Skip to main content
6 Απριλίου 2009

Αρθρο του Τηλέμαχου Καραββία για το Ίδρυμα Γράτσου στην Ιθάκη

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΦΕΡΕΙ ΚΥΡΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΡΑΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ, ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ!!!!

Αλήθεια τη τύχη είχε εδώ και ένα χρόνο η ομόφωνη απόφαση του ΕΣ που ενέκρινε την εισήγηση του Επάρχου Θανάση Λιβιτσάνη και ζητούσε να γίνει κοινωνός της απόφασής αυτής το Δ.Σ. του Ιδρύματος Γράτσου πρόταση η οποία θα ήταν ωφέλιμη για το Ίδρυμα αλλά βεβαίως και για την Ομηρική Ιθάκη.
Παρόμοια πρόταση είχε γίνει πριν δώδεκα χρόνια από το Δήμο Ιθάκης -είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 45 εκ. με την προϋπόθεση το κτίριο να παραχωρηθεί στο Δήμο για 20 χρόνια- που βρήκε και τότε την αρνητική στάση του Προέδρου και του ΔΣ του Ιδρύματος.

Και για να θυμηθούμε πως έχει όλη η ιστορία: Ο Έπαρχος Θανάσης Λιβιτσάνης σε συνεδρίαση του Επαρχιακού Συμβουλίου και με θέμα την «Ενημέρωση για την παραχώρηση του κτιρίου Μαθητικής Εστίας από το Ε.Ι.Ν. για τη στέγαση του Οδυσσειακού Κέντρου», επισήμανε ότι μετά την επιτυχή κατάληξη που είχε η πρωτοβουλία του Επαρχείου για την παραχώρηση από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας του κτιρίου της Μαθητικής Εστίας Ιθάκης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Νομού μας, για την εγκατάσταση εκεί των κύριων δραστηριοτήτων του υπό ίδρυση Οδυσσειακού Κέντρου Ιθάκης και αφού το Οδυσσειακό Κέντρο σύμφωνα με μια από τις προτάσεις Ημερίδας που έγινε για το σκοπό αυτό, δεν θα επικεντρωθούν σε ένα κτίριο λόγων των πολλαπλών δράσεών του και γιΆ αυτό επιβάλλεται η εξεύρεση και άλλου κτιρίου στην Ιθάκη για το σκοπό αυτό.

Η πρόταση ήταν τότε για το κτίριο του Ιδρύματος Γεωργίου & Πολυξένης Γράτσου το οποίο είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο από την χρονολογία ίδρυσης του Ιδρύματος, δηλαδή από το 1987, που με τις απαραίτητες επισκευές να αποτελούσε το κτίριο του Οδυσσειακού Κέντρου που θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί για τα γραφεία της διοίκησης του, της Ομηρικής βιβλιοθήκης και του υπαιθρίου χώρου του, για εκθέσεις έργων τέχνης που θα αφορούν την Οδύσσεια (γλυπτά κλπ). Με αυτό τον τρόπο το κτίριο της Μαθητικής Εστίας του Ε.Ι.Ν. θα είχε την «άνεση» της δημιουργίας εκεί του Οδυσσειακού Μουσείου, του Συνεδριακού χώρου, ενός μικρού ξενώνα φιλοξενίας και άλλων δραστηριοτήτων.

Το Ίδρυμα Γεωργίου & Πολυξένης Γράτσου ως γνωστόν έχει κοινωφελή χαρακτήρα βάσει του καταστατικού του αλλά και της επιθυμίας των δωρητών – ευγενών τέκνων της Ιθάκης, όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αριθμ. 459 τεύχος ΒΆ 21.08.87.

Ο σκοπός του Ιδρύματος, είναι καθαρά κοινωφελής με ιδιαίτερη φροντίδα στη νεολαία τόσο για παροχές υποτροφιών όσο και για παροχές οικονομικών βοηθημάτων κάτι που συνδέεται άμεσα και με τους σκοπούς του Οδυσσειακού Κέντρου που έχουν παιδαγωγικό και μορφωτικό χαρακτήρα. Επίσης προβλέπεται από το Ίδρυμα η εκτέλεση διαφόρων χρήσιμων κοινωφελών έργων.

Στο άρθρο 3 του καταστατικού του απαγορεύεται ρητά η εκποίηση, η ενοικίαση και η με κάθε άλλο τρόπο εκμετάλλευση του και προς αντιμετώπιση της καταστατικής αυτής δέσμευσης προτάθηκαν στη Διοίκηση του Ιδρύματος δύο λύσεις εφόσον βέβαια επιθυμεί να συνδράμει στην πρόταση που έκανε το Επαρχιακό Συμβούλιο:

α) Προτάθηκε να συμμετέχει το Ίδρυμα στις δράσεις του Οδυσσειακού Κέντρου διατηρώντας την έδρα του εντός του ιδιόκτητου κτιρίου του με απλή απόφαση του Δ.Σ. που κατά τη γνώμη μας είναι σύννομος διότι πρόκειται περί κοινωφελούς έργου που είναι χρήσιμο και είναι δυνατή η πραγματοποίηση του. (Αρθρο 2 παρ. Ε΄).

β) Να γίνει τροποποίηση της συστατικής πράξης με έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Δ/νση Κληροδοτημάτων), με την πρόβλεψη της αλλαγής της παραγράφου ΑΆ του άρθρου 3 ώστε το κτίριο να μπορεί να φιλοξενήσει δραστηριότητες του Οδυσσειακού Κέντρου που είναι συναφείς με τη μόρφωση της νεολαίας.

Μάλιστα τότε υπήρχε τη διαβεβαίωση του Επαρχιακού Συμβουλίου προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας & Ιθάκης θα αναλάμβανε όλα τα έξοδα επισκευής του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου.

Τίποτε όμως δεν έχει γίνει από όλα αυτά και χρόνια τώρα το κτίριο καθημερινά καταρρέει, το ΔΣ δεν κάνει τίποτε σε ότι αφορά τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν αλλά και ΤΙΠΟΤΕ σε ότι αφορά τους σκοπούς και τις δράσεις που προβλέπονται από το καταστατικό του και σύμφωνα και με την διάθεση των δωρητών!!!

Επίσης παλιότερα υπήρχαν αναπάντητα ερωτηματικά αν το ίδρυμα λαμβάνει «επαρκώς» τα μισθώματα που δικαιούται από ενοικιαζόμενα γραφεία στη οδό Πανεπιστημίου και που είναι και ο μοναδικός πόρος συντήρησης του και πραγμάτωσης των σκοπών του.

Μήπως θα πρέπει επιτέλους το ΔΣ να μην «ποιείν την νήσαν» η να αποποιείται τις ευθύνες και η Δνση Κληροδοτημάτων να επέμβει ουσιαστικά…..

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
www.ithacanews.gr

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU