Skip to main content
22 Ιουνίου 2005

Απολογισμός διεθνούς επιστημονικού συμποσίου

Με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 17, 18 και 19 Ιουνίου, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, το 5οΔιεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη στον Ορεινό Χώρο: Ο ρόλος των Προστατευόμενων Περιοχών» που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ),…το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), το Κέντρο Περιφερειών της Μεσογείου για το Περιβάλλον (ΚΕΠΕΜΕΠ-Med Regio), το Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, το Ινστιτούτο Ορεινής Οικονομίας, το UNIADRION , το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας καθώς και τοπικούς φορείς,

Στην έναρξη του Συμποσίου παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Αντινομάρχης κ. Σ. Κουρής, ο δήμαρχος Ελειού-Πρόννων και πρώην νομάρχης Κεφαλληνίας κ. Γ. Μεταξάς, ο αντιδήμαρχος Ελιου-Πρόννων κ. Σ. Τραυλός ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Τσιλιμιδός εκ μέρους του Δήμου Αργοστολίου, ο εκπρόσωπος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων κ. Σ. Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος κ. Α. Αντωνόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής ‘Ελλάδας πρόεδρος κ. Δ. Ανδρεάτος, Μηνύματα έστειλαν, ο Γ Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ Σ. Βόσδου , ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κ. Γ. Σφήκας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς ‘Ενωσης Ορειβασίας και Αναρρίχησης κ A. Blackshaw .

Στο συμπόσιο παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμπατριώτης μας κ. Γερ. Φωκάς, ο περιφερειακός διευθυντής κ. Θ Κουκουλέτσος, ο διευθύνων σύμβουλος της αναπτυξιακής εταιρείας κ. Α. Ζαπάντης, ο πρώην νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος, ο νομίατρος κ. Γ. Κουρής ο υπεύθυνος περιβάλλοντος του ΕΒΕΑ κ. Θ. Κλαουδάτος, ο πρώην πρέσβης της ‘Ελλάδας στην Ιταλία κ. Χ. Στρεμμένος ο καθηγητής Γ. Πεντόγαλος, η κα Σ. Αντωνάτου, πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ-Ιονίων Νήσων και μέλος του ΔΣ του ΣΕΕΔΔ Ελλάδος, ο πρόεδρος του συλλόγου Κεφαλλήνων της Ουάσινγκτον κ. Ν. Πικάτος και πολλοί άλλοι.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση (17-6-05 ) προήδρευσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος του ΙΚΙ κ. Ηλίας Μπεριάτος με την Γενική Διευθύντρια του ΚΕΠΕΜΕΠ κα Χ. Δαούση. Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Μπεριάτος αναφέρθηκε στο λόγο πραγματοποίησης και την χρησιμότητα μιας τέτοιας εκδήλωσης και σκιαγράφησε το επιστημονικό και ιδεολογικό πλαίσιο του συμποσίου.

Στη συνέχεια έγιναν κεντρικές εισηγήσεις για τις πολιτικές στις ορεινές και προστατευομενες περιοχές από τους κ Χ. Ζαμπέλη Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Δ. Κατσαρό Διευθυντή του ΙΑΟΚ και την κα B. Καζάνα, Ευρωπαϊκή Συντονίστρια για το πρόγραμμα ορεινών περιοχών της Μεσογείου MEDMONT . Το βράδυ οι συμμετέχοντες μετέβησαν στα Σβορωνάτα για το δείπνο που παρέθεσε εκ μέρους του δήμου Λειβαθούς ο δήμαρχος κ. Θ. Μιχαλάτος.

Την δεύτερη ημέρα το πρωί (18-6-05) έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τον τρόπο σχεδιασμού του ορεινού περιβάλλοντος τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη στην Ευρώπη, την Μεσόγειο και την Ελλάδα, μέσα από θεματικές και γεωγραφικές προσεγγίσεις αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα. Μετά την συνεδρίαση παρατέθηκε γεύμα στους συμμετέχοντες ( προσφορά της κας Λίας Μεταξά) στο Ξενοδοχείο Μεντιτερανέ. Μετά το γεύμα έγινε – στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη- προβολή ντοκιμαντέρ για την ανάπτυξη στον ορεινό χώρο. Το απόγευμα παρουσιάστηκαν ειδικές εισηγήσεις από εκπροσώπους άλλων χωρών αλλά και σχετικών ευρωπαϊκών οργανισμών όπως η EUROMONTANA εκ μέρους της οποίας μίλησε η κα C. Levret για την Ευρωπαϊκή Χάρτα των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των ορεινών περιοχών. Επίσης μίλησε και ο ιταλός κοινωνιολόγος F. Spingola για την σπουδαιότητα του κοινωνικού και ανθρώπινου παράγοντα στην ανάπτυξη και προστασία των ορεινών περιοχών. Πρέπει να σημειωθεί εδώ η εποικοδομητική παρουσία των ελλήνων αλλά και ξένων εισηγητών οι οποίοι ήλθαν από Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Προβλήματα και προοπτικές των προστατευόμενων περιοχών» το οποίο συντόνισε ο καθηγητής Χωροταξίας κ Η . Μπεριάτος με Rapporteur την κα Μ. Αντωνέλλου και στο οποίο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι διαφόρων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Χώρας από τα Χανιά (Φαράγγι Σαμαριάς- Λευκά ‘Ορη), την Δράμα (Παρανέστι), το Μεσολόγγι (Λιμνοθάλασσα), την Αχαϊα (Κοτύχι- Στροφυλιά), την Πιερία (‘Ολυμπος) κλπ. Κύρια διαπίστωση του τραπεζιού αποτέλεσε το μεγάλο έλλειμμα πολιτικής βούλησης στο πεδίο της προστασίας της φύσης και η μετέωρη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διοικήσεις των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα να μην προωθείται το έργο για το οποίο δημιουργήθηκαν.

Το συμπόσιο έκλεισε με ανακοίνωση των πρώτων πορισμάτων και διαδικαστικών προτάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται και η υποβολή των συμπερασμάτων στους εθνικούς φορείς καθώς και η άμεση δημοσιοποίηση των αποφάσεων και του απολογισμού των εργασιών του συμποσίου στον τύπο και ειδικότερα στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ

Μετά τη λήξη του συμποσίου όλοι οι συμμετέχοντες παραβρέθηκαν στο δείπνο που προσέφερε το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Την Κυριακή 19-6-2005 πραγματοποιήθηκε περιήγηση των συνέδρων σε αξιοθέατα του νησιού. Συγκεκριμένα έγινε επίσκεψη στο κάστρο του Αγ. Γεωργίου (οπου ξεναγήθηκαν από την κα Ιφιγένεια Γεωργοπούλου, προϊσταμένη ΤΑΠΑ –ΥΠΠΟ, και στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης όπου παρατέθηκε γεύμα από το Δήμο Σάμης προς όλους τους συνέδρους. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό οικισμό Φισκάρδου.

Τα ΙΚΙ και οι άλλοι διοργανωτές, ύστερα από την επιτυχή διεξαγωγή του συμποσίου (η οποία αποδεικνύεται από τις ευχαριστήριες και συγχαρητήριες επιστολές), επιθυμούν να ευχαριστήσουν όλους εκείνους που συνέβαλλαν με κάθε τρόπο στην επιτυχία αυτή και κυρίως τους εισηγητές και συμμετέχοντες–έλληνες και ξένους – για την συμβολή τους στην ποιότητα του περιεχομένου των παρουσιάσεων και των συζητήσεων.

Ειδικότερα (εκτός από τους συνδιοργανωτές) θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους χορηγούς και γενικά τους υποστηρικτές του συμποσίου: Το ΤΕΕ, τον ΕΟΤ, το ΞΕΕ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Δήμο Λειβαθούς, τον Δήμο Σάμης, το ξενοδοχείο Μεντιτερανέ , τον κ. Σ. Γαλιατσάτο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Λάσση και τον κ. Γ. Μεταξά επιχειρηματία. Επίσης οι οργανωτές ευχαριστούν την κα

Επίσης το Δ. Συμβούλιο του ΙΚΙ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στα ΜΜΕ που κάλυψαν το γεγονός και στο Κοργιαλένειο Διοικητικό Σύμβούλιο, την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη για την παραχώρηση της αίθουσας και τις διευκολύνσεις που προσέφεραν κατά την διάρκεια του συμποσίου με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Η. Τουμασάτο και όλο το προσωπικό τους. Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται αφενός στην ομάδα των φοιτητών του ΤΜΧΠΠΑ του Παν. Θεσσαλίας με επικεφαλής την Ν. Καστανίδη και την Ν. Μαρογιάννη και αφετέρου στους συνεργάτες του ΙΚΙ Θ. Μοσχόπουλο, Π. Μπεριάτο, Ν. Κρεμμύδα και Τ. Μπεριάτο για την καθοριστική συμβολή τους στην προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή του Συμποσίου.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

22 Φεβρουαρίου 2024

Αργοστολιώτικο Καρναβάλι 2024: Το αποκριάτικο ξεφάντωμα αρχίζει!

Κυριακή 25/2 στην πλατεία Αργοστολίου ώρα 12:00μ. η Στέψη της Βασίλισσας του Καρναβαλιού!!!Ξεκιν…
22 Φεβρουαρίου 2024

Nicofilimon Ζάππειο 2024 

A  JEWEL MADE IN GREECE & NICOFILIMON ενώνουν τις δυνάμεις τους στη 10η Ετήσια Συνάντηση Δημ…
22 Φεβρουαρίου 2024

Αλλάζει ημερομηνία το Τουρνουά Μπάσκετ 3X3

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει ότι το Τουρνουά Μπάσκετ 3X3 που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο…
18 Φεβρουαρίου 2024

Κοπή πρωτοχρονιάτικη πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μπάλλος» [18.02.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο ετήσιος χορός και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Σ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2024

Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στο στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές γιορτινές καρδιές για να γιορτάσετε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU