Skip to main content
4 Αυγούστου 2006

Αρθρο του Νομάρχη στο περιοδικό «Τουριστική Αγορά».

Αρθρο του Νομάρχη κ. Διονύση Λευκαδίτη φιλοξένησε στις σελίδες του το περιοδικό «Τουριστική Αγορά» Ιούλιος – Αύγουστος 2006 (τεύχος 193). Το άρθρο του κ. Νομάρχη έχει ως εξής:
«Τα τελευταία χρόνια ο Νομός μας αποτελεί πόλο έλξης ξένων και Ελλήνων τουριστών που επιθυμούν την επαφή τους με την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του τόπου μας και τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα του. Για την φετινή χρονιά και ως αποτέλεσμα των εντατικών και συντονισμένων προσπαθειών από όλους τους τοπικούς φορείς που εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την τουριστική ανάπτυξη εκτιμάται μια σημαντική αύξηση της κίνησης που ως επί το πλείστον αφορά αφίξεις αλλοδαπών τουριστών από τη βόρεια Ευρώπη.Συγκεκριμένα, έχουμε σαφείς ενδείξεις υψηλής ζήτησης από διάφορες χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές. Ο Νομός Κεφαλληνίας και Ιθάκης δέχεται το ενδιαφέρον από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Τσεχία, τη Δανία και την Ολλανδία καθώς και νέο-ανερχόμενες αγορές όπως η Ρωσία.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, τα αξιοθέατα, η ιστορία και ο πολιτισμός μας χρίζουν περαιτέρω υποστήριξης και προβολής σε επίπεδο υπηρεσιών και υποδομών. Τα τελευταία
Συγκεκριμένα, έχουμε σαφείς ενδείξεις υψηλής ζήτησης από διάφορες χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές. Ο Νομός Κεφαλληνίας και Ιθάκης δέχεται το ενδιαφέρον από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Τσεχία, τη Δανία και την Ολλανδία καθώς και νέο-ανερχόμενες αγορές όπως η Ρωσία.
χρόνια και με την συνδρομή ποικίλων προγραμμάτων ανάπτυξης επιχειρείται η επιπλέον αναβάθμιση όλων των απαραίτητων υποδομών (οδικό δίκτυο, λιμάνια, ξενοδοχειακές υποδομές, συγκοινωνίες κλπ) που θα δώσουν δυναμική ώθηση. Επίσης το αυξημένο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα σε τουριστικές επενδύσεις, μας δείχνει τη μελλοντική τάση ανάπτυξης στο τομέα αυτό.


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς & Ιθάκης συμμετείχε σε όλες τις διεθνείς ευρωπαϊκές εκθέσεις και έγιναν διάφορες εκδηλώσεις τουριστικής προβολής.Εκπρόσωποι της Νομαρχίας και των εμπλεκόμενων τουριστικών φορέων του Νομού με την στήριξη ενημερωτικού υλικού συνέβαλλαν στην επιτυχημένη παρουσίαση και προβολή του τόπου.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που παίρνουμε από τη συμμετοχή μας στις διάφορες τουριστικές εκθέσεις τα οποία δείχνουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο το αυξημένο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη ζήτηση, όπως αναφερθήκαμε πιο πριν, υπήρξε από τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Τσεχία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Μια σειρά από μέτρα θα βοηθήσουν στην θετική πορεία του τουρισμού στην Κεφαλονιά, ανάμεσα τους η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό. Τα μέτρα αυτά είναι:

• Η Πύκνωση των πτήσεων charter καθΆόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Η βελτίωση των επικοινωνιών με άλλες χώρες, μέσω της καθιέρωσης πτήσεων χαμηλού κόστους.

• Η λειτουργία του αεροδρομίου ως ενδιαμέσου σταθμού, στις πτήσεις Λονδίνου – Αθήνας των αεροπορικών εταιρειών, για την εξυπηρέτηση των μόνιμων Βρετανών κατοίκων του νομού, όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικότερα την καλοκαιρινή περίοδο.

• Εγκατάσταση συστημάτων ενημέρωσης σε διάφορα κομβικά σημεία, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (Info –kiosk).

• Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε ότι αφορά κυρίως καταλύματα υψηλής ποιότητας και ο εκσυγχρονισμός / αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων.

• Η συνεχής υλοποίηση προγραμμάτων που έχουν σα στόχο την οδική ασφάλεια, την παροχή υπηρεσιών, τους χώρους εισόδου και εξόδου του Νομού.

• Η στήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την πραγματοποίηση ειδικών έργων υποδομής.

• Η πυκνή σύνδεση της Κεφαλονιάς με την Ιταλία

• Συχνές έντυπες καταχωρήσεις

Ένας μεγάλος αριθμός τουριστικών επενδύσεων έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν από ιδιώτες που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη όπως καταλύματα υψηλών προδιαγραφών αλλά και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων. Σημειωτέων ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα όπως π.χ. τα εστιατόρια. Οι επενδυτές εκμεταλλεύονται τα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα προς αυτή τη κατεύθυνση και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.
Στα σχέδια μας πέρα από τις βασικές υποδομές, στοχεύουμε στην ιδιαίτερη προώθηση του τόπου μέσω της αναβάθμισης και διαφύλαξης του περιβάλλοντος, την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και των αρχαιολογικών ευρημάτων, την στήριξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και την ενημέρωση και διάχυση της τουριστικής πληροφορίας μέσω οδηγών τουριστικής προβολής, σημείων ενημέρωσης κλπ.
Είναι σίγουρο ότι τα διάφορα προγράμματα, κοινοτικά και εθνικά, έχουν συμβάλλει στην αύξηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και κατΆεπέκταση της τουριστικής κίνησης.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τους, ειδικότερα ότι αφορά υπηρεσίες και υποδομές ξενοδοχείων και εστιατορίων. Βέβαια θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση, αν δεν λειτουργούσαν ανασχετικά διάφοροι γραφειοκρατικοί παράγοντες.
Σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας μας, ιδιαίτερα ότι αφορά τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, τα τοπικά προϊόντα και την οικοδομική δραστηριότητα βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγής και συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στη μη εξάρτηση της περιοχής αποκλειστικά από τα περιοδικά φαινόμενα που προκύπτουν από τον τουρισμό. Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό του προϊόντος (84%) προέρχεται από τις υπηρεσίες, στο οποίο η συμβολή του τουρισμού (17%) θεωρείται αυξανόμενη. Γενικά, η συμμετοχή του Νομού στο ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται οριακά, από 0,26% το 1995 σε 0,31% το 2002. Ενδεικτικό αποτέλεσμα των τάσεων αυτών είναι ότι, μεταξύ των απογραφών 1991 και 2002, ο πληθυσμός αυξήθηκε 21,6%.

Σε σχέση με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, πρέπει να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί το κατάλληλο στρατηγικό πλαίσιο σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Η Ελλάδα με τις πολυάριθμες δυνατότητές τις και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μπορεί να στηρίξει όλες τις νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, λόγω του φυσικού κάλλους της, του πολιτισμού της, του επιστημονικού χαρακτήρα της και των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων της.
Η Κεφαλονιά θεωρούμε πως μπορεί να κατέχει εξέχουσα θέση σε αυτό το διαρκώς αναπτυσσόμενο τουριστικό τοπίο και οι λόγοι δεν είναι άλλοι από τα έντονα στοιχεία που καθορίζουν και διαμορφώνουν την ιδιαίτερη ταυτότητά της. Στόχος μας είναι η εκμετάλλευση όλων των πλεονεκτημάτων, της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, του φυσικού περιβάλλοντος, του γεωργικού χαρακτήρα για την προώθηση όλων των θεματικών τουριστικών μορφών. Οι κατευθυντήριες αναπτυξιακές προτάσεις μας που αναφέρονται στα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση αυτών των μορφών και το Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ευελπιστούμε να γίνει μοχλός προς αυτή τη κατεύθυνση.

Στόχος μας είναι η Κεφαλονιά, μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών τουριστικών μορφών, να διευρύνει την τουριστική κίνηση σε περιόδους εκτός Ιουλίου – Αυγούστου. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο συνεδριακός και ο πολιτιστικός τουρισμός που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας σε αυτά τα χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα προτείνουμε τα εξής:
-Την κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Αστρονομικού Πάρκου Εναλλακτικού Τουρισμού «Εύδοξος»
-Την ανάπλαση, αξιοποίηση εγκαταστάσεων στο όρος Αίνος για περιβαλλοντικούς σκοπούς.
-Την κατασκευή τουριστικών αγκυροβολιών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων θα έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
-Ειδικά προγράμματα ανάδειξης του περιπατητικού – ποδηλατικού τουρισμού μέσω χάραξης ειδικών διαδρομών».

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU