραστήριο στέλεχος της ΕΠΟΝ Αθήνας. Για τη δράση του αυτή εξορίστηκε από το 1948 έως το 1952, ενώ εξορίστηκε και από τη Χούντα από την 21η Απριλίου 1967 έως το 1970.

Ο Λιναρδάτος είχε συγγράψει πλήθος ιστορικών έργων, μεταξύ των οποίων: “Πώς φτάσαμε στην 4η Αυγούστου”, “Η 4η Αυγούστου”, “Η Κύπρος ως την ανεξαρτησία”, “Από τον εμφύλιο στη χούντα”, “Ο Ιωάννης Μεταξάς και οι μεγάλες δυνάμεις (1936-1940)” και “Ο πόλεμος του 1940-41 και η μάχη της Κρήτης”.

“Η ζωή και το έργο του Σπύρου Λιναρδάτου υπήρξε ένας διαρκής αγώνας για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η αντιστασιακή του δράση, το δημοσιογραφικό και ιστορικό του έργο, θα μείνουν παρακαταθήκες υψηλού ήθους, συνέπειας και κοινωνικής προσφοράς”, τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας παράλληλα στους οικείους του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε πως ο Σπύρος Λιναρδάτος υπήρξε αγωνιστής για τη ζωή, την έρευνα, τη γνώση, τις ιδέες, για τη Δημοκρατία. “Έγκριτος ιστορικός, με αξιολογότατο έργο στο οποίο θα μπορούν να ανατρέχουν και οι νεότερες γενιές. Διανοητής, με ήθος και αξιοπρέπεια άφησε το δικό του στίγμα στη δημοσιογραφία, την επιστήμη και στην έρευνα. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο υπ. Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε πως όσο οι απαξιωτικές φωνές για τη δημοσιογραφία και τους λειτουργούς της αναπαράγονται ως στερεότυπα, τόσο το παράδειγμα ανθρώπων όπως ο Σπύρος Λιναρδάτος, που αφιέρωσαν τη ζωή και το έργο τους στην υπεράσπιση αξιών και ιδανικών, θα παραμένει επίκαιρο.

Ο Σπύρος Λιναρδάτος υπήρξε αγωνιστής και διανοητής που πλούτισε την Αριστερά με την ανθρωπιά και το ήθος του, ενώ ως μαχόμενος δημοσιογράφος έδωσε ανεπανάληπτο δείγμα ακέραιης συνείδησης και κοινωνικής ευαισθησίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

πηγή; kefaloniaphotonews.gr

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU