3 Φεβρουαρίου 2005

Ήρθε η ώρα και η στιγμή να ατενίσουμε το αβέβαιο αύριο

Βρίσκομαι εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια όπου ζω κι εργάζομαι σ’ αυτό το πανέμορφο νησί και μέσα στην ψυχή μου υπάρχουν τόσα πολλά ερωτηματικά που πολλές φορές με καθηλώνουν. Είναι σαν να με ρωτούν και να μου λένε, ξέρεις που ήρθες να ζήσεις εσύ και που θα ζήσουν τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου μεθαύριο; Ξέρεις πολύ καλά και είδες τις τόσες ομορφιές που έχει αυτό το νησί και το άσχημο είναι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτόν τον τόπο να τις αξιοποιήσουν.
Για να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους, κύριοι. Ας ξεκινήσουμε από τα καλά στοιχεία που έχουμε ως κεφαλλονίτες. Βέβαια όσα θετικά στοιχεία έχουμε ως λαός άλλα τόσα αρνητικά ακολουθούν. Και στα αρνητικά είναι που ποντάρουν οι εκλεκτοί αυτού του τόπου, για να μπορούν να κάθονται στις “παχιές” πολυθρόνες τους χωρίς άγχος. Ένα από τα ελαττώματα που έχει ο κεφαλλονίτης είναι ότι όταν γεμίζει η τσέπη του από λεφτά δεν τον απασχολεί τι γίνεται γύρω του, είναι “πέρα βρέχει”. Ένα άλλο στοιχείο του Κεφαλονίτη, για το οποίο είναι και ξακουστός, είναι το πείσμα του. Το κεφαλλονίτικο πείσμα, είναι κατά το ένα ήμισυ θετικό και κατά το άλλο ήμισυ αρνητικό, κι αυτό το δεύτερο μισό είναι που τα χαλάει όλα. Συνδυασμένο δε με τη φοβερή ζηλοφθονία, καταστρέφει τα πάντα. Γι αυτό άλλωστε έχουμε και σωρεία καταγγελειών, με στόχο πάντα να φρεναριστεί αυτός που προσπαθεί να πάει μπροστά.
Πέρα όμως από τα χαρακτηριστικά των κεφαλλονιτών, το νησί μας έχει και πολλές φυσικές ομορφιές, για τις οποίες θα έπρεπε να είναι ξακουστό σε όλα τα μήκη και πλάτη τις γης. Πρώτα απ’ όλα έχουμε ένα πανέμορφο και πανύψηλο βουνό, με το μοναδικό του στο κόσμο στολίδι, το μαύρο έλατο. Είναι τόσο ξακουστό το νησί μας γι αυτό το έλατο που του δώσανε επίσημο όνομα Abies cephalonica, όλος ο κόσμος γνωρίζει το μαύρο έλατο από πού είναι. Αυτό το μοναδικό στολίδι με θεραπευτικές δράσεις και θετικά αποτελέσματα. Αναρωτιέστε γιατί θεραπευτικά? Και σας απαντώ, ξεχνάτε που πηγαίνανε τα δύστυχα εκείνα χρόνια τους ασθενείς με φυματίωση, κύριοι? Πού είναι και τι κάνουν οι εκλεκτοί αυτού του τόπου, θα αξιοποιήσουν αυτόν τον θησαυρό ή θα αφήσούν το βουνό μας εντελώς με μιας να “καραφλιάσει”;
Δεύτερος πόλος έλξης του νησιού μας είναι τα παράξενα των καταβόθρων, κύριοι. Τι συμβαίνει με αυτό το φαινόμενο? Να μας απαντήσετε με σαφήνεια, όχι με εικασίες. Αυτές οι τεράστιες ποσότητες θαλάσσιου ύδατος, που μπαίνουν μέσα στα σπλάχνα του πανέμορφου νησιού μας και σουλατσάρουν, πώς διασχίζουν 40 χιλιόμετρα και καταλήγουν στην άλλη άκρη του νησιού μας, κύριοι; Εδώ, κατά την ταπεινή μου γνώμη, έχουμε δύο δυνάμεις που ασκούνται, μια της εισροής και μια της εκροής. Που είναι οι μελετητές, που είναι τα μεγάλα διπλώματα, για να αξιοποιήσουν αυτές τις αφιλοκερδείς δυνάμεις; Που είναι όλοι αυτοί οι αρμόδιοι να αξιοποιήσουν αυτό το φυσικό φαινόμενο για να προβάλλουν προς τα έξω το νησί μας; Ερωτήματα που δυστυχώς τόσα χρόνια μένουν αναπάντητα.
Το νησί μας έχει κι αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Πότε αυτοί οι χώροι θα αξιοποιηθούν, που κάθε λιθαράκι και βοτσαλάκι συμβολίζει την κουλτούρα της κάθε γενιάς που πέρασε από αυτόν τον ευλογημένο τόπο; Απαντήστε μου, κύριοι. Πότε θα γίνει η συλλογή σε εκθετήρια των παράξενων πετρωμάτων του νησιού μας και που τα τοποθετούσαν οι πρόγονοι μας τα χρόνια κείνα;
Σπήλαια η Κεφαλονιά έχει πολλά, όχι μόνο της Δρογκαράτης και της Μελισσάνης. Γιατί αυτά μένουν ανεκμετάλλευτα; Ακόμα κι αυτά που λειτουργούν, χρειάζονται πολλή δουλειά, ίσως κρύβουν κι άλλες εκπλήξεις μέσα τους και περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Πώς θα το μάθουμε αυτό, κύριοι, αν δεν ψάξουμε;
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα μοναδικού κάλους μνημείο που έχει το νησί μας, τη γέφυρα. Κάθε τουρίστας και κάθε λογής επισκέπτες, υψηλά ιστάμενοι κι απλοί άνθρωποι τη διάβαιναν και τη διαβαίνουν ακόμα. Πού βρίσκεστε, κύριοι, ακόμα στις μελέτες; Και τι θα μας παρουσιάσετε αύριο κύριοι, δεν πρέπει να γνωρίζουμε τι εκπλήξεις θα μας κάνετε; Θα το δούμε; Γιατί αν δεν προλάβουμε εμείς, σίγουρα θα το προλάβουν οι αλλοδαποί, που ήρθαν για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας και σε λίγο θα είναι περισσότεροι από εμάς. Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν μετοικήσει στην μεγάλη πολιτεία μάλλον, όταν αποφασίσετε να παρουσιάσετε έργο, αν βέβαια συνεχίσετε με τους ίδιους ρυθμούς.
Μια ακόμη μεγάλη πληγή για τον τόπο μας είναι το κατάντημα στο οποίο βρίσκεται το φυσικό λιμάνι που μας χάρισε τόσο απλόχερα η φύση. Τι θα γίνει, τέλος πάντων, θα μπορέσουν να αράξουν ποτέ σε αυτό το λιμάνι τα καράβια που μπορούν να φέρουν στον τόπο μας αξιόλογους τουρίστες; Γιατί τα εύκολα τα κάνετε δύσκολα; Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα προτείνω κάτι εύκολο και σωστό. Γιατί δεν γίνεται μια εκβάθυνση του λιμανιού στις θέσεις που είναι η προβλήτα του Λιμεναρχείου, η Δημοτική αγορά και το ελικοδρόμιο; Θα μπορούσαν έτσι και κρουαζιερόπλοια να δένουν κι ενδιάμεσα από αυτά κότερα, κύριοι. O παραλιακός δρόμος έπρεπε, κάποια στιγμή πρέπει και να γίνει, πεζόδρομος από τη γέφυρα μέχρι τη Ναυτική σχολή. Σ’ αυτό το κομμάτι έπρεπε να έχουν γίνει τουριστικά καταστήματα, κι αυτό γιατί ο κάθε επισκέπτης, όταν πάει σε ένα νησί θέλει να αγναντεύει τη θάλασσα και να έχει τα κότερα κοντά του. Αυτό είναι που λείπει από τον τόπο μας.
Εάν όλα αυτά που έθεσα δρομολογούνταν σωστά, μέσα στο διάβα του &188; του αιώνα που πέρασε η Κεφαλονιά μας θα είχε μεγάλη προβολή και οι θέσεις εργασίας θα ήταν ανοιχτές για τα δικά μας παιδιά. Θα μπορούσαν τα παιδιά μας να παραμείνουν στο νησί τους, γιατί το αύριο τους θα ήταν θετικό και το πρόβλημα κάθε γονιού θα ήταν λυμένο, γιατί κάθε γονιός όταν βλέπει το παιδί του να προκόβει και να ανεβαίνει τα σκαλιά της επιτυχίας αισθάνεται πολύ υπερήφανος, γιατί νιώθει ότι έδωσε στην κοινωνία ανθρώπους άξιους και σωστούς.
Τα πανέμορφα τοπία που διαθέτει το νησί μας πρέπει να αξιοποιηθούν, κύριοι. Οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να αποκτήσουν κίνητρα, οι δήμοι πρέπει να τους εξασφαλίσουν οικονομική ενίσχυση ή να αναλάβουν την διεκπεραίωση του έργου. Τους δίνεται η δυνατότητα να εισπράττουν εισοδήματα. Αυτά θα πρέπει να παραχωρούνται στους πολίτες με διαγωνισμό, με συγκεκριμένο ταβάνωμα κι εφ΄όσον υπάρξουν πολλοί διεκδικητές με κλήρο. Έτσι ενισχύεται κι επιχειρηματική δραστηριότητα, με αυτόν τρόπο ανοίγουν θέσεις εργασίας, γίνεται το νησί μας επιχειρηματικά και πολιτιστικά ενεργό.
Όπως βλέπω όμως δεν έγιναν τα έργα αυτά και δεν ξέρω γιατί δεν μας διαφωτίζουν τι θα κάνουν. Είναι υποχρεωμένοι να μας πουν, τέλος πάντων. Σαν φορολογούμενοι πολίτες αυτού του τόπου δεν πρέπει να γνωρίζουμε που και πώς διατείθονται τα χρήματα μας, κύριοι; Εργαζόμαστε οι περισσότεροι από εμάς 14 ώρες το εικοσιτετράωρο, δεν έχουμε προστασία από τους παράνομους, κι έχουμε φτάσει στο σημείο οι νόμιμοι να θεωρούνται παράνομοι και οι παράνομοι νόμιμοι. Όλοι εμείς πληρώνουμε φόρους, κάθε λογής, κι αντί αυτοί που παίρνουν τα χρήματα μας να μας φέρονται με σεβασμό αναγκάζουν πολλούς να γίνονται ζητιάνοι για μια θεσούλα στο δημόσιο. Δεν ανοίγονται οι δρόμοι για επαγγελματικές δραστηριότητες, δεν ανοίγονται οι δρόμοι για την αναβάθμιση και την προβολή αυτού του τόπου. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που με βασανίζουν. Και είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς έχετε τους ίδιους ή παρόμοιους προβληματισμούς. Καταθέστε τους, προτείνετε λύσεις, απαιτείστε έργο από τους αρμόδιους. Ας μονιάσουμε όλοι, ας γίνουμε μια σφιχτή γροθιά. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Ας κάνουμε τα λόγια πράξη.
Σ. Κυριακάτος
www.kyriakatos-nurseries.gr
www.kyriakatos.com

