10 Ιανουαρίου 2008

Αλ. Κατσούνη: Τα μυστικά του…Βάλτου

Θυμάστε το ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά! Μόνο που γράφοντας «Τα μυστικά του Βάλτου» και ασχολούμενη με το θέμα των Βούλγαρων κομιτατζήδων, που ήθελαν στην κυριαρχία του την Μακεδονία, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο τίτλος του βιβλίου της θα ήταν συνώνυμος των πολιτικών γεγονότων που διέτρεξαν το 2007!

Τίτλος που παραπέμπει σε βορβορώδεις και δυσώδεις καταστάσεις, ταιριάζει γάντι στο παζλ της χρονιάς που πέρασε: υποκλοπών συνέχεια, κουμπάρους και καρτέλ γάλακτος, ομόλογα, μια πολύκροτη δολοφονία, αυτοκτονίες σε φόντο ροζ με αποφορά πολιτικού σκανδάλου, αποπομπές κυβερνητικών στελεχών, εσωκομματικό αντάρτικο, πυρκαγιές προκαλούμενες από «ασύμμετρες απειλές» (και ποτέ απ’ την ανικανότητά μας), εκλογές και μεταρρυθμίσεις που κόλλησαν πριν καν ξεκινήσουν. Ειδικά, για τις τελευταίες, η Ν.Δ πώς θα μπορούσε να τις συνεχίσει, αφού ως δημοκρατικά σκεπτόμενο και ευγενές κόμμα, που είναι, προτίμησε να αφήσει τίμια το χρόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να τελειώσουν οι εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου. Να’χει και το ΠΑΣΟΚ λόγο στις μεταρρυθμίσεις της, βρε παιδί μου! Όλα κι όλα!

Αυτή, ή κάπως έτσι, ήταν η ατμόσφαιρα για το ότι οι μεταρρυθμίσεις βάλτωσαν αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε ένα κυβερνητικό άλλοθι.

Ώσπου, μετά τον Big Ben τον Τρομερό, στρέψαμε το βλέμμα στο Μαγγίνα, για το ασφαλιστικό. Πριν καν μπουν τα θεμέλια του, ξεθεμελεύτηκε ο ίδιος ο Υπουργός, αλλά η βίλα του εκεί… ακλόνητη. «Καπάκι στο καπάκι» και η υπόθεση Ζαχόπουλου, που αφήνει προσωπικά έκθετο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ως πολίτης αυτής χώρας προσωπικά θα ανακουφιζόμουν, αν δεν άκουγα από την εποχή Σημίτη ακόμη, το «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον Εισαγγελέα», απόληξη του οποίου «άσματος» είναι και η τωρινή συμπεριφορά της Ν.Δ να ποινικοποιεί πολιτικά σκάνδαλα, για να κουκουλώσει την ίδια της τη διαφθορά. Με τη μόνιμη εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε ζητήματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Βουλής, με πιάνει μια ανησυχία, ένα κάτι, τέλος πάντων, ότι η εκάστοτε Κυβέρνηση εσκεμμένα μπλέκει τα μπούτια του ελληνικού λαού με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας!