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

32nd KEFALONIA GYM ESTIVAL «ANNA POLLATOU» @AΡΓΟΣΤΟΛΙ [27.06.2022]
27 Ιουνίου 2022

32nd KEFALONIA GYM ESTIVAL «ANNA POLLATOU» @AΡΓΟΣΤΟΛΙ [27.06.2022]

Με την κεντρική παρουσίαση των ομάδων στο Αργοστόλι ολοκληρώθηκε το 32nd KEFALONIA GYM FESTIVAL …
Στην Αρχαία Ολυμπία παραβρεθηκε ο σύλλογος ΑΟ ΦΩΚΑΤΑ για να τιμήσουν τους ήρωες  στην μάχη εναντίον των Λαλαιων
26 Ιουνίου 2022

Στην Αρχαία Ολυμπία παραβρεθηκε ο σύλλογος ΑΟ ΦΩΚΑΤΑ για να τιμήσουν τους ήρωες στην μάχη εναντίον των Λαλαιων

Μετά τις χθεσινές εκδηλώσεις στο Λαλας σήμερα βρεθήκαμε στο Πουσι Αχλαδινης Αρχαίας Ολυμπίας για…
32nd KEFALONIA GYM FESTIVAL «ANNA POLLATOU» BEACH PARTY @COSTA COSTA [26.06.2022]
26 Ιουνίου 2022

32nd KEFALONIA GYM FESTIVAL «ANNA POLLATOU» BEACH PARTY @COSTA COSTA [26.06.2022]

Beach Party σήμερα διοργανώθηκε για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο 32 nd KEFALONIA GYM FEST…
Πρόγραμμα για την «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022»
26 Ιουνίου 2022

Πρόγραμμα για την «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022»

Έχουμε ήδη γνωστοποιήσει ότι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα συμμετάσχει στο φετινό πρόγραμμα της «Κ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!
25 Μαΐου 2022

Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!

Αν ψάχνετε για τις πιο ωραίες γλυκές γεύσεις στο Αργοστόλι, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design