Μην πάτε μακριά, θυμηθείτε τους Πακιστανούς, τις υποκλοπές, το καρτέλ γάλακτος, όλα κατέληξαν σαν ποινικά εγκλήματα. Θυμάστε και τον Ζορμπά της Ανεξάρτητης Αρχής με την υπόθεση των ομολόγων; Στη σέντρα τον περίμενε ο Κολιοκώστας με εντολή Υπουργού Δικαιοσύνης ότι δήθεν το πόρισμα δεν ήταν σύννομο. Λες και η φαγούρα του ελληνικού λαού ήταν αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα και όχι το αποτέλεσμα της έρευνας. Ποιοί φάγανε τα λεφτά; Μην το μάθατε;
Τον οποίο Ζορμπά, επειδή, ο άνθρωπος φαίνεται ότι τελικά έκανε τη δουλειά του σωστά και έκαιγε και κυβερνητικούς με τη διαδρομή του ομολόγου του ΤΕΑΔΥ, προκάλεσε τη δυσφορία της Κυβέρνησης που τον έχει για άδειασμα από καιρό. Για τέτοια καταπολέμηση της διαφθοράς μιλάμε, αν δεν πήρατε χαμπάρι. Εν τω μεταξύ, μήπως τυχόν πληροφορηθήκατε, που κατέληξε η Δικαιοσύνη με το θέμα, όπως και με τους Πακιστανούς, τις υποκλοπές και τα τοιαύτα, που λέγαμε, γιατί εμένα μου διέφυγε… Α! ναι.!!! Μα τι λέω. Γίναν εκλογές βοηθούντος και του «στρατηγού άνεμου». Αυτό που το πάτε; Και με αιτιολογία, λέει, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, λέει. «Εθνικότατος λόγος», για να χρησιμοποιήσω και εγώ μια ελληνικούρα… Ωραία ιδέα! Και έτσι φιμώθηκε ο κ. Ζορμπάς, μια χαρά, παιδιά. Και κουκουλώθηκε η κατάθεση που θα έδινε στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Είπαμε, κ. Ζορμπά, να’ στε αδέκαστος, αλλά, έλεος… Τόσο πολύ, πια; Ποιος σας είπε να πάρετε το ρόλο σας στα σοβαρά; Που ζείτε; Όταν σας είπαν να ψάξετε, εννοούσαν να αποκαλύψετε μόνο ΠΑΣΟΚους. Αλλά και δικούς….!!! Αυτό πάει πολύ κ. Ζορμπά!!! Ίσως, βέβαια, του ανθρώπου, αν του είχαν εξηγήσει ότι ψάχνουν να βάλουν Αχυράνθρωπο για Ανεξάρτητο, τ’ άστρα του 2008 για τον κ. Ζορμπά θα’ ταν πολύ πιο ευοίωνα!

Και να ξανά ο κ. Κολιοκώστας στο προσκήνιο που παρέλαβε το μπλε-ροζ βίντεο Ζαχόπουλου κι έκανε κάτι μέρες να το διαβιβάσει αρμοδίως… Τέτοια ταχύτητα…! Όχι παίζουμε! Λέτε να φταίγαν οι διακοπές των Χριστουγέννων; Μπαααα… Κι ό,τι έλεγα ότι είχα καιρό να ακούσω νέα του κ. Κολιοκώστα.

Πού’ ντο, πού’ ντο το δαχτυλίδι… (εδώ μπαίνει κι ο ρυθμός). Ο καθένας, όμως, εφ’ω ετάχθει. Δεν νομίζω να’ χετε αντίρρηση;

Έτσι, μέσα στη χρονιά που πέρασε δεν είδαμε παρά ένα αναμάσημα των εξαγγελιών του 2004 και μια Κυβέρνηση να φέρνει βόλτες γύρω από τον εαυτό της. Δύο βήματα μπρος ένα πίσω σαν να’ ναι μαθητούδι του Λυκείου των Ελληνίδων. Αν υπήρχε η δυνατότητα να προσθέσω και υπόκρουση, να φτιάξω ένα άρθρο, τέλος πάντων, οπτικοακουστικό, όπως π.χ… τα dvd, θα το έκανα, αλλά επαφίεμαι στη φαντασία του κάθε αναγνώστη.

Φωτεινές εξαιρέσεις της χρονιάς, (πώς μας προκύψανε κι αυτές;), το ότι φύγαμε από το καθεστώς επιτήρησης της οικονομίας μας και, πρωτίστως, η εμμονή Καραμανλή για ανάπτυξη της ενεργειακής πολιτικής μας με τη Ρωσία. Για να πούμε και κάτι σοβαρό, που μας συνέβει, δηλαδή.

Βέβαια, τι να του κάνει του Καραμανλή και ο Πούτιν, όταν ο Ρασπούτιν Ζαχόπουλος με το ημισηκωμένο φρύδι εις ένδειξη μόνιμης αλαζονείας «αναβρακάτου κόκκορα», που θα΄λεγε και ο Σουρής, και με μουστάκι που παραπέμπει σε βογιάρο αξιωματούχο, τον έκανε ρόμπα στο πανελλήνιο.

Το κυβερνητικό σεξ λέτε, άραγε, να’ ναι πιο ενδιαφέρον από των κοινών θνητών; Κι αυτή η παλιά αμερικάνικη ταινία, «Σεξ, ψέμματα και βιντεοταινίες», ήταν τελικά πολύ πιο μπροστά από την εποχή της… Θυμάστε!

Απ’ την άλλη, το ΠΑΣΟΚ τι κι αν έκανε εκλογές; Τι κι αν θύμωσε, επιτέλους, ο Ευρωπαϊστής Γιωργάκης μας με τα κακώς κείμενα; Το ΠΑΣΟΚ ακόμα σολάρει σαν κόμμα. Απόδειξη ότι δεν μπορεί να απορροφήσει τους δυσαρεστημένους. Αυτό κι αν είναι η είδηση της χρονιάς. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα΄ναι είδηση και της φετινής χρονιάς.
Το 2007 μας επιφύλαξε, λοιπόν, ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, της οποίας βλέπουμε μόνο την αρχή. Βιώνουμε περίοδο πολιτικών κλυδωνισμών και έντονης αστάθειας. Κοινώς, «πάμε γι’ άλλα»!

Μα και την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή, πού την πάτε; Κάτι τα Σκόπια, κάτι τα Ελληνοτουρκικά, λίγο το βιβλίο της έρημης της ιστορίας μας, κάτι και οι επιστολές του Ηρακλή Κουτελίδα στους Πλεύρη και Γεωργιάδη, βλέπω το κόμμα να παραμένει και στις επόμενες εκλογές. Ασυζητητί, πάμε για νέα άνοδος της Αριστεράς και πιθανόν να δούμε και κομματικές διασπάσεις. Απ’ το ΠΑΣΟΚ, άραγε;
Ες αύριον τα σπουδαία!

akatsuni@otenet.gr

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Θέατρο Σκιών του Μιχάλη Ταυλάτου στο Ληξούρι
4 Ιουλίου 2022

Το Θέατρο Σκιών του Μιχάλη Ταυλάτου στο Ληξούρι

Δευτέρα 4 Ιουλίου Ληξούρι αύλειος χώρος Α΄ Δημοτικού σχολείου ώρα 8:30 μ.μ. Ο καλλιτέχνης του…
Εκδήλωση εορτασμού στα Φωκάτα προς τιμήν των Ελλήνων αγωνιστών που συμμετείχαν στην μάχη στο Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας [03.07.2022]
4 Ιουλίου 2022

Εκδήλωση εορτασμού στα Φωκάτα προς τιμήν των Ελλήνων αγωνιστών που συμμετείχαν στην μάχη στο Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας [03.07.2022]

Την Κυριακή 03.07.2022 πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Φωκάτων η εκδήλωση…
Νέα ώρα για την παράσταση από το θέατρο σκιών «Ταυλάτου» στο Αργοστόλι
3 Ιουλίου 2022

Νέα ώρα για την παράσταση από το θέατρο σκιών «Ταυλάτου» στο Αργοστόλι

Λόγω έντονου ανέμου η χθεσινή παράσταση στην πλατεία Αργοστολίου αναβλήθηκε και θα διεξαχθεί σήμ…
Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ» [02.07.2022]
3 Ιουλίου 2022

Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ» [02.07.2022]

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Νάπιερ στο Αργοστόλι, η εκδήλωση «Κωνστ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Καλοκαιρινές επιλογές από το κατάστημα «DMK Professional»
30 Ιουνίου 2022

Καλοκαιρινές επιλογές από το κατάστημα «DMK Professional»

Στο κατάστημα DMK Professional θα βρείτε νέες προτάσεις για καλοκαιρινά body mist και κρέμες σώμ…
To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design